reklama

Kančí kýta se šípkovou, upečená bez šípků

Recepty, které obohatí váš jídelníček o bílkoviny, minerály a vitaminy určitě uvítáte. Pokud máte možnost získat zvěřinu, konkrétně kančí, od místních myslivců, máte vyhráno – ale i ta koupená obsahuje zdraví prospěšné látky. Recept bez šípků, a přesto se šípky, vám může připadat na první pohled nezvyklý. Ano, máte pravdu, šípky jsou nahrazeny jinými surovinami, ale od chuti šípků k nerozehnání.

i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Upečte si zvěřinu podle receptu bez šípků, která bude mít skvělou chuť (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)

Recept bez šípků aneb kančí se šípkovou bez šípků

Zdravá strava bohatá na živiny je v dnešní době stále oblíbenější. Čím pestřejší stravu tělu dodáte, tím lépe. Obiloviny, luštěniny, ovoce a zelenina a k tomu nepostradatelné maso, které je důležitou součástí našeho jídelníčku. Proto je vhodnou volbou zvěřina, která vám jídelníček (mimo kuřecího, hovězího, vepřového nebo krůtího masa) opravdu zpestří. Zvěřině se někdy říká „maso králů“. Maso z divokých zvířat se oproti tomu z domácího chovu opravdu velmi liší – především svou barvou, vůní, ale i chutí. Další důležitým faktorem je přirozený pohyb zvířat a nezávadné přírodní krmivo bez obsahu antibiotik, růstových hormonů a dalších jiných zdraví škodlivých látek.

Maso ze zvěřiny je prokrvené a křehčí. Pro svůj vysoký obsah bílkovin, minerálů a vitaminů by nemělo ve všem jídelníčku chybět. Druhy zvěřiny jsou velmi rozmanité, dělí se na vysokou, srstnatou, pernatou a exotickou. Ovšem v ČR je dělení na spárkatou, drobnou zvěř srstnatou a drobnou zvěř pernatou. Dnešní recept bude z té spárkaté, do které patří jelen, srnec, daněk, muflon a kanec. Zvěřina má vyšší obsah bílkovin a můžete ji udělat na různé způsoby – třeba recept bez šípků, a přesto po nich bude chutnat. Je to nelogické? Nebojte se, opravdu budete mít pocit, že jíte kančí se šípkovou.

Na výrobu kančího masa se šípkovou (recept bez šípků) budete potřebovat tyto suroviny:

  • kančí kýtu
  • kořenovou zeleninu
  • cibuli
  • nové koření
  • bobkový list
  • máslo
  • ocet
  • citron
  • perník
  • mletou skořici
  • meruňkovou marmeládu
  • červené víno
  • slaninu
  • šlehačku
  • brusinky
  • povidla
  • sůl
  • pepř

Kančí maso můžete nechat v lednici „odpočinout“ naložené v podmáslí. To je vhodné pro ty z vás, kdo „nedávají“ vůni divočiny.  Při přípravě si maso omyjte, odřežte nevhodné kousky a prošpikujte slaninou. Kdo má rád energeticky méně vydatnější, použije libovější kousky anglické slaniny.

Maso můžete prošpikovat, nebude tak příliš vysušené
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Maso můžete prošpikovat, nebude tak příliš vysušené

Kančí kýtu osolte a opepřete o celé ploše. Důležité je, aby se maso tzv. „zatáhlo“. Toho docílíte tak, že je zprudka osmahnete na tuku ze všech stran. Do výpeku přidejte kořenovou zeleninu, kterou jste předtím očistili a nakrájeli na menší kousky, a osmahněte ji. Osmahlé maso z výpeku vyndejte a položte na vyhřátý talíř nebo pekáč. Na osmahlou zeleninu přidejte zpět kančí maso, mletou skořici, červené víno, vývar a ocet. Dochuťte meruňkovou marmeládou, povidly, nakrájenou cibulí a přidejte zbylé koření, které vložte do silonové ponožky nebo speciálního sítka. Chuti šípků v tomto receptu bez šípků jste docílil přidáním právě meruňkové marmelády s povidly.

Maso nechte v hrnci (musí snést vysoké teploty), nebo vše vložte do pekáče a dejte do trouby. Pečte přikryté pokličkou na 180 °C po dobu dvou hodin. Až je maso hotové, vyndejte je společně se sítkem s kořením. Kořenový vývar zhustěte nastrouhaným, perníkem, rozmixujte, a ještě trochu provařte za stálého míchání. Na závěr maso dejte zpět do omáčky ještě trochu prohřát.

Zeleninu dobře očistěte a nakrájejte na menší kousky, můžete ji i nastrouhat
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Zeleninu dobře očistěte a nakrájejte na menší kousky, můžete ji i nastrouhat

Podávat můžete s karlovarským knedlíkem nebo nutričně zajímavější rýží. Omáčku můžete dozdobit plátkem citronu a trochou šlehačky. Kdo chce držet linii, rád se této pochoutky jistě vzdá.

Zvěřina je prospěšnou potravinou

Zvěřina má vyšší obsah bílkovin, přibližně okolo 20 %. Nižší obsah tuku, přibližně 2–3 % (kančí maso 4 %) a větší podíl vody, okolo 70 %.  Celkově má vysokou výživovou hodnotu, nižší podíl vaziva a jemnější svalová vlákna. Pro svůj nízký obsah cholesterolu (70 až 150 mg v 100 g) je prospěšná pro naše trávení. Kančí maso neobsahuje žádné sacharidy.

Zdroj informací: pořad Vychytávky Ládi Hrušky; bezhladoveni.cz

Publikováno: 21. 7. 2023, Autor: Šárka Miškovská, Profil autora: Šárka Miškovská