reklama

Poměr skvělé chuti a jednoduché přípravy mluví jasně v jejich prospěch: slané muffiny s pancettou!

Chutné a zdravé. To je kombinace, kterou mnozí z vás jistě často u receptů vyhledávají. A ještě o to více, když začíná nový rok a my se opět ocitáme na startovní čáře s pomyslně čistým štítem. Nových, chutných a zdravých receptů ale není nikdy dost, zejména pokud jsou hotové do pár minut. Všechny tyto parametry tento recept naštěstí splňuje a úspěch je tak zaručen! Upečte si s námi v lednu tyto lahodné slané muffiny, které se můžou stát hlavní složkou nejedné svačiny, a navíc uspokojí nejenom vaše chuťové pohárky, ale i váš mikrobiom!

i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Zapojte do přípravy slaných muffinů i děti (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Recept na slané muffiny pro milovníky i odpůrce

Kefír má bezesporu mnoho výživových benefitů, nicméně jeho chuť je specifická. Proto se nabízí otázka – jak to máte s kefírem vy? Pijete jej po litrech, nebo ho nemůžete ani cítit? Pro oba tábory máme dobrou zprávu. Příznivci si mohou díky tomuto receptu dopřát svůj oblíbený nápoj v trochu jiné podobě, odpůrci zase mohou podpořit svůj mikrobiomu, aniž by kefír museli v jeho původní formě pozřít. A proč je vlastně kefír tak prospěšný? Tato některými označovaná probiotická superpotravina podporuje trávicí systém. Tento kvašený mléčný nápoj obsahuje vysoké množství probiotických bakterií, díky kterým podporuje proces trávení a zpracovávání potravy.

Podle Národního zdravotnického informačního portálu mají probiotika příznivé lokální působení na střevní pohyblivost a díky tomu upravují zácpu či průjem. Zároveň jsou užitečné při srážení krve, a to především díky produkci bioaktivního vitaminu K. Kefírové nápoje ale obsahují mnohem více užitečných látek, kterými jsou například fosfor, vápník či hořčík, a pomáhá se tak podílet na posilování našich kostí. A to je nejeden dobrý důvod, proč tyto muffiny s kefírem vyzkoušet. Navíc podíl jejich dokonalé chuti a jednoduché přípravy mluví jasně v jejich prospěch a úspěch v kuchyni je téměř zaručen!

Jeden zázračný produkt

Také vás vždy odradí, když je seznam ingrediencí nějakého receptu delší než týden před výplatou? Nejlépe se nám totiž peče a vaří právě z věcí, které nemusíme kupovat, protože je máme doma, a jsou navíc využitelné pro mnoho dalších příležitostí a receptů. Věděli jste, že odteď vám na pečení bude stačit už jen jedna mouka?

Slané muffiny jsou perfektní svačinka
i (Zdroj: Babiččina volba / GoodMills Česko s.r.o.)
Slané muffiny jsou perfektní svačinka

Babiččina volba totiž sjednotila arzenál tří nejpoužívanějších mouk do jednoho univerzálního génia. Babiččina volba univerzální pšeničná je unikátní v tom, že nabízí jednoduché řešení pro nepřeberné množství receptů, a můžete ji tak bezstarostně využít na pečení, obalování či zahušťování pokrmů, naslano i nasladko. Jestli se ptáte, jak je to možné, odpovědí je optimální struktura této mouky, která díky kvalitnímu lepku a škrobu kombinuje vlastnosti hladké i polohrubé mouky. Navíc je umleta ze 100% českého obilí, a je také doporučeným výrobkem platformy Testuj.to. K dostání je v hypermarketech Albert, Tesco a na kosik.cz

Ingredience pro přípravu slaných muffinů:

  • 250 g  Univerzální mouky Babiččina volba
  • 2 vejce
  • 200 ml podmáslí nebo kefíru
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • 100 g pancetty
  • 50 g goudy
  • 50 g parmazánu
  • 1 PL bylinkového másla
  • 1 cibule
  • 1 ČL másla
  • silikonové formičky na muffiny
  • lněné semínko a maldonská sůl na dokončení
Vsaďte na kvalitní suroviny
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Vsaďte na kvalitní suroviny

Postup:

Na másle opečte cibulku a pancettu, nakonec nechte zavadnout špenát. V míse smíchejte vejce, mouku, podmáslí, prášek do pečiva a sůl. Vmíchejte nastrouhané sýry a opečenou pancettu se špenátem. Nadávkujte do formiček. Na závěr posypte lněným semínkem a solí.

Pečte při 200 °C asi 20 minut. Nechte vychladnout a pak vyklopte z formiček.

Zdroj informací: Babiččina volba, GoodMills Česko s.r.o.

Publikováno: 18. 1. 2024, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce