Napadlo by vás připravit něco, jako je vánočka z masa? Tradiční vánočka je nezbytnou součástí našeho vánočního stolu. Avšak co když se objeví přání po něčem méně obvyklém než klasická vánoční buchta? Ani před takovým požadavkem se neschováme a s nadšením se vypořádáme i s tímto netradičním přáním.
![](https://img.primadoma.cz/w_2/6b/49/column/6b491c41cca04e890467dee53092d278_frh_9757-1.jpg)
Proč vás vánočka z masa uchvátí?
Vánočka z masa je sice netradiční, ale lahodný pokrm, který nesmí spolu se svou klasickou sladkou variantou chybět na vánočním stole. Tato kulinářská lahůdka spojuje vůni a chuť šťavnatého masa s aromatickými bylinkami a kořením, vytvářející neodolatelný příjemný zážitek pro chuťové buňky.
Příprava vánočky z masa je nejen radostným rituálem spojeným s přípravou vánočního menu, ale také příležitostí pro rodinné a společenské setkání. Tento recept, který se může stát tradičním, přináší do domovů nejen chutný pokrm, ale i atmosféru tepla, rodinné pohody a vánočního očekávání. Podívejme se společně na recept, jak připravit lahodnou vánočku z masa a přinést do vašeho domova vůni svátečního času.
Vánočka z masa vyžaduje:
- celý bok z prasete
- sůl, koření, máslo
![Odřezejte co nejvíce sádla](https://img.primadoma.cz/r/c7/df/column/c7df030c3b72cb65153c77839ad605f3_frh_9693-1.jpg)
Vánočka z masa začíná odstraněním kůže a následnou separací sádla z boku. Žádnou z těchto částí nevyhazujte, protože sádlo využijete k přípravě chutných škvarků a z kůže lze vyrobit lahodný sulc. Současně můžete ze zbytků masa vytvořit výpečky, mleté maso nebo si pohrát s dalšími kulinářskými nápady.
![Pečlivě odstraňte kosti i chrupavky](https://img.primadoma.cz/r/49/83/column/4983f1f46aa15533d19d1250138cd6cc_frh_9714-1.jpg)
Potom se zaměřte na co nejúplnější odstranění sádla z boční části. Po dokončení této fáze přistupte k vykostění boku. Pečlivě se zbavte všech blan, kostí a chrupavek. V případě potřeby proveďte dodatečné úpravy masa, abyste zajistili rovnoměrnou výšku pruhů vánočky.
![Pruhy masa důkladně osolte](https://img.primadoma.cz/r/72/1c/column/721ca9aa52cc2ce8ed87f8bd95b7a623_frh_9721-1.jpg)
Rozkrájejte vykostěný a připravený bok na šest pruhů. Na koncích pruhy seřízněte do špičky, aby se vám dobře svazovaly. Poskládejte pruhy vedle sebe a poctivě je osolte.
![Postupujte stejně jako při pečení klasické vánočky](https://img.primadoma.cz/r/18/a7/column/18a7be6baec02ca3beac405149920203_frh_9731-1.jpg)
Svažte vrchní část pruhů kusem sádla, který jste předtím odřízli, nebo použijte provázek. Maso splétejte dohromady stejně jako při vytváření klasické vánočky. Po dokončení vánočku z masa na konci opět svažte.
![Upečená masová vánočka láká k ochutnání](https://img.primadoma.cz/r/4b/f6/column/4bf6dbe7ea8c529afd6f709cc8b77d0d_910f678c5711cace12b76e8394476366.jpg)
Teď se přesuňte k pečení. Nastavte teplotu trouby na 160 °C. Pokud vánočka váží jeden kilogram, pečte ji přibližně po dobu jedné hodiny. S každým dalším kilogramem hmotnosti se doporučený čas pečení o zhruba hodinu prodlužuje. Během pečení potírejte vánočku z masa rozvarem z másla a koření.
Zdroj informací: pořad Receptář prima nápadů
Publikováno: 9. 12. 2023, Autor: Lenka Tajbrová, Profil autora: Lenka Tajbrová