reklama

Upečte si netradiční vánočku, nesmí na vašem stole chybět

Napadlo by vás připravit něco, jako je vánočka z masa? Tradiční vánočka je nezbytnou součástí našeho vánočního stolu. Avšak co když se objeví přání po něčem méně obvyklém než klasická vánoční buchta? Ani před takovým požadavkem se neschováme a s nadšením se vypořádáme i s tímto netradičním přáním.

i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Vánočka z masa bude ozdobou slavnostního stolu (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

Proč vás vánočka z masa uchvátí?

Vánočka z masa je sice netradiční, ale lahodný pokrm, který nesmí spolu se svou klasickou sladkou variantou chybět na vánočním stole. Tato kulinářská lahůdka spojuje vůni a chuť šťavnatého masa s aromatickými bylinkami a kořením, vytvářející neodolatelný příjemný zážitek pro chuťové buňky.

Příprava vánočky z masa je nejen radostným rituálem spojeným s přípravou vánočního menu, ale také příležitostí pro rodinné a společenské setkání. Tento recept, který se může stát tradičním, přináší do domovů nejen chutný pokrm, ale i atmosféru tepla, rodinné pohody a vánočního očekávání. Podívejme se společně na recept, jak připravit lahodnou vánočku z masa a přinést do vašeho domova vůni svátečního času.

Vánočka z masa vyžaduje:

  • celý bok z prasete
  • sůl, koření, máslo
Odřezejte co nejvíce sádla
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Odřezejte co nejvíce sádla

Vánočka z masa začíná odstraněním kůže a následnou separací sádla z boku. Žádnou z těchto částí nevyhazujte, protože sádlo využijete k přípravě chutných škvarků a z kůže lze vyrobit lahodný sulc. Současně můžete ze zbytků masa vytvořit výpečky, mleté maso nebo si pohrát s dalšími kulinářskými nápady.

Pečlivě odstraňte kosti i chrupavky
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Pečlivě odstraňte kosti i chrupavky

Potom se zaměřte na co nejúplnější odstranění sádla z boční části. Po dokončení této fáze přistupte k vykostění boku. Pečlivě se zbavte všech blan, kostí a chrupavek. V případě potřeby proveďte dodatečné úpravy masa, abyste zajistili rovnoměrnou výšku pruhů vánočky.

Pruhy masa důkladně osolte
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Pruhy masa důkladně osolte

Rozkrájejte vykostěný a připravený bok na šest pruhů. Na koncích pruhy seřízněte do špičky, aby se vám dobře svazovaly. Poskládejte pruhy vedle sebe a poctivě je osolte.

Postupujte stejně jako při pečení klasické vánočky
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Postupujte stejně jako při pečení klasické vánočky

Svažte vrchní část pruhů kusem sádla, který jste předtím odřízli, nebo použijte provázek. Maso splétejte dohromady stejně jako při vytváření klasické vánočky. Po dokončení vánočku z masa na konci opět svažte.

Upečená masová vánočka láká k ochutnání
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Upečená masová vánočka láká k ochutnání

Teď se přesuňte k pečení. Nastavte teplotu trouby na 160 °C. Pokud vánočka váží jeden kilogram, pečte ji přibližně po dobu jedné hodiny. S každým dalším kilogramem hmotnosti se doporučený čas pečení o zhruba hodinu prodlužuje. Během pečení potírejte vánočku z masa rozvarem z másla a koření.

Zdroj informací: pořad Receptář prima nápadů

Publikováno: 9. 12. 2023, Autor: Lenka Tajbrová, Profil autora: Lenka Tajbrová