reklama

Kuřecí řízek je oblíbená česká klasika v novém kabátě

Kdo z nás by neměl na výlet přichystané dva plátky chleba, v kterých se skrývá vepřový nebo kuřecí řízek. Jedná se o velice oblíbenou svačinu, jež se stala absolutní českou klasikou. Chleba však můžeme vynechat. Kus masa hravě zabalíme např. do tortilly společně se všemi surovinami, které k řízku již neodmyslitelně patří.

i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Kuřecí řízek můžeme zabalit do tortilly společně se zeleninou (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

Tortilla může skrývat i kuřecí řízek

Mezi povinnou výbavu na výlet každého Čecha bez pochyby patří vepřový či kuřecí řízek v alobalu. Podáváme ho s chlebem a pokaždé je to neskutečná pochoutka. Řízek by nikdo z nás nevyměnil ani za tatranku. Oblíbená česká klasika se však konečně může dočkat jisté změny. Při přípravě svačiny na cestu si k řízku místo chleba můžeme připravit tortillu. S touto vychytávkou však přichází jistá úskalí. Svačinku si odteď musíme pořádně hlídat, aby nám ji parťáci na cestách nesnědli.

Potřebné suroviny:

  • řízek
  • cibule
  • sterilované okurky
  • rajče
  • zelený salát
  • hořčice
  • tortilla

Klasiku v podobě vepřového nebo kuřecího řízku zná každý z nás. Obyčejně se kus masa vkládá mezi 2 plátky chleba. My si však ukážeme jistou inovaci. Zapomeňte na chleba, místo něj přijde na řadu tortilla. Budeme ji servírovat se vším, co k takovému nefalšovanému řízku patří. Společně s kuřecím nebo vepřovým řízkem vložíme do tortilly i cibuli, sterilovanou okurku a rajče.

Do tortilly vložíme i cibule, okurka či rajče
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.)
Do tortilly vložíme i cibule, okurka či rajče

Nejprve si uděláme perfektní přípravu. Připravíme si dřevěné prkénko, položíme na něj čerstvou cibuli, kterou následně nakrájíme na kolečka. Stejný osud přichystáme i nakládané okurce a rajčeti.

Ve chvíli, kdy máme všechny suroviny nakrájené, můžeme přejít k dalšímu kroku, a tím je tortilla. Pšeničnou placku si připravíme na dřevěné prkénko, vezmeme si do ruky nůž a od středu směrem k sobě tortillu nařízneme. Pak už jen stačí správně poskládat jednotlivé suroviny.

Tortillu nařízneme od středu směrem k sobě
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.)
Tortillu nařízneme od středu směrem k sobě

Začínáme u místa, které jsme nařízli nožem. V místě, kam položíme vepřový nebo kuřecí řízek, potřeme tortillu hořčicí. Na ni položíme již zmíněný kus masa. Od řízku, pěkně po směru hodinových ručiček, vyskládáme ostatní suroviny. Začneme cibulí, kterou vystřídá zelený salát s pokrájeným rajčetem, a nakonec přijdou kyselé okurky.

V místě, kam přijde položit řízek, potřeme tortillu hořčicí
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.)
V místě, kam přijde položit řízek, potřeme tortillu hořčicí

Nakonec začneme tortillu pěkně skládat, aby se nám svačinka pohodlně držela v ruce a nic nám z ní nevypadlo. V místě, kde je položený kuřecí řízek, vezmeme tortillu do ruky a přehneme ji na její jednu třetinu. Tím se začíná tvořit kapsa, která pojme veškeré naskládané suroviny. Pokračujeme v přehýbání. Zabalíme tak nejen maso, ale i veškerou zeleninu, jež máme na tortille naskládanou.

Vše pevně zabalíme
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.)
Vše pevně zabalíme

Fantazii se meze nekladou a je pouze na nás, čím si tortillu naplníme. Každý si může během pár minut připravit úžasnou svačinku, kterou nám budou všichni závidět.

Zdroj informací: pořad Vychytávky Ládi Hrušky

Publikováno: 14. 7. 2023, Autor: Beata Boháčová, Profil autora: Beata Boháčová