Kuře na pomerančích je starý recept, který znaly naše babičky a který dodnes ve starých kuchařkách nalistujete. Setkáte se s ním samozřejmě i v moderní gastronomii, kde se pod tímto názvem dá najít několik desítek různých variací na kuře na pomerančích. My vám nabízíme recept starý, i když ne nejstarší.
Kuře na pomerančích
Je zajímavé, že se kuřecí maso velmi dobře snáší v tepelné úpravě s nejrůznějším ovocem. Důkazem toho jsou pomeranče, na nichž se nejčastěji připravuje kachna. Tento recept je jednoduchý na přípravu a nevyžaduje mnoho ingrediencí – natož takových, které by byly nedostupné a drahé.
Suroviny:
- 1 celé kuře
- několik brambor
- mrkev
- 4 pomeranče
- máslo
- sůl a pepř
- bazalka
- 2 vejce
- 2 cibule
- 1 bílý jogurt
- smetana ke šlehání
Jako příloha se bude podávat bramborová kaše s mrkví. Pokud ale tato příloha není vaším šálkem kávy, můžete udělat obměnu v podobě vařených či pečených brambor, smažených hranolků nebo vařené rýže. Rýže se mimochodem s pečeným kuřetem velmi dobře shodne, a pokud se "nacucá" šťávou z výpeku, je to hotová lahůdka.
Celé kuře omyjte a rozporcujte na jednotlivé části. Kuřecí díly není potřeba vykosťovat. Na restování použijte křídla a stehna, případně i prsa. Z kostry pak připravte silný vývar, který bude dále potřeba.
Maso osolte a opepřete a nechte chvilku odležet.
Pomeranče omyjte, rozpulte a vymačkejte z nich šťávu. Kůru z pomerančů ostrouhejte.
Brambory klasicky oloupejte a nakrájejte na stejně velké kousky. Dejte do hrnce s vroucí vodou, osolte a dejte vařit doměkka.
Mrkev omyjte a očistěte. Pokud je na povrchu ztmavlá, oškrábejte ji. Nakrájejte na menší kousky. Mrkev se bude vařit společně s bramborami.
V hrnci se rozpustí kousek másla, přilije se trocha oleje, a na něm se orestuje kuřecí maso, aby mělo krásně zlatavou kůžičku. Olej se přidává proto, aby se máslo nepřipalovalo.
Cibuli rozpulte a nakrájejte na půlměsíčky. Cibulí není nutno šetřit, takže i když se vám budou zdát 4 cibule moc, opak je pravdou.
Na výpeku z masa osmažíme všechnu nakrájenou cibuli. Restujeme dozlatova. Aby byla chuť dokonalá, přilijte k cibuli cca 1/2 vymačkané šťávy z pomerančů.
Orestované kuřecí díly vložte zpět do hrnce na orestovanou cibuli, zalijte kuřecím vývarem a přidejte ještě několik kuliček celého černého pepře. Hrnec, případně pekáček, vložte do trouby a pečte do změknutí cca 30 minut na 180 °C.
Uvařené brambory a mrkev rozmixujte na kaši a podle potřeby přidejte kousek másla nebo dosolte. Zalijte smetanou a vyšlehejte dohladka.
Do zbylé pomerančové šťávy přidejte žloutky z vajec a smíchejte s bílým jogurtem. Rozmíchejte.
Výpek z kuřete v hrnci dejte na plotnu a redukujte. Přidejte jogurt se žloutky a pomerančovou šťávou.
Představujeme vám kuře na pomerančích, resp. pečené kuřecí díly přelité jogurto-pomerančovou omáčkou a podávané s bramboro-mrkvovou kaší zjemněnou smetanou.
Připravte kuře na pomerančích a dejte tuto nevšední pochoutku ochutnat svým blízkým. Budete sami překvapeni jednoduchostí přípravy a lahodnou jemnou chutí.
Zdroj informací: pořad Vychytávky Ládi Hrušky
Publikováno: 25. 5. 2024, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová