Velikonoční čokoláda – to představuje neuvěřitelný počet zajíčků, beránků, slepiček a vajíček. Úspěšný koledník je o Velikonocích schopen donést domů i několik kilogramů čokolády – co potom, když je těch koledníků doma více. Takové množství čokolády nejde jen tak sníst. Jenže co s ní? A víte, že i čokoládu můžete upcyklovat? Poradíme vám jak.
Velikonoční čokoláda je ideální pro upcyklaci
Velikonoční čokoláda je ideální pro upcyklaci. Nehodí se ale pouze na polevu, jak by se mohlo zdát. Ve skutečnosti ji můžete využít mnoha způsoby. Některé z nich vám dnes ukážeme.
Vyrobit si z ní můžete třeba proteinovou svačinu
Co k tomu budete potřebovat?
- měkký tvaroh
- želatinu
- sladidlo (třeba med)
- mléko
- chybět by neměla ani velikonoční čokoláda
Tvaroh, sladidlo a rozpuštěnou želatinu spolu důkladně promíchejte a nalijte vše do obdélníkové formy. Nechte ztuhnout. Po ztuhnutí vykrojte obdélníky, které obalte v rozpuštěné čokoládě. Tu byste si měli v dostatečném množství nechat rozpustit ve vodní lázni. Hotové proteinové tyčinky potom skladujte v lednici. Pokud byste rádi více čokolády, můžete rozpuštěnou čokoládu vmíchat také přímo do tvarohu.
A už jste někdy jedli čokoládovou pizzu?
Ta by mohla zaujmout i zájemce o zdravou výživu. Co na ni potřebujete?
- 250 g měkkého tvarohu
- 3 lžíce hladké mouky
- 2 lžíce kakaa
- 1 vejce
- trochu mléka
- sladidlo (podle vašich preferencí)
- prášek do pečiva
Vše promíchejte dohladka a dejte péct do trouby na 180 °C na 30 minut. Ještě horkou čokoládovou pizzu potřete čokoládovým krémem nebo rozpuštěnou čokoládou z velikonočních figurek. Nahoru potom rozprostřete čerstvé sezónní ovoce.
Z velikonoční čokolády si můžete vyrobit i skvělý čokoládový jogurt
Potřebujete na něj:
- skyr
- měkký tvaroh
- řecký nebo jiný jogurt s vysokým obsahem bílkovin
- 100 g velikonoční čokolády rozpuštěné ve vodní lázni
Obě ingredience spolu důkladně smíchejte. Zdravou a chutnou snídani pak získáte tím, že tento jogurt doplníte o čerstvé ovoce a ovesné vločky.
Čokoládové brownies
Čokoládové brownies vyrobíte z:
- 200 g másla
- 350 g mléčné čokolády
- 3 vajec
- 120 g hnědého cukru
- 60 g hladké mouky
- 2 lžic kvalitního kakaa
- volitelně také ze 100 g rozdrcených loupaných lískových ořechů
Troubu si předehřejte na 190 °C. Čtvercovou formu na pečení o velikosti 20×20 cm vyložte pečicím papírem. V hrnci ve vodní lázni, rozpusťte máslo a potom čokoládu. Míchejte, dokud se vše nesjednotí. Dejte vychladnout. Pak vyšlehejte vejce s cukrem. Do krémové hmoty přidejte mouku, kakao a nakonec čokoládovou hmotu. Do směsi přidejte ořechy a promíchejte. Hotovou směs nalijte do formy a vložte do trouby. Pečte 25–30 minut. Těsto může uprostřed plavat – to je normální jev. Pozor, pokud se začne vrch příliš připalovat, vyjměte z trouby dříve! Brownies by mělo být křupavé, nikoliv spálené. Nechte zcela vychladnout, vyjměte z formy a nakrájejte ostrým nožem na čtverce. Brownies můžete jíst studené, ale i mírně ohřáté v mikrovlnné troubě. Velmi dobrý je s jogurtem, čerstvým ovocem a podobně.
Čokoládový likér
V neposlední řadě můžete velikonoční čokoládu proměnit také v chutný čokoládový likér. Co na něj potřebujete?
- 400 g čokolády
- 100 g cukru
- 400 ml smetany
- 250 ml rumu
V hrnci svařte smetanu s cca 100 g cukru. Posléze přidejte 400 g rozlámané velikonoční čokolády. Pozvolna čokoládu rozpouštějte ve vodní lázni. Potom, co se čokoláda rozpustí, přidejte dalších 200 ml smetany. Nechte vychladnout. Nakonec do směsi přidejte 250 ml rumu. Pořádně promíchejte, aby se vše dobře propojilo. Hotový likér potom skladujte v lednici a rozhodně ho nedávejte dětem.
Zdroj informací: pysznosci.pl, odzywianie.wprost.pl, magdam.com.pl
Publikováno: 12. 4. 2024, Autor: Adriana Dosedělová, Profil autora: Adriana Dosedělová