Utopenci jsou věční oblíbenci, ale možná vás trápí, že je vždycky musíte nechat dlouho odpočívat v láku. Co si ale připravit extra rychlé utopence? Stačí je namočit do speciální omáčky a ihned po vychladnutí omáčky je můžete podávat. Vyzkoušejte je.
Co udělat, aby byli utopenci dokonalí
Jako u dalších pokrmů, i utopenci vyžadují kvalitní suroviny. Pro dosažení dokonalé chuti použijte kvalitní uzenky nebo špekáčky a naložte je do připraveného láku plného netypických ingrediencí. Tímto způsobem si můžete rychle vychutnat oblíbené utopence bez zbytečného čekání, a když se udržíte, vydrží v lednici klidně měsíc. Pro dokonalou chuť podávejte s čerstvým chlebem a vychlazeným pivem.
Extrarychlí utopenci vyžadují:
- 1/2 kg špekáčků
- 4 cibule
- 4 lžíce worchesteru
- 4 lžíce oleje
- 4 lžíce kečupu
- 4 lžíce octa
- 4 lžíce hořčice
- 1/2 lžičky sladké papriky
- 1/2 lžičky chilli
- 8 lžic vody
- uzavíratelnou sklenici
Přípravu utopenců nejdříve začněte přípravou, a to krájením surovin. Špekáčky (použít můžete ale také točený salám) a cibuli nakrájejte na kolečka. Vše odložte prozatím stranou a pusťte se do láku.
Připravte si hrnec a dejte do něj worchester, ocet, olej, kečup, hořčici, sladkou papriku, chilli a vodu. Vše povařte tak, aby se suroviny spojily do jemné konzistence.
Mezitím se můžete dát do skládání špekáčků a cibule do sklenice. Skládejte je na přeskáčku. Mezi vrstvy můžete také vkládat kousky chilli papričky. Sklenici naplňte až po okraj tak, aby šla zavřít.
Jakmile je lák dovařený, pomalu ho vlijte do naplněné sklenice až po okraj. Teď jen stačí vyčkat, než obsah sklenice vystydne, a můžete servírovat.
Chcete, aby měli utopenci ještě jinou chuť? Vyzkoušejte další recept
Utopenci se dají připravit na mnoho způsobů a pivo k nim bezpochyby patří. Tak co vyzkoušet přímo pivní marinádu a dochutit je troškou medu a hořčice? Netradiční suroviny vykouzlí báječnou chuť.
Budete potřebovat:
- 4 špekáčky
- 1 plechovku piva
- 2 lžíce medu
- 2 lžíce hořčice
- 1 lžíci sójové omáčky
- 1 stroužek česneku
- sůl a pepř na dochucení
- sklenici
Nejdříve si připravte marinádu. V míse smíchejte dohromady pivo, med, hořčici, sójovou omáčku a česnek, který nejdříve nasekejte. Vše pořádně promíchejte. Špekáčky rozřízněte na půl a každou polovinu ještě nařízněte podélně. Vložte je do mísy s marinádou a nechte je minimálně půl hodiny marinovat v lednici. Nejlépe však bude, když je necháte takto odpočívat přes noc.
Po odležení ze špekáčků opatrně vymačkejte všechnu marinádu a ogrilujte je nebo osmažte na pánvi, dokud špekáčky nebudou mít zlatavou barvu. Špekáčky ještě okořeňte podle chuti a podávejte s chlebem.
Zdroj informací: pořad Vychytávky Ládi Hrušky; toprecepty.cz
Publikováno: 11. 8. 2023, Autor: Lenka Tajbrová, Profil autora: Lenka Tajbrová