reklama

Sladká bomba ze starých receptářů

Tento dort našich babiček se jmenuje také „metrový“, protože je ho opravdu pěkný „kousek“. Dříve se pekl jako dezert pro slavnostní příležitosti nebo se podával jako delikátní zákusek k odpolední kávě.

i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Dort našich babiček je chloubou každé sváteční tabule (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)

Neokoukanou dobrotu v podobě dortu našich babiček určitě ocení i vaše rodina nebo hosté na oslavě, takže vám hned prozradíme, co k výrobě metrového zákusku budete potřebovat.

Ingredience do korpusu:

  • 250 g moučkového cukru
  • 250 g hrubé mouky
  • 5 žloutků
  • 5 bílků na sníh
  • prášek do pečiva
  • 250 ml teplé vody
  • 2 dcl oleje
  • 1 lžíce kakaa

Přípravu těsta začněte tím, že smícháte moučkový cukr se žloutky, moukou, práškem do pečiva, skleničkou oleje a sklenkou teplé vody. Do připraveného základu vmíchejte připravený našlehaný sníh z bílků. Vše řádně, ale jemně promíchejte a pak těsto rozdělte na dvě poloviny a do jedné z nich vmíchejte připravené kvalitní voňavé kakao. Pak už můžete těsto vlít do dvou forem, které by měly být naplněny asi do ¾. Hodit se budou ty na pečení srnčího hřbetu nebo biskupského chlebíčku. Obě formy pak dejte do trouby a těsta pečte asi 30 minut při teplotě 180 °C. Zatímco se bude péci korpus, připravte si krém. Základ náplně pro dort našich babiček tvoří jíška, do které se pak zapracovává máslo.

Těsto rozdělte do dvou forem a jednu polovinu smíchejte s kakaem
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Těsto rozdělte do dvou forem a jednu polovinu smíchejte s kakaem

K její přípravě budete potřebovat:

  • 200 g másla
  • 80 g hladké mouky
  • 100 g cukru
  • 250 ml teplé vody
  • 2 lžičky kávy

V hrnci rozpusťte 50 g másla a přidejte cukr, mouku a teplou vodu. Směs míchejte a dbejte na to, aby se nelepila na vařečku. Když ji máte hotovou, přidejte ještě zbývající máslo a pak ještě do zchladlé směsi přisypte 2 lžičky mleté kávy, takže nakonec vznikne lahodný kávový krém.

Rozřezaný korpus poskládejte tak, aby se barvy střídaly
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Rozřezaný korpus poskládejte tak, aby se barvy střídaly

Marmeláda dodá pikantní chuť

Když máte korpus upečený a krém zchladlý, čeká vás poslední fáze přípravy dortu našich babiček. Korpusy rozkrojte po délce, každý na tři díly, které pak poskládejte do dvou "dortů" vedle sebe tak, aby se jednotlivé části barevně střídaly. Světlé části potřete pikantní marmeládou, nejvhodnější je rybízová nebo směs rybízové a višňové. Na tmavé těsto namažte krém.

Náplň tvoří marmeláda a krém
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.se svolením FTV Prima)
Náplň tvoří marmeláda a krém

Namazané části spojte k sobě a oba korpusy potřete zbytkem krému. Celkový vzhled ještě „podtrhnete“ dekoracemi – třeba z čerstvého ovoce a marcipánových kytiček.

Zdroj informací: pořad Vychytávky Ládi Hrušky

Publikováno: 7. 10. 2023, Autor: Romana Slaninová, Profil autora: Romana Slaninová