Každý milovník sýrů čas od času zhřeší a začne si vyčítat milovanou pochoutku. Zapečený sýr hermelín je odlehčenou verzí oblíbeného sýru smaženého. Již žádný olej ani trojobal. Stačí pouze pár ingrediencí a vynikající pochoutka je na světě.

Zapečený sýr ukrytý v listovém těstě
Oblíbená pochoutka v podobě zapečeného sýru může mít nejrůznější podobu. Sýrové tajemství, které ukrývá hermelín v listovém těstě, uchvátí nejednoho z nás. Při vaření stačí zapojit fantazii, zkombinovat suroviny, které jednoduše máme rádi, a zázrak je na světě. Jestliže si hlídáme svůj dietní plán, máme tu inovaci, která není takovou kalorickou bombou jako oblíbený obalovaný hermelín. Již žádné smažení v oleji. Máme tu recept na odlehčenou verzi, kterou zvládne i kuchař začátečník.
Ingredience na zapečený sýr se šunkou:
- 1 listové těsto
- 1 hermelín
- 1 mozzarella
- 4 plátky šunky
- kečup
- sušené oregano
- vejce na potření
- sezam a lněné semínko
Vzhledem k tomu, že mnoho lidí věnuje stále větší pozornost zdravé stravě a omezení příjmu tuku z jídla, přicházíme s unikátním receptem, který potěší nejednoho milovníka sýrů. Již žádný olej a smažení. Zdravější verze smaženého hermelínu ukrývá zapečený sýr v obalu z listového těsta a pečení v troubě. Stačí pouze pár ingrediencí. Základem je hermelín, který po obou stranách obložíme šunkou a zabalíme do listového těsta. Báječnou chuť zapečeného sýra můžeme navíc podtrhnout kečupem a oreganem. Pokud však stále zvažujeme vyšší zastoupení tuku v hermelínu, můžeme se uchýlit i k jiné variantě. Skvělou volbu v tomto případě představuje mozzarella, která má nižší obsah tuku i soli, ale zato větší obsah vápníku. Stejně jako připravíme hermelín, můžeme zapéct právě i mozzarellu.
Při přípravě zapečeného sýra začínáme u listového těsta. Plát rozváleného těsta rozdělíme nožem na 2 stejné poloviny. Obě poloviny listového těsta potřeme kečupem, který přiměřeně okořeníme oreganem. Na kečup položíme plátek šunky a na ni celý hermelín, který překryjeme dalším plátkem šunky. Vše schováme do listového těsta. Sýr se šunkou musíme opravdu pečlivě a úhledně zabalit, aby nám při pečení sýr z těsta nevytekl a zůstal krásně zabalený a nadýchaný.

Stejně tak, jako jsme připravili hermelín, můžeme použít mozzarellu. Na druhou polovinu listového těsta poklademe plátkem šunky, na který položíme úplně celou mozzarellu. Sýr přikryjeme dalším plátkem šunky a opět vše pečlivě a úhledně zabalíme do listového kabátku.

Bochánky šunko-sýrového tajemství položíme na plech vyložený pečicím papírem. V hrníčku následně rozšleháme syrové vejce, potřeme oba bochánky a posypeme lněným i sezamovým semínkem. Plech se zabalenými sýry vložíme do trouby předehřáté na 200 °C a pečeme po dobu 15 minut.

Listové těsto postupně zlátne a sýry se v něm perfektně zapečou. Jakmile máme zapečené sýry hotové, vyjmeme plech z trouby. Nyní už jen stačí rozkrojit bochánky a kochat se úžasnou vůní a táhnoucí konzistencí hermelínu a mozzarelly. Báječná chuť sýrů nás dokonale odzbrojí a dodá zapečeným pochoutkám úplně jiný rozměr.
Publikováno: 21. 10. 2023, Autor: autor: Beáta Boháčová | zdroj: pořad Vychytávky Ládi Hrušky