reklama

Dejte se do práce – karbanátky jako od babičky vás nadchnou

Svou jednoduchostí a tradičními recepty se karbanátky staly ikonou domácího vaření. Křupavá vnější kůrka a šťavnaté maso uvnitř vytvářejí dokonalou kombinaci, která se hodí k různým přílohám – od bramborové kaše po čerstvou zeleninu.

i (Zdroj: MORA MORAVIA, s.r.o.)
Karbanátky jsou tradiční pochoutkou (Zdroj: MORA MORAVIA, s.r.o.)

Recept na karbanátky jako od babičky

Připravte si:

  • 300 g mletého hovězího masa
  • 300 g mletého vepřového masa
  • 200 ml plnotučného mléka
  • 1 starší rohlík
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíci plnotučné hořčice
  • 1 lžíci majoránky
  • sůl, pepř
  • 1 vejce
  • strouhanku na obalení karbanátků
  • sádlo na smažení karbanátků

Doba přípravy a vaření: asi 50 minut

Počet porcí: 20 karbanátků

Jak postupovat?

Připravte si menší a velkou mísu. Do menší mísy si nakrájejte na malé kostičky několik dní starý rohlík. Kostičky rohlíku zalijte troškou mléka a nechte krátce nasáknout tak, aby byl mlékem nasáklý opravdu každý kousek. Oloupejte cibuli a nakrájejte ji najemno. Prolisujte dva stroužky česneku.

Směs pečlivě rukama propracujte
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Směs pečlivě rukama propracujte

Do velké mísy vložte hovězí i vepřové mleté maso – k tomu, aby byla karbanátky šťavnaté, je potřeba vyndat maso z chladničky co nejpozději, musí být před přípravou směsi opravdu studené. Maso ochuťte 1 lžičkou soli, 1/2 lžičkou pepře, přidejte 1 lžíci majoránky, pokrájenou cibuli i prolisovaný česnek. Přidejte vejce, hořčici a kostičky namočeného rohlíku. Suroviny důkladně promíchejte.

Z masové směsi nyní můžete tvarovat karbanátky. Tradiční karbanátek by měl být alespoň 1 cm vysoký. Každý karbanátek obalujte ve strouhance ze všech stran.

Tvarujte malé placičky
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Tvarujte malé placičky

Na pánvi si rozpusťte sádlo a smažte karbanátky z obou stran při střední teplotě. K tradičním karbanátkům se hodí bramborová kaše. My jsme ale vyzkoušeli bramborovo-mrkvové pyré. Brambory dejte vařit společně s pokrájenou mrkví a pak společně ušlehejte v kaši, jak jste zvyklí. Určitě si tuto variaci chutí u vás doma oblíbíte. Podávejte je teplé.

Tip:

Smažení by mělo probíhat prudce, ale ne tak intenzivně, aby se tuk přepálil a karbanátky byly příliš tmavé. Pokud se poohlížíte po nové desce, která bude lepší než vaše stávající plotýnka, máme pro vás tip na novou indukční varnou desku VDIT 65D FF tradiční české značky MORA. Stojí srovnatelně jako sklokeramická deska se sálavými plotýnkami, ale vaření na ní je rychlejší, přesnější, levnější a bezpečnější.

Tato novinka navíc dokáže sama detekovat materiál i velikost nádobí. Je zcela bezpečná i pro největší zapomnětlivce – když hrnec z plotny sundáte, plotýnka ihned automaticky přestane hřát. A pokud byste ji omylem nechali zapnutou, po jedné minutě se sama vypne. Oproti sálavé desce také velmi rychle chladne, takže se o ni nespálíte. K tomu, aby byla stále čistá a krásná, stačí je pár tahů měkkým hadříkem. Stojí 6 990 Kč.

Zdroj informací: MORA MORAVIA, s.r.o.

Publikováno: 16. 7. 2023, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce