Čekanka je asi metr vysoká bylina, má nenápadné lístky a krásná blankytně modrá kvítka. Její blahodárné účinky znaly již naše babičky. Z kořene, který byl předkům tolik znám, vařily cikorku. Jak tento nápoj připravit? Naučíme vás to.
Cikorka z kořene čekanky
Na podzim všechny rostliny stahují své blahodárné účinky do svých kořenů. Jinak tomu není ani u čekanky. A právě z těchto kořenů si naši předkové vařili náhražku kávy. Ano, řeč je o cikorce.
Pro výrobu cikorky potřebujeme omytý a očištěný kořen čekanky. Připravenou ingredienci musíme nechat pořádně uschnout. K tomu nám poslouží buď sluníčko, nebo i obyčejná trouba. Jakmile máme kořen vyschlý, je nutné jej upražit. Kořen pražíme v troubě a to na 180 °C.
Uschlý a upražený kořen nakrájíme na malé kousky, ze kterých musíme následně získat jemný prášek. Nakrájené kousky čekankového kořene tedy vložíme do mixéru, a vzhledem k tomu, že se jedná o kořen, musíme mixovat delší dobu.

Kořen čekanky jsme mixováním proměnili na jemný prášek, nyní už jen vložíme jednu lžičku čekankového prášku do menšího hrníčku a zalijeme vroucí vodou.

Doma připravenou cikorkou můžeme vesele zahánět podzimní únavu, stres i vyčerpání. Užíváním tohoto odvaru nám navíc poděkují i naše játra. Podle MUDr. Zbyňka Mlčocha má čekanka totiž pozitivní účinky na problémy s játry, žlučníkem, působí také proti zácpě a má močopudný účinek.
Zdroj informací: pořad Vychytávky Ládi Hrušky, www.bylinkyprovsechny.cz
Publikováno: 6. 3. 2024, Autor: Beata Boháčová, Profil autora: Beata Boháčová