reklama

Upečte si sladký velikonoční věnec

Kynutý sladký věnec je skvělá pochoutka, která navíc i úžasně vypadá. Spletený copánek se tak stane vyhledávanou ozdobou velikonoční tabule. Klasický beránek nebo mazanec se v jeho blízkosti mohou trochu zastydět. Sladký věnec je totiž naplněn hned třemi různými náplněmi, které si zamiluje každé dítě i dospělý člen rodiny. Mlsné jazýčky si tuto pochoutku rychle oblíbí. Jak věnec připravit? Pojďme se do toho společně pustit!

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Velikonoční sladký věnec

Pro výrobu sladkého věnce budeme potřebovat hladkou mouku, mléko, rozpuštěné máslo, cukr, žloutky, rum a droždí. Tyto ingredience doplníme o muškátový ořech, citronovou kůru a trochu soli. Ve velikonočním věnci nesmí samozřejmě chybět náplň. My použijeme hned 3 náplně a to povidlovou, tvarohovou a makovou.

Suroviny na výrobu velikonočního sladkého věnce:

  • 500 g hladké mouky
  • 200 ml mléka
  • 100 g cukru krupice
  • 100 g rozpuštěného másla
  • 2 lžíce rumu
  • 3 žloutky
  • 1 kostka droždí
  • špetka muškátového oříšku
  • 1 lžička citronové kůry
  • špetka soli
  • povidlová náplň
  • tvarohová náplň
  • maková náplň

Při výrobě sladkého věnce začneme s přípravou kvásku. Do mísy nalijeme vlažné mléko, přidáme lžíci cukru, lžíci hladké mouky a nadrobíme droždí. Vše pečlivě promícháme metličkou. Mísu přikryjeme čistou utěrkou a necháme suroviny zhruba 10 minut pracovat.

Do hustého kvásku nyní prosejeme zbylou hladkou mouku, přidáme žloutky, muškátový oříšek, trochu soli, cukr a rum. K ingrediencím na sladký věnec přidáme také citronovou kůru, která těsto nádherně provoní. Misku vložíme do mixéru a všechny suroviny necháme pěkně promíchat.  

Těsto si připravíme v mixéru
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.)
Těsto si připravíme v mixéru

Do sladkého věnce patří náplň

Vymíchané těsto je krásně hladké a nelepivé. Přikryjeme je utěrkou a necháme 45 minut až 1 hodinu kynout. Nyní můžeme začít s přípravou náplní – připravíme si povidlovou, tvarohovou a makovou.

Během kynutí si připravíme náplně
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.)
Během kynutí si připravíme náplně

Ve chvíli, kdy nám těsto na sladký věnec krásně vykyne, můžeme se pustit do dalšího kroku. Vypracované těsto rozdělíme na dvě poloviny, a každou z nich pak na další tři díly. Z takto připravených hromádek můžeme vyrobit dva krásně voňavé sladké věnce.

Jak uplést sladký věnec?

Nejprve si vezmeme první tři dílky těsta a z každého vyválíme obdélníček. Pro sladký věnec máme nachystané tři náplně, do každého obdélníčku přijde jedna. Připravíte si tedy první vyválený obdélník z těsta a po celé jeho délce vložíme nejprve povidlovou náplň. Uděláme z ní pěkně tlustou housenku, kterou následně zabalíme do připraveného těsta. Těsto zamotáme kolem povidel a pečlivě utěsníme. Máme první copánek. Naprosto stejný postup aplikujeme i pro další dvě náplně.

Do každého obdélníku vyváleného těsta přijde jedna náplň
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.)
Do každého obdélníku vyváleného těsta přijde jedna náplň

Pro sladký věnec máme připravené krásné 3 naplněné válečky, každý s jinou náplní. Na jejich kraji je spojíme dohromady a upleteme cop, který následně stočíme do věnce. Sladký věnec položíme na plech vystlaný pečicím papírem, potřeme jej rozšlehaným vajíčkem a posypeme mandlemi.

Spletený cop stočíme do věnce
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.)
Spletený cop stočíme do věnce

Připravený sladký věnec následně vložíme do předehřáté trouby. Pečeme jej na 180 °C zhruba 15 minut. Po uplynutí této doby stáhneme teplotu na 160 °C a velikonoční věnec dopékáme přibližně 30 minut. Sladkou pochoutku máme hotovou a nezbývá nám nic jiného, než ji ochutnat.

Zdroj informací: pořad Vychytávky Ládi Hrušky

Publikováno: 21. 3. 2024, Autor: Beata Boháčová, Profil autora: Beata Boháčová