Máte rádi zdravé recepty, které nejsou složité na přípravu? Jistě vám nemusíme představovat kuskus, který je velmi rychlý na přípravu. Ve většině receptů je zvolena bohužel jen jeho slaná varianta. Chcete příjemnou změnu, která bude chutnat nejen vám, ale i vašim dětem, které si mohou na pokrmu pochutnat třeba i ve škole? Připravte si kuskus s mákem a ovocem.
Recept na kuskus
Recepty na kuskus jsou oblíbené v mnoha různých variantách. Jedná se o velmi zdravé recepty, které jsou snadné, rychlé na přípravu a mohou chutnat nejen teplé, ale i studené. Nejčastější je kuskus připravován se zeleninou či masem – třeba kuřecím nebo s tuňákem. Běžný je i recept na rizoto či různé varianty se sýrem. Kuskus lze ovšem připravit i nasladko. Pamatujte si jistě z dětství na nudle s mákem, které byly příjemnou změnou jídelníčku. Proč si tedy nepřipravit něco podobného? Kuskus s mákem, který obohatíte ovocem, bude jistě chutnat nejen vám, ale i vašim dětem.
Recept na originální kuskus šopákus
Recept na kuskus s mákem
Kuskus s mákem se hodí nejen k obědu či večeři, ale můžete si z něj připravit i zajímavou svačinku, která je zdravá, chutná, jednoduchá a rychlá na přípravu.
Budete potřebovat tyto suroviny:
- ½ hrnku kuskusu
- hrnek mléka
- plátek másla
- 1 lžičku medu
- 2 lžíce mletého máku
- hrušku
Nejprve si ohřejte v hrnci mléko, do kterého přidejte kuskus, a plátek másla. Mléko přiveďte k varu, dobře vše promíchejte a nechte odstát přikryté pokličkou přibližně 5 minut. Poté opět vše promíchejte a nechte přikryté pokličkou přibližně dalších 5 minut. Poté do kuskusu přidejte rozemletý mák, med a hrušku nakrájenou na kostičky. Můžete dát na později do sklenice nebo rovnou servírovat. Kuskus s mákem patří mezi zdravé recepty, které jsou plné vitaminů, minerálů a vlákniny.
Můžete využít i jinou variantu ovoce, jako je třeba banán či maliny nebo borůvky. Dobře bude chutnat i s meruňkou nebo broskví. Pokud máte intoleranci na laktózu, místo běžného mléka využijte rýžové, kokosové nebo mandlové. K dochucení můžete použít místo medu třeba javorový nebo čekankový sirup. Vhodná může být k ochucení mletá skořice nebo strouhaný kokos.
Kuskus
Kuskus je do kuliček tvarovaná krupice z pšenice, ječmene nebo prosa pocházející z arabských zemí. Bílý celozrnný kuskus je zdravější, protože obsahuje účinné látky ze slupek zrna. Kuskus je zdraví prospěšná potravina pro svůj obsah minerálů, omega kyselin a vitaminů. Má blahodárný vliv na trávení, urychluje metabolismus a normalizuje hladinu cukru v krvi. Kuskus dobře vsákne horkou tekutinu – buď vodu, vývar, nebo třeba i mléko, a díky tomu se stává jemným a vláčným. Kuskus výborně chutná naslano i nasladko.
Mák
Mák je bohatým zdrojem řady minerálních látek, především vápníku. Z dalších minerálních látek mák obsahuje mangan, hořčík a fosfor. Z vitaminů je to především vitamin E, který působí jako antioxidant. Mák rovněž obsahuje vitamin B a také vícenenasycené a mononasycené tuky. Zdravý je i pro svůj obsah vlákniny a kvalitních bílkovin.
Zralá semena máku se používají k výrobě makového oleje, jako náplň do moučníků a koláčů, zvýrazňuje chuť při vaření nebo pečení, rovněž se užívá k posypu sladkého a slaného pečiva. Tradičně se využívá mák modrý a samostatné využití má okrový a bílý mák, které se odlišují od modrého máku především jinou chutí připomínající oříšky.
Publikováno: 23. 9. 2023, Autor: autor: Šárka Miškovská | zdroj: jimezdrave.cz, pořad Vychytávky Ládi Hrušky, vimcojim.cz