Správná párty vyžaduje vhodné občerstvení a slané krekry jsou v takovém případě to pravé. Hrají vedle bohatého výběru dalších lahodností klíčovou roli, a navíc skvěle doplňují nápoje i koktejly. Máme pro vás fantastický recept, abyste mohli připravit slané krekry, které budou doslova rozplývat na jazyku. Jejich příprava není vůbec složitá.
Slané krekry na svačinku i jako delikatesa
Slané krekry jsou oblíbeným snackem a kouskem slaného pečiva, které se připravuje z různých druhů těst a vykrajuje se do tvaru čtverečků, trojúhelníčků a koleček i dalších tvarů. Ve výsledku jsou to vždy tenké a křupavé plátky, které jsou často ochuceny solí nebo dalšími kořenícími směsmi, jako jsou například bylinky, sýr, česnek nebo paprika. Tyto slané přísady dodávají slaným krekrům výraznou chuť a zvyšují jejich lahodnost. Protože jsou univerzální, můžete je podávat samostatně jako snack nebo můžou být součástí různých pokrmů a dipů. Někdy se používají jako příloha k sýrům, šunkám, salátům a dalším pokrmům.
Recept na zdravé jablečné sušenky
Na slané krekry budete potřebovat:
- 250 g másla
- 250 g nivy
- 250 g hladké mouky
- 1 vajíčko
- kmín
- lněná semínka
Návod na slané krekry začíná přípravou surovin. Celé máslo a také nivu nastrouhejte do větší mísy na hrubém struhadle. Do mísy k nim proto přisypejte mouku a začněte vypracovávat těsto. Pokud máte možnost, můžete si vzít k ruce robota. Výsledkem hnětení by mělo být nelepivé těsto. V případě, že by i tak stále lepilo, můžete přidat ještě trochu mouky.
Z těsta vytvarujte šišku a rozdělte ji na dvě poloviny. Obě půlky těsta vyválejte, aby byly cca 3 milimetry tlusté. Plech vyložte pečicím papírem a přesuňte na něj vyválené těsto. Pomocí rádýlka z těsta vykrojte krekry – v tomto případě budou výsledkem čtverečky nebo obdélníčky. Pokud byste chtěli jiné tvary, musíte na rozválené těsto použít vykrajovátka.
Poté už jen stačí krekry potřít rozšlehaným vajíčkem a posypat je lněnými semínky a kmínem. Fantazii se meze nekladou, a tak můžete nyní nebo při dalším pečení využít další koření podle své chuti. Plech s krekry vložte do trouby a pečte dozlatova, cca 10 minut při 180 °C.
Slané krekry mohou mít i další varianty
Pokud se u vás slané krekry ujaly, můžete se pustit i do dalších variant, které jsou stejně jednoduché a chutné. Můžete zvolit jiný sýr nebo vyzkoušejte zdravé varianty plné semínek, s minimem tukem a celozrnnou moukou. Nemusíte se tak o tuto chuťovku připravit ani ve chvíli, kdy se snažíte jíst zdravě.
Suroviny na semínkové slané krekry:
- 120 g celozrnné špaldové mouky
- 100 ml vody
- 60 g ovesných vloček
- cca 200 g semínek
- 30 ml olivového oleje
- 1 lžička soli
Promíchejte spolu suché ingredience. Semínka zvolte podle chuti – můžete použít slunečnicová, dýňová, lněná, konopná a doladit je mákem. Poměr i složení si vyberte sami, pokaždé si opět můžete namíchat směs podle aktuální chuti. K suchým ingrediencím přidejte olej, vodu a vypracujte těsto.
Namačkejte ho rukama na plech vyložený pečicím papírem a vložte do trouby rozehřáté na 180 °C zhruba na 15 minut. Plech vyjměte, těsto na něm rozkrájejte na libovolné tvary a vložte zpět do trouby na dalších asi 15 minut v závislosti na tloušťce těsta. Nechte vychladnout a můžete si pochutnávat.
Na krekry s goudou budete potřebovat:
- 125 g špaldové mouky
- 100 g goudy
- 90 g másla
- 6 g kypřicího prášku
- 1 lžičku soli
- 3 žloutky
- 1 bílek na potření
- 1 až 2 lžíce studené vody
- semínka, koření a bylinky dle chuti
V míse nejprve smíchejte všechny suché suroviny. Pak nastrouhejte goudu, přidejte ji do mísy a doplňte máslem, žloutky a vodou. Vypracujte těsto, které následně zabalte do fólie a nechte alespoň půl hodiny odpočívat v lednici. Těsto pak vyválejte na pomoučeném vále a vykrajujte tvary podle libosti. Potřete je rozšlehaným bílkem a posypejte vybraným kořením. Vložte do trouby na zhruba 12 minut při 170 °C, měly by být krásně zlatavé.
Publikováno: 8. 9. 2023, Autor: autor: Lenka Tajbrová | zdroj: gymbeam.cz, pořad Vychytávky Ládi Hrušky