reklama

Upečte si vlastní rychlý medovník

Medovník je dort, pro který je typický velký obsah medu a perníkového těsta proloženého krémem. Mnoho lidí se přípravě tohoto vynikajícího dortu vyhýbá právě pro jeho pracnost. Existují však méně náročně varianty, které jsou stejně chutné. Jak jednoduše a rychle připravit vynikající zákusek plný medu a krému, si řekneme v tomto článku.

i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Medovník nemusí být pracný (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Rychlý medovník

Medovník je dort známý svou pracností a náročností. Nejedna hospodyňka zkoušela různé rychlejší varianty oblíbeného dortu plného medu. Jednou z nich je i paní Marcela, její medovo perníková variace plná krému není složitá ani zdlouhavá. Vynikající chuti to však na exkluzivitě nijak neubralo.

Pro výrobu medovníku budeme potřebovat pouze pár ingrediencí. Postačí nám kousek másla, cukr, mouka, med, 2 vejce a jedlá soda. Dort musíme rozdělit do dvou fází. Nejprve se zaměříme na těsto a poté si připravíme dva pudinky. Jeden karamelový a druhý vanilkový. Jednotlivé placky budeme vrstvit a prokládat pudinkem, dokud nám pod rukama nevyroste úžasně voňavý dort.

Suroviny na výrobu medovníkových placek:

  • 100 g másla
  • 100 g cukru
  • 100 g hladké mouky
  • 3 lžíce medu
  • 2 vejce
  • jedlá soda

Suroviny na výrobu pudinků:

  • 1 karamelový pudink
  • 1 vanilkový pudink
  • mléko
  • cukr

Při výrobě medovníku se nejprve pustíme do těsta na placky. V kastrůlku si rozehřejeme trochu másla, přidáme 3 lžíce medu a polovinu připraveného cukru. Vše pečlivě rozmícháme. Jakmile se veškeré suroviny rozpustí a spojí do jednotného celku, přelijeme vzniklou směs do misky mixéru. K těmto surovinám přidáme mouku, prášek do pečiva a obě připravená vejce.

V kastrůlku rozpustíme máslo, med a cukr
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.)
V kastrůlku rozpustíme máslo, med a cukr

Ve chvíli, kdy získáme správnou konzistenci těsta, můžeme se pustit do výroby jednotlivých placek. Připravené těsto rozdílíme na 4 díly. Každý díl vyválíme na placku. Abychom získali krásně kulatý tvar každé placky, přiložíme na vyválené těsto skleněnou mísu a obtiskneme ji do těsta. Placky pečeme na 180 °C zhruba 5 minut.

Těsto vyválíme na jednotlivé placky
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.)
Těsto vyválíme na jednotlivé placky

K medovníku patří pudink

Než se nám upečou všechny 4 medovníkové placky, připravíme si pudink. Pudink buď uvaříme klasickým způsobem, nebo jej můžeme připravit v mikrovlnce. Ve chvíli, kdy ho připravujeme v mikrovlnné troubě, musíme jej zalít vodou. Zamezíme tak vzniku škraloupu na vrchní části pudinku. Do obou pudinků přidáme máslo a za pomoci ručního mixéru vyrobíme krém.

Z pudinků vyrobíme krém
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.)
Z pudinků vyrobíme krém

Nyní už se můžeme pustit do výroby dortu. Vezmeme první placku a potřeme ji karamelovým krémem. Krém zakryjeme druhou plackou, kterou potřeme vanilkovým krémem. I tuto vrstvu krému zakryjeme těstem. Takto postupujeme stále dokola. Na každou placku přijde krém, jednou karamelový a podruhé vanilkový. Jakmile položíme poslední upečenou placku, potřeme její vršek i kompletně celý obvod vyráběného dortu vanilkovým krémem.

Na placku namažeme krém
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.)
Na placku namažeme krém

Při výrobě medovníku musíme pamatovat na jednu důležitou věc. Jednu upečenou placku si rozdrtíme na tzv. sladkou strouhanku. Tuto směs nasypeme jak na vrchní část dortu, tak i po celém jeho obvodu. Medovník máme připravený. Necháme ho do druhého dne odležet, aby nám krásně změknul.

Zdroj informací: pořad Vychytávky Ládi Hrušky

Publikováno: 17. 2. 2024, Autor: Beata Boháčová, Profil autora: Beata Boháčová