Škůdci v kuchyni dokážou pěkně zavařit – a to i přesto, že na první pohled vypadají celkem nevinně. Tak je tomu třeba v případě červotoče spížního. Kdo by to do něj řekl, takový titěrný brouček a dokáže udělat škody za desítky tisíc korun. Co s ním? Poradíme vám.
Škůdci v kuchyni – červotoč spížní nebo také chlebový
Mezi nepříjemné škůdce v kuchyni patří i letos hojně se vyskytující červotoč spížní (Stegobium paniceum). Je malý nenápadný brouček, jehož velikost se pohybuje mezi 3–5 mm. Vyznačuje se oranžovo hnědým zbarvením, tělíčkem válcovitého tvaru a jemným ochlupením. Krovky má se zřetelnými rýhami. Dospělí brouci umí létat.
Samička červotoče chlebového za svůj život naklade cca 60 vajíček, vývoj vajíčka pak trvá 28 dnů. Vylíhlá larva červotoče je bílá, 3–5 mm velká, masitá, obloukovitě zahnutá se žlutohnědou hlavou, vyvíjí se 65 dnů. Během té doby se 4× svleče. Koncem srpna se nakonec zakuklí a s příchodem jara se už probudí jako malý brouček, který nic nesežere. Larvy mají velkou schopnost přežití, ustojí vysoké teploty i nízké vlhko pod 8 %. Vývoj larev se zastavuje teprve ve chvíli, když teplota klesne pod 13 °C.
Čím nejvíce škodí?
Červotoči spížní milují škrob a tedy veškeré potraviny, které škrob obsahují. Likvidují tedy především pečivo, mouku, cukroví, sušenky, müsli, rýži, ořechy, kroupy, luštěniny a také i výrobky z papíru a kůže. Nepohrdnou dokonce ani sušenými květinami. Najít je proto můžete i v koření, čaji, kávě, kakau nebo červené paprice.
Jak poznáte, že máte červotoče spížního u sebe doma?
Dospělí broučci mají rádi světlo, takže ve chvíli, když se setmí a vy rozsvítíte, půjdou za světlem. V případě, že se ale kolem světla motají v hojném počtu, můžete si být jisti, že se u vás už dobře zabydleli.
Jak se červotoče spížního zbavit?
Není to vůbec jednoduché, musíte totiž být důkladní a důslední. Zasáhnout byste také měli co nejrychleji. Zkontrolovat musíte doopravdy vše, snad kromě potravin v lednici. V prvé řadě je ale důležité projít všechna balení potravin. Pozor, červotoč je šikula, je schopen prokousat plast i alobal. Zkontrolujte také dózy, protože i tam se mohou čerstvě narozené larvy prosmýknout. Obzvláště pozor si dejte na dekorace z přírodnin, luštěnin, ořechů a sušených květin.
Tito škůdci v kuchyni neohrnou nos ani nad krmením pro domácí mazlíčky, a najít je můžete dokonce i v knihách – když ho máte doma, kromě potravin byste měli zkontrolovat také knihovnu. Vše, co vyházíte, ihned odneste z domu. Pokud došlo k velkému zamoření, můžete prostory ještě ošetřit na ně určeným insekticidem. Ani po důkladném úklidu však nemáte vyhráno. Situaci budete mít pod kontrolou zhruba až za 2 měsíce. Do té doby vše pečlivě a pravidelně kontrolujte, aby se odněkud najednou opět nevyrojili.
Je možná proti tomuto škůdci v kuchyni nějaká prevence?
V prvé řadě je důležité si uvědomit, že červotoči nejsou synonymem pro neuklizenou a zanedbanou domácnost. Objevit se mohou doopravdy kdekoliv, nejčastěji si je donesete už z obchodu – klidně třeba v černém pepři, ani ten mu totiž nevadí. Kontrolujte si proto potraviny, které si donesete z obchodu domů. A pokud můžete, ukládejte je do dobře těsnicích nádob. Pomoci může i to, že potraviny budete uchovávat v místě, kde se teplota drží pod 15 °C.
Zdroj informací: womanonly.cz, m.deraplus.cz, hmyzak-off.cz
Publikováno: 16. 4. 2024, Autor: Adriana Dosedělová, Profil autora: Adriana Dosedělová