Chutné hranolky nemusí být pouze jen z brambor, jak jsme zvyklí. Připravit si je můžeme např. i z kapra. Jakmile jednou tyto kapří hranolky s dipem vyzkoušíme, už nebudeme chtít jiné. Jak takovou pochoutku připravit? Ukážeme vám, jak připravit pokrm z kapřího masa, kterým odzbrojíme naprosto každou návštěvu.
Chutné hranolky z kapřího masa
Každý rybář určitě zná chutné hranolky z kapřího masa. Co ale my ostatní? Ničeho se nebojme, i my se naučíme připravit pokrm, který si zcela jistě zamilujeme, a právem jej zařadíme na sváteční vánoční tabuli. U tohoto pokrmu je skvělé, že i lidé, kteří nejedí kapra kvůli jeho kostem, nemusí mít žádný strach. Již během marinování totiž kosti krásně změknou. Následně pak při smažení téměř zmizí.
Pro výrobu chutných hranolek z kapra budeme potřebovat filety z kapříka, citron, česnek, mouku, sójovou omáčku a pár ingrediencí na vynikající koprový dip. Ač se nám může zdát, že se pouštíme do náročných neobjevených vod, ničeho se nebojme. Kapří hranolky jsou celkem jednoduchý pokrm a zvládne jej opravdu každý z nás.
Suroviny na výrobu chutných hranolků z kapra:
- filety z kapra
- 2 citrony
- 4 lžíce ojové omáčky
- 4 stroužky česneku
- ½ hrnku hladké mouky
- ½ lžičky mleté červené papriky
- olej
Suroviny na koprový dip:
- zakysaná smetana
- citronová šťáva
- sůl
- pepř
- 2 lžíce nasekaného kopru
Jakmile se pustíme do přípravy chutných hranolek z kapra, musíme maso správně nařezat. Filety nařežeme příčně na jednotlivé půlcentimetrové hranolky. Jestliže nám vzniknou hranolky příliš dlouhé, v místě páteře je překrojíme na polovic.
Maso na chutné hranolky máme nachystané a můžeme se pustit do přípravy marinády, do které maso naložíme. Marináda je velice jednoduchá. Skládá se pouze z citronové šťávy a sójové omáčky. Smícháme tedy šťávu z jednoho až dvou citronů a 4 lžic sójové omáčky. Tato surovina je sama o sobě již dost slaná, proto marinádu více nesolíme. Abychom marinádu ještě vylepšili, přidáme do ní 4 stroužky česneku, který posekáme na plátky. Česnek vyladí marinádu k dokonalosti. Před samotným obalováním a smažením však musíme tuto surovinu z marinády vyjmout, aby nám kapří hranolky nezhořkly.
Suroviny na marinádu pečlivě promícháme a vložíme nakrájené kapří maso. Vše pořádně prohněteme. Naloženého kapra nyní vložíme do lednice a necháme jej marinovat ideálně přes noc. Po uplynutí potřebné doby odstraníme z misky veškerý nakrájený česnek. Jednotlivé kapří nudličky na chutné hranolky obalujeme ve směsi hladké mouky a mleté červené papriky. Na ½ hrnku hladké mouky stačí přidat pouze ½ lžičky mleté papriky. Kdybychom dali červené papriky víc, opět by mohla kapří pochoutka zhořknout.
Chutné hranolky smažíme na oleji
Veškeré masové nudličky pečlivě obalíme a můžeme se pustit do smažení chutných hranolek. V pánvi rozpálíme olej, na kterém smažíme obalené kousky. Osmažené kapří hranolky položíme na talíř vyložený papírovou utěrkou.
Nyní se můžeme pustit do přípravy dipu. Každý z nás preferuje jiný – někdo má rád česnekový, někomu zase stačí obyčejná tatarka. Úžasnou chuť ryb však perfektně podtrhne dip koprový, a právě ten si nyní připravíme. K zakysané smetaně přidáme šťávu z citronu, osolíme a opepříme. Přidáme kopr nakrájený nadrobno a vše pečlivě promícháme. Chutné hranolky z kapříka můžeme nakonec ještě posolit či zakápnout citronem. Tento pokrm si jednoznačně musí zamilovat úplně každý z nás.
Zdroj informací: pořad Vychytávky Ládi Hrušky
Publikováno: 24. 12. 2023, Autor: Beata Boháčová, Profil autora: Beata Boháčová