reklama

Připravte si domácí polotovary a uchovejte si je v mrazáku, ušetříte peníze, čas a někdy i zdraví

Domácí polotovary – to mohou být nejrůznější mražené nebo sušené potraviny, které si připravujeme do zásoby. Vyplatí se to, protože když si spočítáte, kolik vás stojí nákup surovin na polévku, budete nepříjemně překvapeni. Oproti tomu vlastní sklizená zelenina i ovoce (případně levný nákup na trzích nebo samosběrech) se mnohonásobně vyplatí. A my vám dáme několik zajímavých typů.

i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Domácí polotovary vám ušetří čas i peníze

Domácí polotovary, které si sami vyrobíte

Hlavní výhodou používání polotovarů v dnešní uspěchané době je jejich pohodlnost, snadná manipulace s nimi a rychlost přípravy. Neznamená to ale, že bychom měli mít lednici plnou nakoupených polotovarů a odebírat je vždy, když nestíháme uvařit domácí pokrmy. Použití polotovarů nám sice může přinést rozšíření a pestrost jídelníčku po celý rok, avšak měli bychom při jejich nákupu pečlivě číst jejich obaly, abychom věděli, co vlastně kupujeme a zda to nemůže mít i neblahý vliv na naše zdraví.

Daleko praktičtější je připravit si domácí polotovary z přebytků ze zahrady nebo z nákupu většího množství surovin (potravin), které se daly výhodně sehnat. Mluvíme třeba o samosběrech zeleniny a ovoce, kdy se můžeme předzásobit čistými a zdravými potravinami, nebo o nákupech na tržnicích a u drobných prodejců, kde lze získat spoustu potravin za přijatelné ceny.

Zeleninu můžeme připravit na domácí polotovary do zásoby
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Zeleninu můžeme připravit na domácí polotovary do zásoby

Polévková směs

Pro vaření polévky se mražená zeleninová směs kupuje nejčastěji. V obchodě ji seženeme nejlevněji za cca 20 Kč / 350 g, což je přibližně 70 Kč za 1 kilogram zeleniny. Nakoupíme-li ale několik druhů polévkové zeleniny a připravíme-li si z ní domácí polotovary do mrazáku, máme postaráno o pěkných pár hrnců polévky do budoucna. A ve finále nás to vyjde levněji, než kupovat předpřipravenou zeleninu v obchodě.

Suroviny:

  • mrkev
  • celer
  • petržel
  • pórek
  • květák
  • brokolice
  • hrášek
  • fazolky zelené
  • kukuřice
  • růžičková kapusta
  • zelené natě a bylinky

Kořenovou zeleninu nastrouháme na hrubém struhadle nebo v robotu, pórek na kolečka, kapustu na čtvrtky nebo poloviny. 

Směs nakrájené zeleniny do polévky
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Směs nakrájené zeleniny do polévky

Připravené sáčky naplníme zeleninovou směsí, uvážeme a dáme zamrazit. Potom už jen odkrajujeme potřebné množství. Použít se dají i obaly na tlačenku, které mají podlouhlý tvar a v mrazáku nezaberou moc místa.

Zamrazené balíčky polévkové zeleniny
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Zamrazené balíčky polévkové zeleniny

Typy zeleninových směsí jako domácí polotovary do mrazáku

  • vícedruhová polévková směs
  • základ na lečo
  • jednodruhová zelenina
  • základ pod svíčkovou
  • zelenina s houbami
  • zelenina s bramborami
  • zelenina s rýží 
  • zeleninové pyré pro miminka
Zeleninová dřeň připravená na zamrazení
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Zeleninová dřeň připravená na zamrazení

Podobným způsobem si můžeme připravovat i další domácí polotovary – a to nejen zeleninové. V sezóně paprik není nic jednoduššího, než sesbírat na zahradě nebo levně nakoupit větší množství paprik a naplnit je mletým masem a následně zamrazit.

Máte rádi plněné bramborové knedlíky ať už naslano, nebo nasladko? Není nic snazšího, než si udělat zásobu knedlíků do mrazáku jako domácí polotovar a uvařit si je vždy, když na ně dostanete chuť.

Zamrazit jako domácí polotovary můžeme třeba plněné knedlíky
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Zamrazit jako domácí polotovary můžeme třeba plněné knedlíky

Zamrazit, případně zavařit do sklenic se dá i jakýkoliv vývar, který je ideální jako domácí polotovar na přípravu polévek a omáček. Pokud vývar uvaříte správně, bude silný a kvalitní a nebudete jej muset dochucovat glutamáty a kostkami masoxu či maggi.

A když už jsme u polévek – jako domácí polotovary se dají připravit i bylinné směsi nebo oblíbená vegeta – ta domácí bude bez éček, barviv, glutamátu a ostatních látek, které mají na naše zdraví spíše zhoubný vliv.

Suroviny na domácí vegetu:

  • kořenová zelenina v libovolném množství
  • česnek a cibule
  • himalájská růžová sůl
  • petržel nebo libeček a další čerstvé bylinky
Sušená domácí vegeta je zdraví prospěšná a bez chemie
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Sušená domácí vegeta je zdraví prospěšná a bez chemie

Tato směs se nejprve nakrájí nebo nastrouhá a usuší se v sušičce nebo v troubě (při teplotě 50 °C). Zcela usušená se rozmixuje nasucho a uloží do dobře uzavíratelných nádob.

Zdroj informací: jakvkuchyni.cz, toprecepty.cz, ibydleni.cz

Publikováno: 29. 4. 2024, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová