reklama

Maskovaný meloun aneb carpaccio (nejen) pro vegetariány

Lahodný meloun patří neodmyslitelně k létu. Jeho osvěžující chuť zchladí v horkých dnech a báječně chutná i s kapkou alkoholu v míchaných nápojích nebo v bowli. Ale napadlo vás připravit z něj třeba takové carpaccio?

i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Lahodný meloun se může díky vaší šikovnosti změnit v chutné carpaccio (Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

Pro své přátele i rodinu vyzkoušejte během letních party a oslav také oblíbený předkrm známý z italské kuchyně: tentokrát ovšem nikoliv z hovězího masa, nýbrž z lahodného melounu.

Meloun zbavte slupky
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Meloun zbavte slupky

Nejdříve zbavte lahodný meloun slupky tak, aby vám zůstala jen růžová dužina vcelku.

Dužinu prosolte
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Dužinu prosolte

Do dužiny udělejte po celém obvodu rýhy v podobě "poledníků a rovnoběžek", tak jak je známe ze školního globusu. Do nich pak vetřete sůl. Prosolený meloun dejte na dvě hodiny péci do trouby. Během pečení bude vodnatý plod vypouštět tekutinu, kterou slévejte, protože potřebujete, aby jí v melounu zůstalo co nejméně.

Vypečený meloun potřete barbecue omáčkou
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Vypečený meloun potřete barbecue omáčkou

Až budete mít meloun "vypečený", nechte ho zchladnout a chvíli odstát. Pak jej potřete barbecue omáčkou a dejte ještě na chvíli do trouby, kde ho nechte zapéci do té chvíle, než začne tmavnout.

Ostrým nožem nakrájejte tenké plátky
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Ostrým nožem nakrájejte tenké plátky

Upečený meloun vytvoří kompaktní hmotu, kterou nakrájíte na tenké plátky stejně snadno jako naložené syrové hovězí maso, z něhož se připravuje pravé carpaccio. A stejně tak servírujte i to melounové: takže ho pokapejte kvalitním olivovým olejem, posypte rukolou a plátky parmezánu a nakonec ještě zalijte sladkým balzamicovým přelivem.

Zdroj informací: pořad Vychytávky Ládi Hrušky

Publikováno: 4. 8. 2023, Autor: Romana Slaninová, Profil autora: Romana Slaninová