Už jste ochutnali rýžový vývar? Existuje mnoho různých druhů vývarů – hovězí, kuřecí, zeleninový… Ale možná jste ještě nepřišli do styku s tímto lahodným rýžovým vývarem. Jeho příprava ovšem není tak jednoduchá jako pouhé vaření rýže ve vodě. To je jen samotný základ. Tento vývar je ideální jako lehká polévka před hlavním jídlem, ale také jako vhodná výživná volba pro nemocného.
Proč vyzkoušet rýžový vývar?
Rýžový vývar by neměl na vašem stole chybět, nabízí totiž několik výhod. Je lehký a snadno stravitelný, takže je vhodný pro lidi s citlivým trávicím systémem nebo pro ty, kteří se zotavují po nemoci. Rýže je také dobrým zdrojem energie díky obsahu sacharidů. Samotný vývar díky vysokému obsahu vody a elektrolytů může pomoci při hydrataci těla, zejména po průjmu nebo zvracení. Rýžový vývar lze upravit přidáním dalších ingrediencí, jako jsou zelenina, maso, koření nebo bylinky, abyste z něj vytvořili chutné a výživné jídlo.
Na rýžový vývar budete potřebovat:
- 3/4 l zeleninového vývaru nebo 1 ks bujonu
- 1/4 hrnku rýže
- 1 mrkev
- 1 vejce
- 1 jarní cibulku
- snítku petrželky
- sůl a pepř na dochucení
Na rýžový vývar si připravte si hrnec, dejte ho na plotnu a nalijte do něj hotový vývar, nebo připravte bujon dle návodu. Je na vás, kterou variantu si vyberete. Přiveďte k varu a mezitím si očistěte a nakrájejte mrkev na kolečka. Jakmile je vývar vroucí, přidejte do hrnce rýži, kterou ještě předem propláchněte. Pak přidejte do hrnce i nakrájenou mrkev. Nezapomeňte obsah hrnce občas promíchat, aby se rýže nepřichytila. Vařte asi 10 minut, dokud rýže s mrkví nezměknou.
V mezičase se vrhněte na cibulku. Nakrájejte ji na kolečka a přidejte ji do hrnce ve chvíli, kdy bude mrkev s rýží hotová. Do hrnečku rozklepněte vajíčko a rozšlehejte ho vidličkou. Za stálého míchání ho přilijte do hrnce. Polévku ještě podle chuti osolte a opepřete. Nakonec nasekejte petržel, buď ji přidejte do polévky hned, nebo až při podávání na talíři.
Tip:
Pokud jste použili mrkev s natí, nať z mrkve určitě nevyhazujte. Dá se použít místo petrželky k dochucení a vyladění polévky, krom toho obsahuje také řadu prospěšných látek.
Chutnal vám rýžový vývar? Jsou tu ale i další chutné varianty
Existuje mnoho různých typů vývarů, rýžový vývar je jen jeden z nich. Každý vývar má potom svou vlastní specifickou chuť i vůni. Co takový voňavý houbový vývar? Ten má bohatou a plnou chuť a může být vynikajícím základem pro houbové polévky, omáčky, rizoto a další pokrmy, které vyžadují houby jako hlavní složku. Jeho chuť můžete upravit podle svých preferencí přidáním různých bylinek, koření nebo smetany.
Na základní houbový vývar budete potřebovat:
- 300 g hub
- 300 g brambor
- 2 mrkve
- 1 cibuli
- sůl, kmín, pepř, nové koření
Připravte si hrnec s vodou, dejte ho na plotnu a přiveďte k varu. Pokračujte očištěním hub, které posléze nakrájejte a vhoďte do vroucí vody. Nachystejte si mrkev, cibuli a brambory. Mrkev očistěte, nakrájejte na kolečka, brambory oloupejte a vytvořte z nich na kostičky, cibuli stačí oloupat. Vše dejte do hrnce s houbami a obsah osolte, opepřete, přidejte kmín a nové koření. Vařte do změknutí zeleniny. Jakmile zelenina změkne, cibuli vyndejte a houbový vývar máte hotový. Přidat do něj můžete ještě vlasové nudle nebo zavařit rozšlehané vajíčko a nakonec ho posypat nasekanou petrželkou či pažitkou, získáte tak plnohodnotné jídlo.
Zdroj informací: pořad Vychytávky Ládi Hrušky; recepty.cz
Publikováno: 15. 9. 2023, Autor: Lenka Tajbrová, Profil autora: Lenka Tajbrová