Užijte si kouzlo vánočních svátků s lahodnou domácí alternativou klasické pochoutky – nutelly. Tato sametová pomazánka, která je směsí lískových oříšků a jemného kakaa, je nejen vynikající k ranním toastům či palačinkám, ale také ideálním doplňkem vašeho repertoáru vánočního pečení.
Tato domácí nutella díky kokosovému sirupu s nízkým glykemickým indexem, který jsme použili místo cukru, získá nejen krásně karamelovou chuť, ale i punc zdravější alternativy té kupované.
Co budete k přípravě domácí nutelly potřebovat:
- 400 g lískových oříšků
- špetku soli
- 1 lžičku vanilkového extraktu
- 3–4 lžíce kokosového sirupu
- 1 lžíci kakaa
- 1–2 lžíce kokosového tuku (nemusí být)
- množství: 1 sklenička
- náročnost: snadné
- doba přípravy: cca 1 hodina
Postup přípravy domácí nutelly:
Nejprve si dejte na plech lískové oříšky a v troubě je nechte při 200 °C přibližně 10 minut – dokud nezačne praskat slupka na oříškách. Oříšky vyndejte z trouby a nechte úplně vychladnout. Poté si je dejte do kuchyňské utěrky a třete je o sebe, abyste se zbavili co nejvíce slupek.
Oloupané a opražené oříšky dejte do nádoby výkonného mixéru. Potřebujeme ořechy rozmixovat do hladkého a tekutého másla. Postupně si snižujte a zvyšujte výkon podle potřeby.
Tip:
Příprava není nijak složitá, navíc pokud si přiberete na pomoc stolní mixér Sage THE SUPER Q SBL920. Kombinuje 3 výrobky v jednom – standartní mixér a smoothie mixér s malou nádobou vhodnou na cesty. Je možné ho použít i s vakuovým nástavcem, který umožňuje mixování v nejvyšší možné kvalitě. O vysoký výkon se stará motor s příkonem 2400 W. Přístroj má intuitivní ovládání, je vyroben ze špičkových materiálů a je vybaven speciálním nožovým systémem. Robustní kovová základna zajišťuje tichý chod bez vibrací. Nádoba mixéru je vyrobena z Tritanu bez BPA, který je vysoce odolný proti nárazu a poškrábání a lze jej bez obav opakovaně mýt v myčce na nádobí.
K hotovému oříškovému máslu přidejte další ingredience a nechte je v mixéru promíchat. Případně můžete ingredience míchat už v misce. Kakaový prášek zahustí oříškové máslo. Pokud chcete mít nutellu v tekuté konzistenci, přidejte kokosový tuk. Pozor, nepřidávejte vodu! Oříšky ji nasáknou a konzistence bude ještě více hustá.
Hotovou nutellu ještě dochuťte podle své chuti přidáním sirupu anebo soli. Přendejte ji do uzavíratelné skleničky a skladujte v chladu a temnu :).
Tip:
Místo kokosového sirupu můžete přidat jakýkoliv jiný sirup jako sladidlo, nebo nenemusíte sladit vůbec.
Zdroj informací: FAST ČR, a.s. divize Sage
Publikováno: 12. 12. 2023, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce