Recept na tatarák má určitě každý svůj. V podstatě se nijak zásadně neliší co do základních surovin, ale každý si tatarák "vytuní" tím svým kořením nebo přidá ingredienci, bez které by takový tatarák prostě nebyl dokonalý. A my pro vás máme i další druhy směsí, kterým můžeme s trochou nadsázky také říkat tatarák, avšak tentokrát budou zcela nebo téměř masuprosté. Rozhodně je ale vyzkoušejte, nejsou zdaleka jen pro vegetariány a vegany.
Recept na tatarák nejen masový
Tatarák čili tatarský biftek se připravuje ze syrového hovězího masa, ale můžeme se setkat i s dalšími recepty na tatarák s masem kuřecím, rybím nebo se zeleninovou variací. Základem je maso z hovězí svíčkové, které se najemno naškrábe špičkou ostrého nože, nebo namele. Maso se společně s nakrájenou cibulí a česnekem, solí, pepřem, hořčicí a worcestrovou omáčkou smíchá, podle chuti se často přidává sladká paprika, kmín a další koření, chilli, tabasco nebo kečup. Na závěr se ke směsi přidává syrový žloutek a všechny ingredience se smíchají.
Mezi další suroviny, se kterými se v receptu na tatarák můžete setkat, jsou třeba ančovičky, kyselé okurky, kapary nebo koňak. V Česku se tatarský biftek podává zpravidla s topinkami s česnekem. V jiných zemích se podává třeba na světlém toastovém chlebu nebo s hranolkami.
Recept na tatarák nalezneme téměř v každé domácnosti, a to i v těch vegetariánských nebo veganských. Existuje totiž celá řada zeleninových variací.
Falešný tatarák z červené řepy
Na jeho přípravu budeme potřebovat:
- 3 ks červené řepy (uvařené)
- 3 lžíce balzamikového octa
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl, pepř
- ½ hrnku nakrájených vlašských ořechů
- ¼ hrnku javorového sirupu
- kajenský pepř
- 2 a ½ hrnku rokety
- 170 g kozího sýra
Postup:
Oloupeme řepu a nakrájíme ji na malé kostky. Na ně nakapeme olej s balzamikovým octem a vše pořádně promícháme, opepříme a osolíme. Necháme vychladit v lednici.
Na pánvi zhruba 4–5 minut orestujeme nasekané ořechy. Potom na ně nalijeme javorový sirup a poprášíme je kajenským pepřem. Javorový sirup necháme 1–2 minuty povařit. Na talíř dáme několik listů salátu a na něj do kulaté formičky napěchujeme řepu. Posypeme rozdrobeným sýrem a ořechy.
Tatarák z avokáda
Co budeme potřebovat:
- 1 avokádo
- 4 sušená rajčata v olivovém oleji
- 1 stroužek rozmačkaného česneku
- 30 g kaparů
- 30 g najemno nakrájené červené cibule
- šťávu z ½ citronu
- 1 lžičku worcesterové omáčky
- sůl a pepř
Postup:
Avokádo rozpůlíme a odstraníme pecku. Dužinu lžící vyjmeme, nakrájíme, vložíme do mísy a avokádo ještě rozmačkáme vidličkou. Přidáme citronovou šťávu, worcester, cibuli, česnek, rajčata a kapary a promícháme. Můžeme použít i tyčový mixér. Směs podle potřeby osolíme a opepříme. Podáváme na klasické topince nebo opečeném toustu.
Mrkvový tatarák
Co budeme potřebovat:
- 500 g mrkve
- 50 ml olivového oleje
- 10 g soli
- 10 větviček tymiánu
- 50 g kaparů
- 20 g kopru
- 30 g rajského protlaku
- 3 g červeného pepře
- 50 g sladkokyselé hrubozrnné hořčice
- sůl dle chuti
- 50 g konfitované šalotky
- 30 g konfitovaného česneku
Postup:
Mrkev rozkrájíme podélně na půlky. Společně s olivovým olejem, solí a tymiánem vložíme troubu, kde na 82 °C „na páru“ necháme mrkev zhruba hodinu do změknutí. Ochladíme ve vodní lázni. Vychladlou mrkev umeleme v mlýnku na maso, v misce smícháme s cibulí a česnekem, rajčatovým protlakem, koprem, kapary a hořčicí. Podle chuti osolíme a opepříme.
Tatarák "cukeťák"
Připravíme si:
- 1 větší cuketu
- 2 červené cibule
- 3 stroužky česneku
- 3 lžíce oleje
- 2 lžičky dijonské hořčice
- 2 lžičky kečupu
- 2 lžičky sójové omáčky
- 1/2 lžičky červené mleté papriky
- citronovou šťávu
- 1 hrst pažitky
- sůl
Postup:
Na hrubém struhadle nastrouháme cuketu i se slupkou. Pokud je velká, vykrojíme semena. Osolíme, promícháme a necháme přibližně 20 minut odstát. Cibuli nakrájíme nadrobno a na oleji restujeme dosklovata 5 minut. Přidáme nadrobno nasekaný česnek a ještě chvíli za stálého míchání opékáme. Nastrouhanou cuketu vymačkáme, přidáme na pánev a restujeme asi 5 minut do změknutí. Směs necháme vychladnout, přidáme hořčici, kečup, sójovou omáčku, mletou papriku, citronovou šťávu a jemně nakrájenou pažitku. Dobře promícháme a podáváme s topinkou.
Tip na masový – nemasový tatarák
Lososový tatarák je vedle toho originálního asi nejčastěji prezentovaný, ale do popředí se dostává i třeba tatarák ze sleďů, kuřecích jater nebo vysloveně vegetariánský z kuskusu, čočky nebo brambor.
Ačkoliv tyto směsi nemají s původním tatarským biftekem pranic společného, patří mezi oblíbené pochoutky. Prostě každý z nás máme ten svůj vymazlený recept na tatarák a každý z nás také může přísahat, že ten jeho je ten nejdokonalejší a nejchutnější. A pokud se nemůžeme rozhodnout, který je nejvíc, nezbývá než všechny dostupné recepty na tatarák vyzkoušet.
Zdroj informací: domacivareni.cz; toprecepty.cz
Publikováno: 22. 9. 2023, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová