reklama

Léto, kofein a pitný režim: Jak správně začlenit kofein do hydratačního plánu

Při extrémně vysokých teplotách dosahujících až 30 °C je nezbytné udržovat dostatečný pitný režim pro normální fungování těla. V letních měsících se mnoho lidí vzdává požitku z kávy kvůli obavám o její vyčerpávající účinek. Je však tato obava oprávněná?

i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Kofein při dodržení pitného režimu neškodí ani v létě (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Neexistuje přesné číslo, které by obecně určovalo, kolik tekutin by měl dospělý člověk denně vypít. I když se často uvádějí 2–3 litry, ve skutečnosti je to individuální. Množství vypité vody totiž určuje řada faktorů včetně zdravotního stavu, věku a fyzické zátěže, které je člověk vystaven. Bez ohledu na to je však jasné, že nedostatečný pitný režim našemu tělu neprospívá.

A jak poznáte, že vaše tělo trpí? Nejjednodušší kontrolou hydratace je barva vaší moči. Tmavá signalizuje dehydrataci, světlá zase to, že dbáte na pravidelné doplňování tekutin.

Žízeň nejlépe zaženete vodou, neperlivými minerálními vodami a neslazenými čaji. Pokud dodáte tělu tyto tekutiny, bude vám vděčné. Okamžitě to poznáte na své pleti, která bude jasnější a více vypnutá. Tím však výhody nekončí. Další odměnou bude lepší soustředění, koncentrace a celkově lepší pocit. Bolí vás hlava z horka? S pitným režimem nehrozí!

Kávu v létě ano, ale všeho s mírou

Káva má povzbuzující účinek, na druhou stranu ale odvodňuje, což není ideální, především v letních měsících. Lidský organismus potřebuje dostatek tekutin a šálek kávy v tomto případě příliš nepomůže. Alespoň se to tak říkalo. O to překvapivější je zjištění, že tento oblíbený nápoj není tak špatný a může se skutečně započítávat do pitného režimu. Důležité je kouzelné slůvko: střídmost. Pokud si dopřejete kvalitní kávu a nebudete to s ní přehánět, bude pro vás stejně hydratační jako sklenice vody. Museli byste vypít 6 šálků najednou, aby vám hrozila dehydratace. Oblíbený nápoj má sice diuretický účinek, tj. podporuje vylučování moči, ale to platí jen ve vysokých dávkách.

Vždy vybírejte kvalitní kávu
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Vždy vybírejte kvalitní kávu

Jak potvrzuje jeden z výzkumů, více než 1,2 litru denně už s vaším tělem pěkně zamává. To by neměli podceňovat zejména lidé se srdečními problémy a ti, kteří bojují s vysokým krevním tlakem. Káva sice pohne čísly na vašem tonometru, ale způsobem, který vám nepomůže. Přestože nedávné studie prokázaly, že neohrožuje nejdůležitější orgán života a po jejím vypití se krevní tlak zvýší pouze krátkodobě, je opatrnost na místě.

V letním horku přece jen náš cévní systém pracuje intenzivněji. Cévy se rozšiřují, cítíme se letargičtí, a když se k tomu přidá závrať, je už jen krůček ke kolapsu. Srdce také dostává zabrat, což by zdravý člověk nezaznamenal, ale pokud jde o pacienty s kardiovaskulárním onemocněním, existuje riziko. Kofein může oslabený srdeční sval ještě více unavit. Když se k tomu přidají stále vyšší venkovní teploty, nevěstí to nic dobrého.

Káva bez kofeinu jako menší zlo

Za odvodňujícím účinkem stojí kofein, který zároveň stimuluje centrální nervový systém a podporuje bdělost. Proto by se mohlo zdát, že nápoj bez kofeinu bude trefou do černého. Musíme ale zdůraznit, že není zcela bez stimulantu, i když ho obsahuje velmi malé množství. Přesto je bezkofeinová obdoba považována za skvělou alternativu klasické kávy jak v těhotenství, tak během kojení. Je také malým zlem, pokud ji chcete použít k doplnění tekutin během horkých dnů. Příjemným bonusem je příznivější vliv na srdce díky antioxidantům a menšímu množství kofeinu.

