reklama

Už vás omrzel klasický knedlík? Zkuste to jinak

Chcete se pustit do trochu jiného vaření knedlíků? Kromě klasických i méně běžných variant existují také netradiční recepty. Co takhle knedlíky s oříšky, cibulí a jablkem? Tento zajímavý pokrm se vaří v ubrousku nebo utěrce, aby si zachoval svůj tvar, a rozhodně stojí za vyzkoušení!

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Vaření knedlíků na mnoho způsobů

Když jde o vaření knedlíků, můžete si vybrat z několika způsobů jak na to. Klasikou je vaření ve vodě nebo v páře, vyzkoušet můžete ale i knedlíky v mikrovlnné troubě nebo v ubrousku.

Vaření ve vodě

Je to klasický a univerzální způsob vaření knedlíků, vhodný pro všechny druhy. Doba vaření se liší dle typu knedlíku, ale obecně se pohybuje okolo 20–30 minut.

Vaření knedlíků v páře 

Představuje šetrnější alternativu k vaření knedlíků ve vodě. Knedlíky si tak zachovají více živin a chuti, ať už se jedná o bramborové, houskové, karlovarské, nebo jiné druhy knedlíků. Díky páře se knedlíky uvaří rovnoměrně a bez rizika rozvaření. Tato metoda je ideální pro kynuté knedlíky, které si díky ní udrží nadýchanou strukturu a jemnou chuť.

Hrnkové knedlíky v mikrovlnce 

Tyto knedlíky představují bleskovou přílohu, kterou zvládnete během pár minut. Stačí smíchat v misce základ z mouky, mléka, vajec a kousků rohlíků, naplnit jím vymazané hrnky vhodné pro mikrovlnku a vařit zhruba 7–8 minut. Díky prášku do pečiva knedlíky krásně nabydou. Hodí se k omáčkám, guláši nebo pečenému masu. Nevýhodou je, že nedosahují klasické kynuté struktury a chuti, ale pro rychlou variantu jsou skvělou volbou.

Jak na vaření knedlíků v ubrousku?

Tato pro někoho ne tradiční metoda vaření knedlíků je velmi nenáročná. Umožňuje uvařit knedlíky v ubrousku, které si proto si zachovají vláčnou strukturu a lahodnou chuť a také potřebný tvar. Připravte si:

  • 0,5 kg staršího pečiva
  • 1 lžíci sádla
  • 1 cibuli
  • 4 vejce
  • rozinky, oříšky
  • 20 dkg jablek
  • mléko
Osmažená cibule dodá další chuť
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Osmažená cibule dodá další chuť

Pečivo (hodí se rohlíky nebo housky) nakrájejte na kostky. Stejně tak nakrájejte i cibuli a na sádle ji osmahněte dozlatova. Nasypte ji do mísy s pečivem.

Žloutky s mlékem přilijte k pečivu
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Žloutky s mlékem přilijte k pečivu

Mléko ohřejte a rozšlehejte v něm žloutky. Směs nalijte k houskám s cibulkou a promíchejte, aby se mléko vsáklo.

Jablka a rozinky přidejte do směsi
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Jablka a rozinky přidejte do směsi

Jablko oloupejte a nastrouhejte či nakrájejte na malé kostky, ořechy nasekejte a rozinky namočte do horké vody. Přidejte je k pečivu s mlékem a promíchejte.

Zamíchejte sníh
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Zamíchejte sníh

Z bílků vyšlehejte pevný sníh a opatrně ho vmíchejte do těsta, aby zůstalo hezky nadýchané.

Těsto zabalte do utěrky a zavažte konce
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Těsto zabalte do utěrky a zavažte konce

Těsto zabalte do utěrky nebo ubrousku, hezky pomačkejte, abyste vytlačili vzduch, a vytvarujte knedlík. Konce utěrky zavažte provázkem a knedlík vložte do vroucí osolené vody. Vařte 35–40 minut.

Tyto knedlíky se skvěle hodí ke zvěřině
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Tyto knedlíky se skvěle hodí ke zvěřině

Knedlík podávejte nakrájený na plátky se zvěřinou a brusinkovou omáčkou.

Zdroj informací: pořad Vychytávky Ládi Hrušky

Publikováno: 8. 4. 2024, Autor: Lenka Tajbrová, Profil autora: Lenka Tajbrová