reklama

Recept na netradiční chutnou bábovku

Grilujte rádi? Chystáte oslavu nebo jen příjemné posezení s přáteli? Jistě máte v malíku nepřeberné množství receptů na grilovaná masa, ryby, k tomu jako přílohu chutnou zeleninu nebo brambory a na závěr si připravíte nějakou sladkou tečku. Chcete zazářit díky receptu, který je svou přípravou velmi netypický? V tom případě je chutná bábovka na grilu pro vás tou správnou výzvou.

i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Jakou asi má chuť chutná bábovka z dýně? (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

Chutná bábovka

Základem každé bábovky je kvalitní těsto, které lze připravit z různých tradičních i netradičních surovin. Asi každý z vás zná různé recepty ještě od vašich babiček nebo maminek, které se udržují v každé rodině z generace na generaci, a jejichž výsledkem je nejedna chutná bábovka. Dnešní doba však přináší nové výzvy, určitě se nebojte experimentovat. Dnešní chutná bábovka bude nejen z netradiční suroviny, jakou je dýně, ale ještě zajímavější bude její příprava, která se bude odehrávat nikoliv v troubě, ale na grilu, protože jedinou podmínkou této chutné bábovky je, že se musí péct v uzavřeném grilu.

Pro tuto bábovku využijte gril s víkem
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Pro tuto bábovku využijte gril s víkem

Chutná bábovka z dýně

Tento recept se hodí k letnímu grilování při posezení s rodinou nebo přáteli, bude chutnat jistě nejen dětem, ale i dospělým. Díky tomuto receptu naplníte chuťové pohárky po skvělém jídle.

Budete potřebovat tyto suroviny:

  • 400 g dýňového pyré
  • 230 g řepkového oleje
  • 420 g hladké mouky
  • 350 g cukru
  • 12 g jedlé sody
  • 3 vejce
  • 8 g dýňového koření
  • strouhanku
  • máslo na vymazání formy
  • cukr na posypání

Nejprve si připravte pyré. Dýni omyjte, zbavte semínek, nakrájejte a vložte na plech. Aby se vám dýně nepřipekla, položte ji na pečicí papír a dejte péct na gril.

Zbavte dýni veškerých jadérek
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Zbavte dýni veškerých jadérek

Grilujte přibližně 20–30 minut doměkka. Mezitím si připravte dýňové koření, bez kterého se tato chutná bábovka neobejde. Smíchejte po jednom dílu mleté hřebíčku, zázvoru, nového koření, muškátového oříšku a přidejte 4 díly mleté skořice. Změklou dýni dostatečně rozmixujte, až vznikne hladké pyré.

Dýňové pyré bude základem bábovky
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Dýňové pyré bude základem bábovky

Těsto si připravte v míse, ve které nejprve rozmíchejte cukr s olejem. Postupně přidávejte vejce, pyré, a nakonec mouku s jedlou sodou a kořením. Vše vypracujte na vláčné těsto. Formu na bábovku si vymažte nejlépe máslem a dostatečně vymažte veškeré záhyby formy. Vysypte formu strouhankou (hrubou moukou nebo třeba kokosem) tak, že formu opatrně naklápějte, aby byla strouhanka vysypaná po celém vnitřním obvodu. Toto je celkem důležité, protože pokud je forma špatně vysypaná, nepůjde upečená bábovka dobře vyklopit z formy. Přebytečnou strouhánku vysypte mimo formu. Do takto připravené formy nalijte všechno těsto.

Bábovkovou formu i s těstem vložte na uzavíratelný gril a pečte přibližně hodinu při 180 °C. Zda je bábovka správně upečená zjistíte pomocí dřevěné špejle, kterou zapíchnete opatrně do bábovky. Pokud se těsto na špejli nelepí, máte hotovo.

Na gril je vhodné dřevěné uhlí, které nekouří, udrží teplotu. Bábovka nebude načichlá a bude mít dostatek času se bez připálení pozvolna upéct. Pozor, gril si předem roztopte na požadovanou teplotu a až poté vložte bábovkovou formu s těstem.

Na závěr vyklopenou bábovku dozdobte moučkovým cukrem a můžete podávat hladovým strávníkům, kteří budou jistě překvapeni, jak krásně voní po dýňovém koření a ještě lépe chutná. Můžete připravit i verzi pro ty, kteří mají problémy s lepkem, kdy místo běžné mouky použijte tu bez lepku, například špaldovou. Pro ty, kteří chtějí držet štíhlou linii, můžete místo cukru zvolit třeba med a místo řepkového oleje použít olej kokosový nebo rýžový.

Zdroj informací: pořad Vychytávky Ládi Hrušky; nejrecept.cz

Publikováno: 22. 9. 2023, Autor: Šárka Miškovská, Profil autora: Šárka Miškovská