reklama

Zkuste originální mechové cupcaky

Prázdniny jsou sezónou pikniků a grilovacích večerů s přáteli či s rodinou. To je ideální příležitostí k tomu, jak své blízké ohromit svým pekařským umem. Pokud ale do cukrářské ligy Josefa Maršálka náhodou nepatříte, nemusíte zoufat. Máme tu pro vás totiž recept na mechové cupcaky, které nejsou rozhodně tak náročné, jak vypadají. Zaujmou nejen vzhledem a lahodnou chutí, ale také svými nekončícími zdravotními benefity, za které je zodpovědná zelenina mnoha tváří. Nápovědou vám může být, že těmto cupcakům dodává jejich nevšední mechovou barvu!

i (Zdroj: Babiččina volba / GoodMills Česko s.r.o.)
Mechové cupcaky (Zdroj: Babiččina volba / GoodMills Česko s.r.o.)

Zelenina mnoha tváří

Některými nenáviděný, jinými opěvovaný. Jen málo potravin spadá do této kategorie, kromě exotického koriandru sem můžeme zařadit i specialitu školních jídelen – špenát. Mnozí jej mají právě kvůli této dětské zkušenosti na black listu i v době dospělosti a v kuchyni jej jednoduše nepoužívají. To je ale veliká škoda. Jedná se totiž o zeleninu mnoha tváří. Ptáte se proč? Tato listová zelenina bohatá na živiny je skvělým společníkem téměř všech druhů jídel. Hodí se do smoothies, do pečení či do salátů, i jako tepelně upravená příloha.

Důvodem nekonečné využitelnosti listového špenátu jsou jeho zdravotní benefity. Množství jednoho jeho šálku pokryje 100 % doporučené denní potřeby vitaminu K, přičemž neobsahuje žádný tuk a necelých 10 kalorií. Špenát obsahuje také foláty, vitamín B, hořčík, železo, draslík a vápník. Zde ale seznam jeho přínosů pro lidské tělo zdaleka nekončí. Nejenže se vám tedy tato superpotravina do kalorických tabulek jistě vejde, ale zároveň svými zdravotními přínosy vylepší každý recept. To platí i pro dezerty, a tyto mechové cupcaky nejsou výjimkou. Na jejich ozdobu použijte letní ovoce jako maliny nebo borůvky, a zákusek jako od cukráře Josefa Maršálka je na světě! 

Tato listová zelenina bohatá na živiny je skvělým společníkem téměř všech druhů jídel
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Tato listová zelenina bohatá na živiny je skvělým společníkem téměř všech druhů jídel

Šetří místo i peníze, je totiž univerzální

Leží vám doma mnoho ingrediencí a produktů, které jste jednou přidávali do nějakého speciálního pokrmu, a tím jejich využitelnost skončila? Zabírají vám tyto jednorázové produkty jen zbytečně doma místo? Pak pro vás máme speciální tip na produkt z portfolia Babiččiny volby, se kterým se do této situace zaručeně nedostanete! Je jím totiž mouka Babiččina volba Univerzální, která je všestranným géniem každé kuchyně. Není tedy důvod k obavám, že byste ji nevyužili.

Tato mouka kombinuje vlastnosti hladké a polohrubé mouky a je tak vhodná pro přípravu téměř každého receptu. Díky své optimální struktuře, kvalitě lepku a škrobu je skvělým pomocníkem pro přípravu slaných i sladkých těst, hodí se i na zahušťování a obalování, a ke všemu navíc ještě dobře kyne. Vyzkoušejte tedy tento multifunkční produkt, který vám ušetří nejen peníze, ale i místo ve vaší kuchyni. K dostání je v hypermarketech Albert a nově na kosik.cz, brzy také ve vybraných prodejnách Tesco.

Univerzální mouka je všestranným géniem každé kuchyně
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Univerzální mouka je všestranným géniem každé kuchyně

Ingredience:

  • 300 g univerzální mouky Babiččina volba
  • 125 g čerstvého baby špenátu
  • 3 vejce
  • 150 g cukru krupice
  • 175 ml řepkového oleje vhodného k pečení
  • 1 kypřicí prášek
  • kůra z ½ bio citronu a 1 polévková lžíce citronové šťávy

Na krém:

  • 400 g smetany ke šlehání (31%)
  • 500 g mascarpone
  • 120 g moučkového cukru
  • 1 g mleté vanilky

Postup:

Vajíčka vyndejte z lednice alespoň 30 minut před přípravou těsta. Začněte špenátovým korpusem: nejprve vyšlehejte vejce s cukrem do světlé nadýchané pěny, která je zárukou nadýchaného jemného korpusu. Mezitím v mixéru rozmixujte špenát a olej do hladké pasty. Nalijte špenátovou pastu do těsta a zapracujte. Nakonec zapracujte i mouku a prášek do pečiva. Formu na muffiny vyložte papírovými košíčky. Rozehřejte troubu na 170 °C. Pečte asi 15–20 minut, kontrolujte špejlí a po upečení nechte zcela vychladnout. Připravte si krém. Vyšlehejte smetanu s cukrem, poté přidejte vanilku a po lžících zapracujte mascarpone. Krém bude hladký a jemný.

Rebarborové vábení Josefa Maršálka
i (Zdroj: Babiččina volba / GoodMills Česko s.r.o.)
Rebarborové vábení Josefa Maršálka

Korpusy na cupcaky rozřízněte tak, abyste uřízli kopečky. Můžete trochu těsta i vydlabat a krém pak dát i do středu cupcaku. Zbytky korpusů nadrobte, cupcaky ozdobte krémem – utvořte mechový kopeček – a pokryjte drobenkou z korpusů. Zdobte malinami nebo jiným drobným ovocem.

Zdroj informací: Babiččina volba, GoodMills Česko s.r.o.

Publikováno: 16. 8. 2023, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce