Znáte vřes? Je to oblíbená rostlina, která nesmí na žádné zahradě chybět. Svými typickými malými květy obohatí i terasy nebo balkony domů. Ve středověku se vřes používal jako přísada do piva. Tato keříčkovitá bylina však prospívá i svými pozitivními účinky na zdraví. Poradíme, jak využít blahodárné účinky této oblíbené rostliny.
Vřes na zahradě nebo v truhlíku
Vřes obecný se vyznačuje hustými rozvětvenými koberečky tmavě zelených listů, které během celého roku neopadávají, jsou většinou úzké a mají tvar šupin. Drobné purpurové, růžové nebo bílé květy jsou uspořádány v koncových klasech a bylinu zdobí od července do září. Vřes se přirozeně vyskytuje na pláních v Asii i v Evropě a do dalších částí světa se rozšířil uměle.
Jedná se o nenáročnou rostlinu, která potřebuje minimální péči. Vřes může na vaší zahradě vydržet při správné péči i 15 let. V truhlících se však využívá jako jednoletá rostlina, která se vysazuje na jaře nebo na podzim. Aby vřes dlouho vydržel, tak jej moc nepřesazujte. Ideální je vybrat mu stanoviště s kyselou půdou a sluncem, které podpoří jeho kvetení. Vysazujte nové sazenice, ale jen takové, které jsou celé zelené – i u země.
Během vegetace je nutné vřes pravidelně zastřihovat, jinak dochází k vyholování větviček, a ty už bohužel znovu neobrostou. Po odkvětu rostliny ostřihejte přibližně o délku odkvetlých květenství. Keříky se nebojte zkrátit o polovinu jejich délky, rostlina opět bohatě obrazí. Rostliny sázejte nejlépe do směsi rašeliny, písku a zahradní zeminy. Rozestupy mezi jednotlivými sazenicemi je ideálně dodržet na cca 20 cm.
Do truhlíků můžete využít substrát přímo určený pro vřesovité rostliny. Přiměřeně přihnojujte doporučeným hnojivem na vřesovištní rostliny, nikoliv však s přídavkem vápníku. Vřes je dobře odolný vůči sněhu a mrazu, přesto raději mladé rostliny přikryjte přes zimu chvojím, netkanou textilií nebo mulčovací kůrou. Truhlík můžete obalit rovněž netkanou textilií nebo obložit polystyrenem, aby kořenový bal nepromrzl.
Vřes a jeho využití
Vřes obsahuje saponin, třísloviny, hořčiny a kyselinou křemičitou. Díky tomu má léčivé účinky a využívá se jak podpůrná léčba ve formě čajů a odvarů. Bílý vřes prý přináší štěstí. Slované věřili, že vřes ochraňuje proti zlým silám. Vřesový med je vysoce ceněným produktem a vřes samotný je důležitým zdrojem zimní potravy pro zvěř. Krásně se hodí i na domácí dekorace, kdy čerstvě kvetoucí vřesové větvičky zapletete a svážete.
Vřes a jeho účinky
Vřes je keříčkovitá bylina, která se dokáže na některých pro ni příznivých místech rozrůst do viditelných barevných skvrn nazývaných vřesoviště. Rozkvétá mezi posledními rostlinami v srpnu a září. V tuto dobu je jeho ideální čas na sběr.
Sbírejte nejlépe celou kvetoucí nať, dokud ještě není dřevnatá. Vzhledem tomu, že má vřes i pozitivní účinky na naše zdraví, je vhodné jej využít na přípravu různých čajů. Má pozitivní vliv jako podpůrná léčba močového ústrojí. Při léčbě ledvin, prostaty a močových cest nebo močového měchýře jsou příznivé jeho pozitivní dezinfekční a protizánětlivé účinky. Je nápomocný při řezavých pocitech při močení. Pomáhá i při rozpouštění močových kamenů, protože má močopudné účinky. Zlepšuje odvod tekutin z těla, a tím prospívá při otocích nohou a snižuje pocení. Jeho účinky jsou prospěšné i při nespavosti a poruchách látkové výměny, protože má pozitivní vliv na nervovou soustavu. Je prospěšný i na omývání ran, protože má stahující účinky.
Čaje z vřesu
Čaj z vřesu je jednoduchý na přípravu. Postačí přelít ¼ litrem horké vody 1–2 čajové lžičky sušeného květu vřesu. Zakryté necháte 15 minut vylouhovat a poté scedíte. Pijte vlažný při obtížích 3× denně. Vřes se často užívá jako součást čajových směsí, které se v určitém poměru s ostatními bylinkami nejčastěji přelévají horkou vodou a nechají se vyluhovat. Poté se vše scedí a užívá se 3krát denně při obtížích. Čaje z vřesu však užívejte jen dočasně, dlouhodobé užívání má na zdraví nepříznivé účinky.
Zdroj informací: pořad Vychytávky Ládi Hrušky, zahradnictvi-spomysl.cz, bylinkyprovsechny.cz, bylik.cz, ceskatelevize.cz bauhaus.cz
Publikováno: 20. 3. 2024, Autor: Šárka Miškovská, Profil autora: Šárka Miškovská