Lahodný meloun patří neodmyslitelně k létu. Jeho osvěžující chuť zchladí v horkých dnech a báječně chutná i s kapkou alkoholu v míchaných nápojích nebo v bowli. Ale napadlo vás připravit z něj třeba takové carpaccio?
Pro své přátele i rodinu vyzkoušejte během letních party a oslav také oblíbený předkrm známý z italské kuchyně: tentokrát ovšem nikoliv z hovězího masa, nýbrž z lahodného melounu.
Nejdříve zbavte lahodný meloun slupky tak, aby vám zůstala jen růžová dužina vcelku.
Do dužiny udělejte po celém obvodu rýhy v podobě "poledníků a rovnoběžek", tak jak je známe ze školního globusu. Do nich pak vetřete sůl. Prosolený meloun dejte na dvě hodiny péci do trouby. Během pečení bude vodnatý plod vypouštět tekutinu, kterou slévejte, protože potřebujete, aby jí v melounu zůstalo co nejméně.
Až budete mít meloun "vypečený", nechte ho zchladnout a chvíli odstát. Pak jej potřete barbecue omáčkou a dejte ještě na chvíli do trouby, kde ho nechte zapéci do té chvíle, než začne tmavnout.
Upečený meloun vytvoří kompaktní hmotu, kterou nakrájíte na tenké plátky stejně snadno jako naložené syrové hovězí maso, z něhož se připravuje pravé carpaccio. A stejně tak servírujte i to melounové: takže ho pokapejte kvalitním olivovým olejem, posypte rukolou a plátky parmezánu a nakonec ještě zalijte sladkým balzamicovým přelivem.
Zdroj informací: pořad Vychytávky Ládi Hrušky
Publikováno: 4. 8. 2023, Autor: Romana Slaninová, Profil autora: Romana Slaninová