Sirup na nachlazení nemusí být jen ten z lékárny. Pokud známe účinky některých potravin nebo bylinek, můžeme si sami namíchat skutečný elixír zdraví, který hravě zažene všechny bacily i neduhy. Asi každý ví, jaké účinky má čaj s citronem, kdy citron zastává úlohu vitaminové bomby – nebo zázvor, který umí vyhnat z těla infekci. A nakonec cibule, o jejíchž dezinfekčních účincích určitě nikdo nepochybuje.
Sirup na nachlazení ze zázvoru, cibule a citronu
Nachlazení je velmi nepříjemný stav. Jedná se o onemocnění horních cest dýchacích, jehož projevy jsou rýma, kašel, bolesti hlavy a v krku, nezřídka kdy také horečka. Toto onemocnění postihuje všechny lidi bez rozdílu věku, pohlaví i kondice. O nachlazení se s oblibou říká, že bez lékaře trvá sedm dní, s lékařem týden. Je ale pravda, že nejsou výjimkou ani tři týdny trvající symptomy. Nejčastější příčinou je nákaza rhinoviry, které se přenášejí kapénkovou infekcí.
Nachlazení se zpočátku obvykle projevuje únavou, pocitem chladu, bolestí hlavy či kýcháním, postupně se dostavuje kašel, rýma a někdy také bolesti svalů nebo kloubů. Běžně užívané léky na nachlazení neléčí přímo samotné nachlazení, ale spíše symptomy. Jsou to léky pro úlevu od bolesti, pro snížení horečky nebo léky proti kašli. Kromě toho je možné používat nejrůznější byliny a potraviny, které mají léčivé účinky.
Zázvor, cibule a citron
„Zázvor obsahuje látku gingerol, která působí protizánětlivě. Má také spoustu antixodantů, které bojují s oxidačním stresem v našem těle. Dále v zázvoru najdeme vitamin B6, hořčík, fosfor, zinek, riboflavin a niacin. Cibule při kašli usnadňuje vykašlávání hlenu, dezinfikuje plíce. Obsahuje vitamin C a vitaminy řady B, D i E, draslík, thiosulfináty nebo antokyany – a také flavonoidy a quercentin, který má řadu pozitivních účinků na naše tělo," vysvětluje dietolog František Svátek.
„Hlavní účinnou látkou citronu je vitamin C – kyselina askorbová, který má pozitivní účinky na naše zdraví, chrání před infekcemi a posiluje imunitní systém. Kromě toho pak obsahuje flavonoidy, karotenoidy, pektiny, vitaminy skupiny B, fosfor, sodík, draslík, železo nebo vápník. Citron posiluje imunitu a obranyschopnost organismu," pokračuje dietolog. Spojením těchto tří surovin vznikne dokonalý sirup na nachlazení.
Příprava sirupu:
Připravíme si hrnec o obsahu cca 0,5 litru. Do něj nalijeme vodu a přivedeme k varu. Jakmile se voda začne vařit, stáhneme ji z plotny.
Zázvor bez loupání nakrájíme na kolečka.
Oloupeme cibuli a nakrájíme ji na kolečka nebo půlkolečka.
Do horké vody dáme zázvor, cibuli a šťávu z 1/2 citronu. Necháme louhovat, ale už nevaříme, abychom nepřišli o všechny cenné látky. Sirup dochutíme medem.
Sirup na nachlazení poté přecedíme do čisté uzavíratelné láhve a uložíme do chladu. Při potížích užíváme 2× denně 1 lžičku.
Zdroj informací: pořad Vychytávky Ládi Hrušky, zdravopedie.cz, zdravizone.cz
Publikováno: 29. 5. 2024, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová