Jste milovníci různých pokrmů z jogurtu? Jogurtová pomazánka může být pro vás to pravé. Poradíme chutný recept na zdravou pomazánku, která je rychlá na přípravu. S přípravou vám mohou pomoci i malí strávníci, kteří rádi pomáhají v kuchyni. Tato chutná a zdravá pomazánka jistě nebude chybět ve vašem oblíbeném jídelníčku.
Jogurtová pomazánka
Jogurt je velmi oblíbeným pokrmem nejen pro dospělé, ale i pro děti. Stále častěji se jogurt objevuje jako zdravá náhrada nezdravých surovin v různých pokrmech v domácí kuchyni. Jogurt lze připravit nejen nasladko, ale i naslano. Výhodou těchto receptů je rozhodně skladba zdraví prospěšných látek, které jsou v jogurtu obsaženy.
Zdravá jogurtová pomazánka bude překvapením pro všechny, kteří ji ochutnají. Dá se využít k svačině nebo studené večeři. Tento recept je chutný a zdravý a budete z něj nadšeni, i pokud držíte dietu. Bude chutnat jistě nejen dospělým, ale i dětem. Díky této pomazánce si obohatíte váš jídelníček o další zdravý pokrm. Další výhodou je rychlost a nenáročnost celé přípravy.
Na jogurtovou pomazánku budete potřebovat tyto suroviny:
- 2 kelímky bílého jogurtu
- 2 lžíce sterilované papriky
- 2 lžíce mleté sladké papriky
- 1 menší cibuli
- sůl a pepř k dochucení
Jogurt může mít různou konzistenci. Pokud máte hustší, můžete jej k přípravě pomazánky použít hned. Ten v řidší konzistenci je nutné si předem upravit. Postačí, pokud jej necháte odkapat přes sítko a tenké pláténko. Ideální je nechat ho přikrytý přes noc v lednici.
Vykapanou syrovátku nevyhazujte, je to cenná surovina plná zdraví prospěšných látek. Vzniklou tuhou hmotu můžete následně použít k zapracování. Jogurtová pomazánka se neobejde bez dalších ingrediencí. Sterilovanou papriku si nakrájejte na tenké proužky, přidejte mletou papriku a najemno nakrájenou cibulku. Kdo má rád ostřejší pomazánku, může přidat špetku pálivé mleté papriky či trochu sušených nebo čerstvých chilli papriček. Nakonec dochuťte solí a pepřem. Pro malé strávníky se tato pomazánka obejde bez výrazných dochucovadel.
Pro obměnu můžete přidat k jogurtu lučinu a strouhaný sýr. Můžete přidat prolisovaný čerstvý česnek nebo nasekané bylinky. Rovněž výtečně bude jogurt chutnat s jarní cibulkou, nezapomeňte dochutit solí nebo pepřem. Pokud trpíte intolerancí na laktózu, můžete využít jogurt bez laktózy nebo ten, který není vyrobený z kravského mléka.
Jogurt je zdravá potravina
Jogurt je vhodný k očistě organismu a k odlehčení jídelníčku. Je cenným zdrojem vápníku pro kosti, zuby a svaly. V kelímku bílého jogurtu o hmotnosti 150 g je obsaženo okolo 200 mg vápníku, což je 1/4 průměrně doporučené denní dávky.
Dále obsahuje bílkoviny, které jsou důležité pro růst a tvorbu svalů, obranyschopnost organismu, produkci hormonů, enzymů a celkový tělesný rozvoj. Probiotické a jogurtové kultury příznivě působí na sliznici střeva. Tyto kultury podporují rovnováhu mezi dobrými a špatnými bakteriemi ve střevě. Působí rovněž preventivně, ale i léčebně při onemocnění střev, zánětech močového měchýře či kvasinkové infekci, rovněž se výborně hodí při užívání antibiotik, protože srovnávají střevní mikroflóru.
Z tohoto důvodu si vybírejte jen „živé“ jogurty, které obsahují výše zmíněné látky. Jogurty jsou při redukční formě jídelníčku vhodné nejčastěji s obsahem tuku do 3,5 %. Selský jogurt s obsahem tuku okolo 4 % je vhodný pro kojící ženy, diabetiky, sportovce, děti, ale i starší osoby. Jogurty smetanové s obsahem tuku okolo 10 % se již k „dietnímu režimu“ nehodí.
Bílý jogurt se užívá nejen k jídlu, ale je výborným pomocníkem na vnější použití při popáleninách nebo jako vyživující či zjemňující faktor na kůži – například v podobě pleťové masky.
Zdroj informací: pořad Vychytávky Ládi Hrušky; hollandia.cz; varilamysicka.cz; moringamix.cz
Publikováno: 12. 1. 2024, Autor: Šárka Miškovská, Profil autora: Šárka Miškovská