Možná už nastal ten pravý čas, abyste vyměnili svoji letitou troubu za modernější – s přidanou párou nebo rovnou za kombinovanou parní troubu. Tajný trik francouzských šéfkuchařů, tedy pára, se už stala standardem nejen u těch nejvybavenějších trub, ale našla si své místo i ve střední třídě dostupných spotřebičů. Parní pečení vám otevře dveře k netušeným dobrotám. Připravovaný pokrm se totiž díky působení páry chová naprosto jinak, než při obyčejném suchém pečení, a tak zůstane zelenina plná chuti a křupavá, maso šťavnaté a pečivo nadýchané, jako nikdy předtím.
Čím se liší parní pečení od toho obyčejného?
Pára zvýrazní v jakémkoliv pokrmu přirozenou chuť použitých surovin, ať už je to zelenina, ryby, nebo maso. Kdo jednou ochutnal rybu nebo zeleninu připravenou na páře, nebo dokonce maso připravené před grilováním metodou sous-vide, už nikdy nebudete chtít nic jiného.
Pára zvládne přípravu pokrmů s minimem soli, bez koření a bez tuku. Jídlo je přitom neporovnatelně lahodnější. A také vzhlednější – pára totiž pomůže uchovat surovinám svěží barvu a původní strukturu – brokolice zůstane zelená, ryba se nerozpadne a maso bude měkoučké, plné šťávy a uvnitř může zůstat i růžové, pokud si to budete přát.
Aby toho nebylo málo, v pokrmu zůstanou vitaminy, enzymy a další hodnotné látky, které by se při působení suchého intenzivního tepla (nebo varu) ztratily. Připravený pokrm tedy bude navíc i zdravější. A tím, že pára prostoupí do připravovaného jídla naprosto rovnoměrně a velmi rychle, bude připravené za kratší dobu. Takže ještě i ušetříte za energii.
Pára dokáže ale i další zázraky – spolu s funkcí pro udržování pokrmu v teple mu zachová původní vlastnosti a šťavnatost, aniž byste jej museli balit do fólie. A stejně tak dokáže spolu s funkcí pro ohřev již hotového jídla přivést k původní slávě i zbylou porci od oběda nebo několik porcí jídla z mrazničky najednou – jídlo doslova oživí.
Jaké jsou možnosti parního pečení?
V zásadě můžete mít tzv. pravou parní troubu s generátorem páry, nebo kombinovanou troubu s parní funkcí. V obou případech bude trouba péct i mnoha dalšími různými metodami, které doplní možnost pečení s párou.
Pravé parní trouby
Nabídnou vám pečení pokrmů horkým vzduchem v kombinaci s nízkou, střední nebo vysokou úrovní páry. Hodí se třeba pro pečivo, maso vcelku nebo větší ryby. Trouby s touto technologií pak navíc umožňují připravovat pokrmy i ve 100% páře – vaření v páře se hodí například pro zeleninu, ryby, rýži nebo některé dezerty.
Tip:
Obě tyto vymoženosti najdete v parních troubách z prémiové řady Whirlpool W Collection a doplňuje je i inteligentní technologie 6. SMYSL, která sama optimalizuje pečicí proces, aby byl výsledek dokonalý s minimální spotřebou energie i času.
Trouby s parní funkcí
Připařování ale umožňují i trouby bez parního generátoru. Fungují tak, že do prolisu na dně trouby nalijete asi 2 dcl vody a aktivujete parní funkci. Tato funkce generuje páru pomocí speciálního algoritmu v těch fázích pečení, kdy je nejvíc potřeba kvůli dokonalému výsledku – hlavně na začátku a ke konci pečení pokrmu.
Trouby s parní funkcí neboli připařováním jsou ve srovnání s (pravými) parními troubami cenově výrazně dostupnější, a přitom nabízejí vše potřebné včetně tradičního pečení s horním, dolním nebo oběma ohřevy současně i pečení horkovzdušné a grilování.
Tip:
Příkladem mohou být nedávno uvedené trouby Whirlpool New Actual, které nabízejí nejrůznější techniky přípravy pokrmů až na třech úrovních najednou i pečení s přidanou párou.
Čištění bez práce
Čištění trouby nepatří k nejoblíbenějším činnostem. Proto je dobře, když má trouba funkci, která tuto stinnou stránku kuchařských dobrodružství usnadní. Nejdokonalejší metodou je automatické pyrolytické čištění pomocí vysoké teploty nebo ekologický systém pro čištění pomocí páry. Některé trouby dokonce nabízejí obě tyto možnosti najednou. Třetí možností jsou katalytické panely, které dokážou pohltit mastnotu, je však třeba je zpravidla po několika letech provozu vyměnit.
Cesta k úsporám
Hojně skloňovaným pojmem dnešních dní jsou úspory – ať už dané zařazením spotřebiče do úsporné třídy A nebo A+, tak i způsobem užívání. Se správnou funkcí jde najednou připravit tři až čtyři pokrmy, aniž by se promísily chuti a vůně. Vyspělý konvekční systém a ventilátor doplněný výkonným ohřevným tělesem zajišťuje rovnoměrnou cirkulaci vzduchu v celém prostoru spotřebiče. Výsledkem je skutečně stejnoměrné pečení na všech úrovních. Klidně připravíte najednou několik chodů a přitom ušetříte spoustu času a energie, a tedy i svých peněz.
Něco pro vaše pohodlí
K tomu, aby vás pečení bavilo, je zapotřebí myslet i na komfort. Vedle automatického čištění vnitřku trouby je důležité i snadné ovládání spotřebiče a tiché zavírání dvířek trouby bez bouchání. Praktické jsou také bytelné teleskopické výsuvy pro snadnou manipulaci s horkými pokrmy. Kuchaře nové generace potěší ještě i ovládání chytrých trub s wifi na dálku, a to prostřednictvím mobilu nebo tabletu a aplikace. Ta poslouží jako pomocná ruka i zdroj inspirace a nápadů, jak lépe a efektivněji troubu využívat.
Zdroj informací: Whirlpool CR, spol. s r.o.
Publikováno: 27. 2. 2024, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce