Která chutná a zdravá svačinka zažene hlad a dodá tělu potřebné živiny? Přesně to vás může v těchto dnech zajímat, protože se nezadržitelně blíží po prázdninách další školní rok. Přemýšlíte, co připravit svým ratolestem do školy? Poradíme nejeden chutný recept. Příprava sendviče vám zabere chviličku a můžete s ním překvapit nejen děti, ale i dospělé.
Příprava sendviče
Základem každého sendviče je chleba. Ten toustový je nejvhodnější pro svou konzistenci. Okraje nejsou příliš tvrdé a střed udrží vše, co do sendviče dáte, hlavně výborně saje a při konzumaci vám nic nekape. Chléb může mít různé tvary, většinou se používá sendvičový chleba ve tvaru kvádru a lze jej nakrájet na stejně velké krajíce.
Další ingredience už záleží na chuti každého strávníka. Mohou být velmi zajímavé: např. kuře se slaninou, krevety s majonézou nebo klasika – slanina, rajče, salát nebo vejce s řeřichou. Každá rodina má zajisté svůj oblíbený recept, který připravuje jako chutnou svačinku nejen dětem do školy. Pokud máte rádi změny, tak tento recept je právě pro vás a příprava sendviče není vůbec složitá.
Příprava sendviče se neobejde bez těchto surovin:
- 2 kusů toustového chleba
- 2 vajíček
- olivového oleje
- 2 plátků šunky
- 2 plátků sýru
- cherry rajčat
- salátu
- hořčice
Nejprve si rozšlehejte, nejlépe vidličkou, dvě vajíčka v misce nebo hrnku. Můžete přidat trochu soli, případně trochu pepře. Pokud je ovšem určen dětem, příprava sendviče se bez těchto ingrediencí určitě obejde. Na pánvi si rozehřejte trochu olivového oleje. Rozšlehané vajíčko nalijte do rozehřáté pánve a nechte chvíli pracovat, až hmota ztuhne. Na omeletu vložte doprostřed vedle sebe dva plátky toustového chleba a vše na pánvi opatrně otočte.
Omeletu pomažte hořčicí a přidejte do prostoru, kde je toustový chleba, plátek sýra a šunka. Na jednu půlku přidejte salát, na druhou rozkrájená cherry rajčata. Nechte na pánvi chvíli prohřát. Okraje omelety opatrně zabalte do středu a přeložte na půlku. Servírovat můžete s kousky cherry rajčat a salátu.
Příprava sendviče, který bude zdravější variantou, může být i z jiných surovin. Všichni, kdo mají určité dietní problémy nebo drží „štíhlou linii“, mohou použít na tento sendvič celozrnnou variantu toustového chleba. Lze vyžít žitný nebo toustový chléb bez lepku. Rovněž můžete zvolit různé varianty sýru, ale šunky.
Příprava sendviče známého pod zkratkou BLT
Můžete si udělat sendvič BLT, který je velmi oblíbený ve Velké Británii a USA. Základem je opět toustový chleba, který skrývá slaninu (bacon), salát (lettuce) a rajče (tomato) – odtud zkratka BLT. Chléb může být bílý nebo celozrnný, který je vhodný pro každého, kdo chce držet štíhlou linii.
Chléb do tohoto sendviče bývá většinou opečený. Toho můžete docílit toustovačem, nebo jej můžete potřít máslem a osmahnout na pánvi. Potom ho potřete majonézou nebo hořčicí, pro požitkáře můžete zvolit jalapeno papričky. Salát nakrájejte na tenké nudličky a rajčata na plátky. Opečte na pánvi slaninu do křupava. Obložte toustový chléb nakrájeným salátem, opečenou slaninou a rajčaty a podle chuti osolte. Rozkrojte na poloviny a můžete servírovat.
Historie sendviče
Sendvič má jistě svůj původ názvu z Británie – alespoň podle historky, která se traduje. Jistý hrabě John Montagu ze Sandwiche se, podle legendy, v roce 1862 postaral o vznik tohoto lehkého jídla. Tento muž milující hru v karty propadl hazardu natolik, že vydržel hrát bez přestávky celé hodiny bez jídla. A tak potřeboval vymyslet něco chutného jen do jedné ruky, aby ta druhá zůstala čistá. Poručil si dva plátky chleba proložené masem. Vzhledem k tomu, že karty nehrál jen sám, i ostatní hráči si začali objednávat, co měl „Sandwich“ a pochutina byla na světě. Příprava sendviče je tak základní znalostí nejednoho gurmána.
Zdroj informací: pořad Vychytávky Ládi Hrušky; forbes.cz; toprecepty.cz
Publikováno: 1. 9. 2023, Autor: Šárka Miškovská, Profil autora: Šárka Miškovská