Z cuket se dá připravit kde co. Chutnají naslano i nasladko a používají se nejen jako přídavky do masových směsí, do těstovin nebo s bramborami a zeleninou, ale i jako samostatné pokrmy na deset tisíc způsobů. Pokud jste příznivci pokrmů z cukety, váš jídelníček může obohatit cuketová pizza. Kromě šunky a sýra si můžete pizzu ozdobit vším, co máte rádi, a troufáme si tvrdit, že bude výborně chutnat i s pověstným milovaným i proklínaným ananasem.
Cuketová pizza je vhodná i pro diabetiky
Z cuket se dá připravit skoro všechno. Jsou ideální na smažení, zapékání, grilování i pečení. Připravíte z nich polévku, masovou směs, dokonce i koláče a dezerty. Dají se zavařovat jako okurky. Jsou skvělé smažené na nejrůznější variace a naprosto dokonalé na grilu. Jasně žluté květy cuket jsou rovněž jedlé a připravují se nejčastěji osmažené v těstíčku.
Mladé cukety jsou chutné i syrové – třeba jako součást zeleninových salátů. Protože jsou cukety spíše mdlé chuti, snesou společnost výrazného koření.
Proč tedy nevyzkoušet, jak chutná cuketová pizza. Nepotřebujete do ní mouku, takže bude vhodná i pro dietáře – naopak bude plná vitaminů, draslíku, vápníku i hořčíku.
Co budete potřebovat:
- 1 středně velkou cuketu
- sůl
- grilovací koření
- bazalku nebo oregano
- 100 g strouhaného sýra
- 2 vejce
- 1 malý rajský protlak
- 100 g šunky
- 100 g plátkového sýra
Cuketu omyjte a nastrouhejte i se slupkou na hrubém struhadle do mísy. Prosolte a nechte, aby cuketa pustila vodu.
Už během půl hodiny uvidíte, jak se cuketa koupe ve vodě. Přeneste ji tedy na plátno a všechnu vodu pečlivě vymačkejte.
K vymačkané cuketě přidejte vejce, grilovací koření, oregano nebo sušenou bazalku a nastrouhaný sýr. Výsledem by mělo být tužší a pevnější těsto – asi jako na bramboráky.
Připravte si plech, vyložte ho pečicím papírem a přeneste na něj cuketové těsto.
Těsto rozprostřete na 1 cm vysokou placku a dejte do vyhřáté trouby.
Pečte dozlatova 15 minut při teplotě 190 °C.
Upečenou placku můžeme rovnou použít, není potřeba, aby vychladla.
Celou placku potřete rajským protlakem.
Potom na placku položte plátkový sýr. Nemusí to být samozřejmě jen eidam, ale vhodný je také sýr uzený, niva, gouda, čedar, mozzarella a další druhy.
Nesmí chybět ani šunka. Pokud dáváte přednost anglické slanině, klobáse, nebo uzeniny vůbec nejíte, přizpůsobte cuketovou pizzu své chuti.
Cuketová pizza se zapeče ještě cca 10 minut v troubě. Je nutné ji hlídat, aby se cuketová placka nepřipálila.
Hotovou cuketovou pizzu ozdobte čerstvými lístky polníčku nebo kousky ledového salátu. Takto připravená cuketová pizza se dá jíst teplá jako večeře nebo studená jako odpolední svačina.
Zdroj informací: pořad Vychytávky Ládi Hrušky
Publikováno: 28. 5. 2024, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová