reklama

Vánoční likérová dobrota s vůní perníku

Co vyzkoušet letos na Vánoce nějaký jiný sváteční likér než jen tradiční „vaječňák“? Třeba vynikající perníčkový likér podle Ládi Hrušky, který je plný opojných vůní, chutí a také zdraví.

i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Voňavý sváteční likér v pěkné lahvi se bude hodit i jako pěkný dárek (Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

Vynikající sváteční likér zvládne každý

Sváteční likér s vůní perníku je lahůdka, kterou připravíte rychle a z dostupných surovin.

Co tedy budete potřebovat:

  • ½ litru smetany ke šlehání
  • 3 lžičky perníkového koření (hřebíček, badyán a skořice)
  • 3 lžíce dobrého holandského kakaa
  • 2 plechovky slazeného kondenzovaného mléka
  • ½ litru obyčejného bílého rumu

Výrobu svátečního likéru začněte tím, že do kastrůlku nalijete smetanu ke šlehání a vmícháte do ní směs perníkového koření a kakao. Důkladně vše promíchejte a přiveďte k bodu varu, ale nevařte, nechte jen důkladně prohřát.

Badyán, skořice a hřebíček – to je pravé perníkové koření plné vůní a zdraví
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Badyán, skořice a hřebíček – to je pravé perníkové koření plné vůní a zdraví

Tip na voňavý dárek

Uvařený základ svátečního likéru dejte vychladit a pak do něj přilijte kondenzované mléko a bílý rum. Pak už jen stačí najít nějaké vhodné lahve, do nichž lahodný nápoj přelijete a uložíte do lednice.

Základem lahodného nápoje jsou smetana, kvalitní kakao a bílý rum
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Základem lahodného nápoje jsou smetana, kvalitní kakao a bílý rum

A pokud máte po ruce i nějaké skutečně pěkné lahvičky, budou se vám hodit jako dárkový obal pro sváteční likér, jímž potěšíte své blízké. Ti od vás dostanou nejen povzbuzující voňavý nápoj pro sychravé zimní dny, ale zároveň balzám na duši i tělo, protože směsice perníkového koření podporuje metabolismus a zlepšuje duševní pohodu.

Zdroj informací: pořad Vychytávky Ládi Hrušky

Publikováno: 22. 12. 2023, Autor: Romana Slaninová, Profil autora: Romana Slaninová