Chcete se pustit do trochu jiného vaření knedlíků? Kromě klasických i méně běžných variant existují také netradiční recepty. Co takhle knedlíky s oříšky, cibulí a jablkem? Tento zajímavý pokrm se vaří v ubrousku nebo utěrce, aby si zachoval svůj tvar, a rozhodně stojí za vyzkoušení!
Vaření knedlíků na mnoho způsobů
Když jde o vaření knedlíků, můžete si vybrat z několika způsobů jak na to. Klasikou je vaření ve vodě nebo v páře, vyzkoušet můžete ale i knedlíky v mikrovlnné troubě nebo v ubrousku.
Vaření ve vodě
Je to klasický a univerzální způsob vaření knedlíků, vhodný pro všechny druhy. Doba vaření se liší dle typu knedlíku, ale obecně se pohybuje okolo 20–30 minut.
Vaření knedlíků v páře
Představuje šetrnější alternativu k vaření knedlíků ve vodě. Knedlíky si tak zachovají více živin a chuti, ať už se jedná o bramborové, houskové, karlovarské, nebo jiné druhy knedlíků. Díky páře se knedlíky uvaří rovnoměrně a bez rizika rozvaření. Tato metoda je ideální pro kynuté knedlíky, které si díky ní udrží nadýchanou strukturu a jemnou chuť.
Hrnkové knedlíky v mikrovlnce
Tyto knedlíky představují bleskovou přílohu, kterou zvládnete během pár minut. Stačí smíchat v misce základ z mouky, mléka, vajec a kousků rohlíků, naplnit jím vymazané hrnky vhodné pro mikrovlnku a vařit zhruba 7–8 minut. Díky prášku do pečiva knedlíky krásně nabydou. Hodí se k omáčkám, guláši nebo pečenému masu. Nevýhodou je, že nedosahují klasické kynuté struktury a chuti, ale pro rychlou variantu jsou skvělou volbou.
Jak na vaření knedlíků v ubrousku?
Tato pro někoho ne tradiční metoda vaření knedlíků je velmi nenáročná. Umožňuje uvařit knedlíky v ubrousku, které si proto si zachovají vláčnou strukturu a lahodnou chuť a také potřebný tvar. Připravte si:
- 0,5 kg staršího pečiva
- 1 lžíci sádla
- 1 cibuli
- 4 vejce
- rozinky, oříšky
- 20 dkg jablek
- mléko

Pečivo (hodí se rohlíky nebo housky) nakrájejte na kostky. Stejně tak nakrájejte i cibuli a na sádle ji osmahněte dozlatova. Nasypte ji do mísy s pečivem.

Mléko ohřejte a rozšlehejte v něm žloutky. Směs nalijte k houskám s cibulkou a promíchejte, aby se mléko vsáklo.

Jablko oloupejte a nastrouhejte či nakrájejte na malé kostky, ořechy nasekejte a rozinky namočte do horké vody. Přidejte je k pečivu s mlékem a promíchejte.

Z bílků vyšlehejte pevný sníh a opatrně ho vmíchejte do těsta, aby zůstalo hezky nadýchané.

Těsto zabalte do utěrky nebo ubrousku, hezky pomačkejte, abyste vytlačili vzduch, a vytvarujte knedlík. Konce utěrky zavažte provázkem a knedlík vložte do vroucí osolené vody. Vařte 35–40 minut.

Knedlík podávejte nakrájený na plátky se zvěřinou a brusinkovou omáčkou.
Zdroj informací: pořad Vychytávky Ládi Hrušky
Publikováno: 8. 4. 2024, Autor: Lenka Tajbrová, Profil autora: Lenka Tajbrová