Pařížské rohlíčky z křehkého oříškového těsta, s luxusním krémem a ještě navrch přelité čokoládou – to je samo o sobě příslibem nevýslovného potěšení. Připravte je letos o Vánocích svým blízkým a získáte si navždy jejich srdce!
Tradiční pařížské rohlíčky
Pařížské rohlíčky jsou vánoční cukroví s puncem prvorepublikové elegance a vděčí za svůj původ nejspíš inspiraci pařížským dortem. Jenže pařížský krém je náročný a nemusí se pokaždé povést. Máme pro vás recept, který je mnohem jednodušší, a přitom chutná fantasticky. A rohlíčky vydrží déle – tedy pokud misku s cukrovím dobře schováte.
Na 40 pařížských rohlíčků si připravte:
Na těsto:
- 200 g hladké mouky
- 50 g mletých ořechů
- 2 žloutky
- 150 g másla
- 120 g cukru
- máslo na vymazání formiček
Na krém:
- 250 ml smetany
- 2 čokolády (nejlépe tyčinky ledové kaštany)
Na polevu:
- 100 g čokolády na vaření
- 2 až 3 lžíce másla
Jak při přípravě pařížských rohlíčků postupovat:
Základ na krém si připravte den předem. Smetanu zahřejte, nalámejte do ní ledové kaštany a nechte je rozpustit. Směs v misce přikryjte fólií a nechte přes noc v chladu. Druhý den z ní ušlehejte hustý krém. Na těsto smíchejte v míse mouku, ořechy a cukr. Přidejte pokrájené máslo a žloutek. Vše důkladně propracujte, až vznikne hladké těsto bez hrudek. Formičky na rohlíčky vymažte máslem. Naplňte je těstem, vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte je 10 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Pak je vyklopte na rovnou podložku a nechte vychladnout.
Krémem naplňte cukrářský sáček se zdobicí špičkou a naneste na vychladlé rohlíčky. Čokoládu nalámejte do skleněné nebo nerezové misky. Nechte ji rozpustit ve vodní lázni. Přidejte máslo, nechte ho také rozpustit a míchejte, až se obě suroviny spojí do lesklé polevy. Rohlíčky přelejte a nechte ztuhnout.
Tip:
Naprosto rovnoměrně je upečete například v troubě MORA VTPS 787 BXB s klenutým vnitřkem po vzoru tradičních pecí – plech nebude třeba otáčet. Trouba je vybavena termosondou i funkcí páry pro přípravu lahodných a zdravých jídel, má 22 automatických programů včetně programů pro pečení pizzy, dezertů, chleba, drůbeže nebo dlouhé pečení při nízké teplotě. Vyberte pouze typ jídla, jeho hmotnost a trouba zvolí správnou teplotu od 30 až do 300 °C, správný typ ohřevu a navrhne vhodné umístění v troubě.
Pro zkušené kuchaře je tu naopak možnost naprogramovat si hned na začátku teplotu a čas pečení ve dvou krocích podle vlastních zkušeností. Trouba má i funkci pro zdravé horkovzdušné fritování bez tuku – přidáte-li i páru, povrch bude křupavější. Unikátní klenutý strop zaručuje rovnoměrné pečení v celém prostoru trouby. Komfort zvyšuje velký průzor ve dvířkách, dvojité osvětlení, praktický teleskopický výsuv či tlumené zavírání a otevírání dvířek. O čistotu bez námahy se postará účinné automatické pyrolytické čištění. Trouba spadá do velmi úsporné třídy A+.
Zdroj informací: MORA MORAVIA, s.r.o.
Publikováno: 22. 12. 2023, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce