reklama

Připravte si utopence bez čekání

Utopenci jsou věční oblíbenci, ale možná vás trápí, že je vždycky musíte nechat dlouho odpočívat v láku. Co si ale připravit extra rychlé utopence? Stačí je namočit do speciální omáčky a ihned po vychladnutí omáčky je můžete podávat. Vyzkoušejte je.

i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Extrarychlí utopenci budou na talíři během chvíle (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)

Co udělat, aby byli utopenci dokonalí

Jako u dalších pokrmů, i utopenci vyžadují kvalitní suroviny. Pro dosažení dokonalé chuti použijte kvalitní uzenky nebo špekáčky a naložte je do připraveného láku plného netypických ingrediencí. Tímto způsobem si můžete rychle vychutnat oblíbené utopence bez zbytečného čekání, a když se udržíte, vydrží v lednici klidně měsíc. Pro dokonalou chuť podávejte s čerstvým chlebem a vychlazeným pivem.

Suroviny na extrarychlé utopence
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Suroviny na extrarychlé utopence

Extrarychlí utopenci vyžadují:

  • 1/2 kg špekáčků
  • 4 cibule
  • 4 lžíce worchesteru
  • 4 lžíce oleje
  • 4 lžíce kečupu
  • 4 lžíce octa
  • 4 lžíce hořčice
  • 1/2 lžičky sladké papriky
  • 1/2 lžičky chilli
  • 8 lžic vody
  • uzavíratelnou sklenici
Cibuli a špekáčky nakrájejte na kolečka
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Cibuli a špekáčky nakrájejte na kolečka

Přípravu utopenců nejdříve začněte přípravou, a to krájením surovin. Špekáčky (použít můžete ale také točený salám) a cibuli nakrájejte na kolečka. Vše odložte prozatím stranou a pusťte se do láku.

Z ostatních surovin svařte lák
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Z ostatních surovin svařte lák

Připravte si hrnec a dejte do něj worchester, ocet, olej, kečup, hořčici, sladkou papriku, chilli a vodu. Vše povařte tak, aby se suroviny spojily do jemné konzistence.

Buřty s cibulí vyskládejte do sklenice
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Buřty s cibulí vyskládejte do sklenice

Mezitím se můžete dát do skládání špekáčků a cibule do sklenice. Skládejte je na přeskáčku. Mezi vrstvy můžete také vkládat kousky chilli papričky. Sklenici naplňte až po okraj tak, aby šla zavřít.

Extrarychlí utopenci budou na talíři během chvíle (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Extrarychlí utopenci budou na talíři během chvíle

Jakmile je lák dovařený, pomalu ho vlijte do naplněné sklenice až po okraj. Teď jen stačí vyčkat, než obsah sklenice vystydne, a můžete servírovat.

Chcete, aby měli utopenci ještě jinou chuť? Vyzkoušejte další recept

Utopenci se dají připravit na mnoho způsobů a pivo k nim bezpochyby patří. Tak co vyzkoušet přímo pivní marinádu a dochutit je troškou medu a hořčice? Netradiční suroviny vykouzlí báječnou chuť.

Budete potřebovat:

  • 4 špekáčky
  • 1 plechovku piva
  • 2 lžíce medu
  • 2 lžíce hořčice
  • 1 lžíci sójové omáčky
  • 1 stroužek česneku
  • sůl a pepř na dochucení
  • sklenici

Nejdříve si připravte marinádu. V míse smíchejte dohromady pivo, med, hořčici, sójovou omáčku a česnek, který nejdříve nasekejte. Vše pořádně promíchejte. Špekáčky rozřízněte na půl a každou polovinu ještě nařízněte podélně. Vložte je do mísy s marinádou a nechte je minimálně půl hodiny marinovat v lednici. Nejlépe však bude, když je necháte takto odpočívat přes noc.

Po odležení ze špekáčků opatrně vymačkejte všechnu marinádu a ogrilujte je nebo osmažte na pánvi, dokud špekáčky nebudou mít zlatavou barvu. Špekáčky ještě okořeňte podle chuti a podávejte  s chlebem.

Zdroj informací: pořad Vychytávky Ládi Hrušky; toprecepty.cz

Publikováno: 11. 8. 2023, Autor: Lenka Tajbrová, Profil autora: Lenka Tajbrová