Na slavnostním velikonočním stole nesmí chybět chutný beránek. Předpisů na něj existují snad stovky, ale my pro vás máme jeden léty prověřený, který je nejen lahodný, ale také raz dva hotový.
Chutný beránek s tvarohem
Náš chutný beránek má díky tvarohu vláčné těsto, které se doslova rozplývá na jazyku a připravit z něj lze i vynikající bábovku. K jeho přípravě budete potřebovat následující ingredience:
- 4 vejce
- 1 hrnek cukru
- ½ kg měkkého tvarohu
- 2 hrnky polohrubé mouky
- prášek do pečiva
- vanilkový nebo vanilinový cukr
- olej a hrubou mouku na vytření a vysypání formy
- mléko dle potřeby
Nejdříve si připravte formu, kterou vymažte olejem a vysypte hrubou moukou. Pak vypracujte těsto, nejlépe za pomoci ručního šlehače.
Chutný beránek nepotřebuje polevu
Začněte tím, že oddělte žloutky od bílků a z těch vyšlehejte sníh. Až bude hotový, postupně přidejte žloutky, tvaroh, mouku, 1 vanilkový cukr a vše řádně promíchejte.
Hotové těsto na chutného beránka vlijte do spodní části vymazané „beránkové“ formy, zakryjte vrchní části formy a dejte péci do trouby asi na 45 minut při 180 °C. Zchladlého beránka můžete ozdobit polevou nebo čokoládou, ale chutná stejně skvěle jen posypaný moučkovým cukrem.
Co beránek symbolizuje?
Pečení velikonočních beránků je zvyk pocházející už ze středověku. Od té doby je beránek považován za připomínku Ježíše Krista a jeho nevinné oběti na kříži, a proto je symbolem nevinnosti, spásy a také naděje na nový život.
Zdroj informací: pořad Vychytávky Ládi Hrušky, www.pernerka.cz
Publikováno: 29. 3. 2024, Autor: Romana Slaninová, Profil autora: Romana Slaninová