Jehněčí maso pochází z mladých ovcí ve věku do šesti měsíců. Je měkké, téměř netučné a velmi zdravé. Neobsahuje téměř žádné tuky a cholesterol. Vyznačuje se typickou příchutí, která je však mnohem slabší než chuť masa skopového. Lze je využít ke grilování, pečení, dušení nebo přípravě ragú. Máme pro vás recept na jehněčí hřebínek se salátem coleslaw.
Jehněčí maso
Jehněčí maso je součástí mnoha národních kuchyní střední Asie. Najdete ho v řecké, turecké, perské nebo arménské kuchyni, kde je považováno za hlavní surovinu masitých pokrmů. Maso jehňat je jemné, zdravé, netučné a obsahuje bílkoviny, fosfor, vápník, železo a vitaminy skupiny B.
Kýta, ramínko nebo hřbet jsou vhodné k úpravě pečením. Další z výborných částí jsou jehněčí kotletky, které jejich růžové medium rare proslavilo široko daleko po světě. Kotletky a svíčková jsou spíše minutková masa. Jehněčí tuk tuhne při vyšších teplotách než tuk z běžnějšího masa, jako je vepřové, hovězí nebo drůbeží. Proto je důležité, abyste ho podávali na nahřátých talířích a zpomalili tak chladnutí masa. K jehněčímu se hodí především rozmarýn, tymián, česnek a olivový olej.
Salát coleslaw
Coleslaw je díky své univerzálnosti považován za nejpopulárnější salát na světě. Můžete ho podávat k masu, rybám, grilovaným pokrmům nebo jen tak k svačině s čerstvým pečivem. Připravuje se ze syrové nebo tepelně zpracované zeleniny ve spojení s oblíbeným kořením a dresinkem.
Postup přípravy jehněčího hřebínku
Jehněčí maso, resp. kotletku, které se také jinak říká hřebínek, budeme grilovat. Je to mladé maso, takže netřeba s ním dlouze pracovat. Předehřejeme si tedy troubu na 200 °C a přepneme na gril. Pokud gril v troubě nemáme, budeme si muset rozpálit gril samostatný.
Než se gril nahřeje, připravíme pánev, na které hřebínek ze všech stran rychle opečeme. Toto masíčko stačí před tepelným opracováním pouze osolit, opepřit a potřít česnekem. Také můžeme česnek do masa zapíchat, čímž se všechny dobré látky z česneku nasáknou přímo do masa. Maso ještě potřeme kvalitním olejem.
Na pánvi zatáhneme maso ze všech stran. Poté přendáme do nahřátého pekáče, položíme přes hřebínek několik snítek rozmarýnu a dáme na cca 15–20 minut dogrilovat do trouby nebo přímo na gril.
Postup přípravy salátu coleslaw
Suroviny:
- mrkev
- bílé zelí
- cibule
- zálivka (ocet, majonéza, hořčice, zakysaná smetana, sůl a pepř, cukr)
Do originálního receptu se přidává dále ještě celer a nepočítá se s hořčicí. Bílé zelí nakrouháme na tenké plátky, a ještě příčně překrájíme na asi centimetr velké kousky. Cibuli nakrájíme na slabé proužky. Mrkev nastrouháme na hrubém struhadle.
Všechny suroviny smícháme v míse a zalijeme připraveným dresinkem. Zálivku (dresink) si připravíme smícháním cukru a majonézy s prošlehanou smetanou, dochutíme octem, pepřem a solí dle potřeby a uložíme do chladničky odpočinout alespoň na hodinu, nejlépe do druhého dne. Před podáváním opět dobře promícháme.
Středně ogrilované jehněčí maso vyjmeme z trouby a naporcujeme.
Na talíř můžeme servírovat buď vykostěnou část kotletky, nebo hřebínek, tedy plátek masa s kostí.
Jehněčí maso neobsahuje téměř žádné tuky a cholesterol. Je zdrojem bílkovin, nenasycených mastných kyselin, minerálů a vitaminu B. Výborně se tedy hodí jako dietní maso.
Zdroj informací: pořad Receptář prima nápadů, rubrika Beze ztrát; Fiskars; MORA MORAVIA, s.r.o. (Gorenje); vareni.cz
Publikováno: 22. 1. 2024, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová