Vlastnoručně usušené křížaly, houby nebo skvěle ochucené masové jerky, to jsou vzpomínky na okamžiky, které výrobu těchto trvanlivých dobrot provázely. Uchováte si tak vzpomínky na to nejhezčí, co letošní léto přineslo. Takže je to vlastně i zábava. A navíc budete mít zásobu zdravého mlsání, které vydrží dlouhé měsíce a uchová si své nutriční vlastnosti včetně vitaminů a minerálů.
Jak sušit potraviny?
K sušení si vždy vybírejte jen prvotřídní zralé a čisté plody bez plísně, hniloby nebo jiného poškození a maso s minimem tuku. Nakrájejte je na hodně tenké plátky, rozprostřete na papír nebo ještě lépe na pláty sušičky potravin, u které můžete navíc nastavit pro dokonalý výsledek správnou teplotu sušení.
A jaká to je?
- bylinky nebo jedlé květy se suší při nízké teplotě 35–40 °C
- ovoce, zelenina a houby při střední teplotě 50–55 °C
- maso potřebuje 70 °C
V dobré sušičce se všechny dobroty usuší samy, aniž byste museli jednotlivé kousky pracně několikrát otáčet. A při rovnoměrném vertikálním proudění vzduchu se ani nesmíchají chutě a vůně, když budete najednou sušit třeba několik druhů ovoce.
Sušte tak dlouho, dokud nebudou plátky suché a křupavé, ale ještě zůstanou ohebné a nebudou se v prstech lámat. Správně usušené potraviny skladujte v suchu a temnu v čisté dóze bez přístupu vzduchu. Občas zkontrolujte a nezapomeňte se rovnou pár kousky odměnit.
Tip: Sušička potravin
Díky pětipatrové sušičce potravin si můžete pochutnávat na spoustě vlastnoručně připravených dobrot: na křížalách z ovoce, sušených plátcích zeleniny i masa nebo krutónech z pečiva, kdykoliv na ně později dostanete chuť. Zvládne usušit i houby do polévky, domácí těstoviny, bylinky na vaření nebo na léčivé čaje.
Sušička nabízí pět plat s nastavitelnou výškou. Můžete tak najednou sušit i různě vysoké potraviny a díky výkonnému ventilátoru a systému rovnoměrného proudění vzduchu se přitom můžete spolehnout, že budou usušené rovnoměrně a bez smíchání chutí a vůní.
Zdroj: Gorenje
Publikováno: 18. 9. 2023, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce