reklama

Připravte si sýrové tajemství. Co schovává listový kabátek?

Každý milovník sýrů čas od času zhřeší a začne si vyčítat milovanou pochoutku. Zapečený sýr hermelín je odlehčenou verzí oblíbeného sýru smaženého. Již žádný olej ani trojobal. Stačí pouze pár ingrediencí a vynikající pochoutka je na světě.

i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Zapečený sýr v listovém těstě si  prostě zamilujete

Zapečený sýr ukrytý v listovém těstě

Oblíbená pochoutka v podobě zapečeného sýru může mít nejrůznější podobu. Sýrové tajemství, které ukrývá hermelín v listovém těstě, uchvátí nejednoho z nás. Při vaření stačí zapojit fantazii, zkombinovat suroviny, které jednoduše máme rádi, a zázrak je na světě. Jestliže si hlídáme svůj dietní plán, máme tu inovaci, která není takovou kalorickou bombou jako oblíbený obalovaný hermelín. Již žádné smažení v oleji. Máme tu recept na odlehčenou verzi, kterou zvládne i kuchař začátečník.

Ingredience na zapečený sýr se šunkou:

  • 1 listové těsto
  • 1 hermelín
  • 1 mozzarella
  • 4 plátky šunky
  • kečup
  • sušené oregano
  • vejce na potření
  • sezam a lněné semínko

Vzhledem k tomu, že mnoho lidí věnuje stále větší pozornost zdravé stravě a omezení příjmu tuku z jídla, přicházíme s unikátním receptem, který potěší nejednoho milovníka sýrů. Již žádný olej a smažení. Zdravější verze smaženého hermelínu ukrývá zapečený sýr v obalu z listového těsta a pečení v troubě. Stačí pouze pár ingrediencí. Základem je hermelín, který po obou stranách obložíme šunkou a zabalíme do listového těsta. Báječnou chuť zapečeného sýra můžeme navíc podtrhnout kečupem a oreganem. Pokud však stále zvažujeme vyšší zastoupení tuku v hermelínu, můžeme se uchýlit i k jiné variantě. Skvělou volbu v tomto případě představuje mozzarella, která má nižší obsah tuku i soli, ale zato větší obsah vápníku. Stejně jako připravíme hermelín, můžeme zapéct právě i mozzarellu.

Při přípravě zapečeného sýra začínáme u listového těsta. Plát rozváleného těsta rozdělíme nožem na 2 stejné poloviny. Obě poloviny listového těsta potřeme kečupem, který přiměřeně okořeníme oreganem. Na kečup položíme plátek šunky a na ni celý hermelín, který překryjeme dalším plátkem šunky. Vše schováme do listového těsta. Sýr se šunkou musíme opravdu pečlivě a úhledně zabalit, aby nám při pečení sýr z těsta nevytekl a zůstal krásně zabalený a nadýchaný.

Připravte si sýrové tajemství. Co schovává listový kabátek?
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s. r. o.))
Připravte si sýrové tajemství. Co schovává listový kabátek?

Stejně tak, jako jsme připravili hermelín, můžeme použít mozzarellu. Na druhou polovinu listového těsta poklademe plátkem šunky, na který položíme úplně celou mozzarellu. Sýr přikryjeme dalším plátkem šunky a opět vše pečlivě a úhledně zabalíme do listového kabátku.

Připravte si sýrové tajemství. Co schovává listový kabátek?
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s. r. o.))
Připravte si sýrové tajemství. Co schovává listový kabátek?

Bochánky šunko-sýrového tajemství položíme na plech vyložený pečicím papírem. V hrníčku následně rozšleháme syrové vejce, potřeme oba bochánky a posypeme lněným i sezamovým semínkem. Plech se zabalenými sýry vložíme do trouby předehřáté na 200 °C a pečeme po dobu 15 minut.

Připravte si sýrové tajemství. Co schovává listový kabátek?
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s. r. o.))
Připravte si sýrové tajemství. Co schovává listový kabátek?

Listové těsto postupně zlátne a sýry se v něm perfektně zapečou. Jakmile máme zapečené sýry hotové, vyjmeme plech z trouby. Nyní už jen stačí rozkrojit bochánky a kochat se úžasnou vůní a táhnoucí konzistencí hermelínu a mozzarelly. Báječná chuť sýrů nás dokonale odzbrojí a dodá zapečeným pochoutkám úplně jiný rozměr.

Publikováno: 21. 10. 2023, Autor: autor: Beáta Boháčová | zdroj: pořad Vychytávky Ládi Hrušky