Příprava dobré kávy je naprosto zásadní
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Příprava dobré kávy je naprosto zásadní

Rozhodne také příprava

Na obsah stimulantů v nápoji upozorní i další faktory. Kolik kofeinu bude káva obsahovat, závisí na způsobu a zejména délce extrakce či namáčení kávových zrn v horké vodě a také na nadmořské výšce, ve které kávové plody rostly,

Nejméně kofeinu má ristretto. Při jeho přípravě voda prochází kávovými zrny jen krátce. Aromatické látky a oleje se uvolňují jako první a kofein je mezi posledními složkami. Nadmořskou výšku, ve které kávovník roste, se v obchodě samozřejmě nedozvíte. Může vám však pomoci informace, že čím je vyšší, tím méně kofeinu obsahuje. Věnujte pozornost také obalům výrobků s informacemi o intenzitě kofeinu, aroma, vyváženosti
a podobně.

Je dobré si občas zpestřit pitný režim šálkem černého nápoje. Potěšte své smysly, aniž byste měli výčitky svědomí, že připravujete své tělo o tekutiny. Samozřejmě nejen během letních dnů, ale po celý rok nezapomínejte na vodu, kterou zapíjíte svůj oblíbený šálek kávy. Voda může znít obyčejně, ale má neobyčejné účinky, které oceníte v každém ročním období.

Jak si připravit studenou kávu, která chutná i osvěží?

Domácí ledová káva

Připravit některý z druhů studené či ledové kávy vůbec není složité ani v domácích podmínkách. Nejdříve si třeba připravit kávu tradičním způsobem, tedy s horkou vodou. Může to být espresso, káva uvařená v Džezva, filtrovaná káva. Tu pak buď necháte vychladit, nebo ji ochladíte ledem, zmrzlinou, studeným mlékem nebo vším najednou.

I doma si lze připravit dobré kávové osvěžení
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
I doma si lze připravit dobré kávové osvěžení

Připravte si letní hit ledové kávy

Aktuálně je velmi oblíbená káva louhováním ve studené vodě, říká se jí cold brew. Její příprava však trvá celé hodiny, protože kávu třeba nechat pomalu louhovat i 12 hodin. Právě pomalé louhování uvolní z kávy všechny chutné i tělu prospěšné látky, takže pokud si chcete udělat cold brew, znalci doporučují používat pouze prvotřídní kávu.

Zatímco v kavárnách a barech se na přípravu cold brew používá speciální skleněná nádoba s filtrem, v domácích podmínkách si ji připravíte následovně. Do velkého zavařovací sklenice nebo láhve dejte 100 g čerstvě a nahrubo umleté ​​kávy, kterou pomalu zalijete 1 litrem studené vody. Nádobu zavřete, její obsah protřepejte a dejte na 12 až 24 hodin do lednice. Potom výluh přefiltruje přes filtr na kávu nebo French Press a dokonalá domácí cold brew je hotová.

Zajímavé kombinace

Mnoho zemí má svou vlastní ledovou kávu. Kromě lokálních existují však i jejich verze populární po celém světě. 

Espresso s tonikem

Připravte si:

  • espresso z kvalitní kávy
  • 2 dcl toniku
  • led
  • limetku
  • vychlazenou sklenici, ve které budete kávu servírovat
Cold brew je velmi osvěžující nápoj
i (Zdroj: Zlaté Zrnko s.r.o.)
Cold brew je velmi osvěžující nápoj

Další postup je jednoduchý: zatímco si uděláte espresso, vychlazenou sklenici naplňte do dvou třetin ledem, zalijte tonikem a potom přidejte kávu a šťávu z limetky.  Zamíchejte a ihned podávejte. Kdo chuti limetky právě neholduje, postačí i jeden plátek na dozdobení sklenice.

Káva a pomeranč

Mimořádně zajímavou kombinací chutí je ledová káva s pomerančem.

Připravte si:

  • espresso
  • led
  • 2 dcl pomerančového džusu
Vyzkoušejte coffee & orange
i (Zdroj: Zlaté Zrnko s.r.o.)
Vyzkoušejte coffee & orange

Do dvou třetin sklenice dejte kostky ledu, na něj nalijte džus a poté kávu. Tu přilévejte opatrně, aby se ve sklenici vytvořily dvě navzájem oddělené vrstvy. Ozdobené plátkem pomeranče to vypadá opravdu efektně a osvěží.

Zdroj informací: Zlaté Zrnko s.r.o.

Publikováno: 25. 7. 2023, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce