Udržitelná kuchyně je dobrý začátek pro udržitelný způsob života. Hlavním cílem udržitelné kuchyně je to, aby vaše všeobecná spotřeba byla co nejnižší. Je nutné vše využít na maximum. Ušetříte tím nejen energie, tedy i přírodu, ale své finance. Podívejte se, co byste mohli ve své kuchyni v rámci udržitelnosti ještě změnit.
Udržitelná kuchyně = myslet ekologicky
Udržitelná kuchyně zpravidla začíná od lednice, kde toho obvykle bývá nejvíce špatně. Odtud totiž pochází nejvíce zbytečného odpadu, protože plýtváme potravinami. Je to často proto, že v ní neudržujeme pořádek. V prvním kroku za udržitelnou kuchyní si tedy uspořádejte věci ve své lednici. Udělejte si přehled o tom, co v lednici máte, a také mějte povědomí o tom, co je nutné spotřebovat jako první. V dalším bodě si pohlídejte, abyste v rámci svého vaření spotřebovali skutečně všechno. Naučte se zpracovat i zbytky. Vypracujte si z toho, co máte v lednici, týdenní jídelníček. Používejte energeticky úsporné spotřebiče. To vše vám může pomoci ušetřit jak platby za energie, tak i životní prostředí.
Své nákupy promýšlejte
Plánování nákupů předchází nejen zbytečným výdajům, ale i plýtvání potravinami. Už při nakupování se totiž můžete chovat šetrně k životnímu prostředí. A to tak, že budete kupovat pouze to, co skutečně potřebujete. Nebo že začnete používat nekonečné sáčky a plátěné tašky. Pomoci může i to, že místo drahého ovoce z dovozu, si koupíte potraviny od regionálních producentů. Tím nejenže podpoříte místní malé farmáře, ale také přispějete k snížení emisí CO2.
Chytře skladujte
Pořádek byste však neměli mít pouze v lednici, ale i ve skříni, kde skladujete trvanlivé potraviny. Ovoce a zeleninu vyndejte po přinesení domů ze sáčků a skladujte je přesně tak, jak by se měly skladovat. I v tom totiž často chybujeme. Některé patří do lednice (jako třeba jablka a jiné potom do koše na ovoce (banány).
Zamyslete se nad svými odpady
Je neuvěřitelné, kolik každý den jedna kuchyně vyprodukuje odpadu. Každý Čech vyprodukuje za rok asi půl tuny odpadu. Průměrný Čech také vyhodí do koše jednu porci denně. Je to děsivé? Je to nejenže zbytečné plýtvání, velká zátěž pro planetu, ale také i nehospodárné. Základem udržitelné kuchyně je proto snížení produkce odpadu. To je z jedné strany spojeno s omezením plýtvání potravin a z té druhé je to o přemýšlení a změně chování ve smyslu nakupování produktů v recyklovaných obalech nebo bez obalu, eliminace všeho jednorázového (nejen obaly, ale papírové ubrousky, kapesníky, ručníky, sáčky, potravinové fólie, jednorázové rukavice i alobal) a podobně.
Množství odpadu rovněž snížíme i tím, když se pokusíme zpracovat doopravdy všechno. Tak třeba, zdánlivý odpad ze zeleniny můžete použít na vývar. Zvažte také možnost kompostování. Skořápky mají také široké využití. Můžete je použít třeba jako hnojivo. A jinak, pokud je to možné, upcyklujte a recyklujte. Věci, které jsou funkční, ale už je nepotřebujete, darujte nebo prodejte. No a samozřejmě třiďte. Odpad přitom ale dávejte do rozložitelných pytlů na odpad.
Úspora energie a snížení spotřeby vody
Moderní multifunkční spotřebiče vám umožní vařit vaše pokrmy mnohem rychlejí a s mnohem nižší spotřebou než spotřebiče staré. Pokud chcete mít udržitelnou kuchyň, zkontrolujte také spotřebu své myčky i pračky. Nejsou to jediné spotřebiče v kuchyni, a proto si zkontrolujte také spotřebu u pekárny, fritézy, mikrovlnky, varné konvice a kuchyňského robotu. Pokud jde o vaření, stále jsou nejlevnější plynové sporáky. I zde je však možné ušetřit, když se budete při nákupu dívat po tom, který sporák má nejnižší BTU. V případě elektřiny jsou nejúčinnější indukční varné desky.
Vařte efektivně
Mnoho domácností bohužel stále vaří neúsporným způsobem. Díky tomu, ale zbytečně spotřebuje příliš mnoho energie, což se odrazí na účtech. Stačí přitom změnit jen pár věcí a ušetřit tak jak na energiích, tak i na čase. Co je dobré vědět:
- Nové trouby již povětšinou není nutné předehřívat.
- Pokud pečete, můžete troubu vypnout i o 10 minut dříve a nechat jídlo dojít.
- Pokud chcete ušetřit, využívejte troubu naplno, připravujte v ní proto více věcí najednou. Vážně to jde.
- Při vaření používejte hrnce té správné velikosti.
- Víte, že na spotřebu energie má také vliv i správná volba velikosti hrnce a velikosti hořáku?
- Používejte při vaření dobře padnoucí poklice. Zkracuje to dobu vaření.
- Zkuste používat tlakový hrnec. Dokáže zkrátit dobu vaření až o 70 %.
- Vařte od nuly. Ušetříte tím nejen peníze, ale rovněž snížíte počet obalů.
- Naučte se pracovat se sezónními produkty. Jsou vždy nejlevnější.
Používejte přírodní a organické čisticí prostředky
Vytvoření udržitelné kuchyně není pouze o plýtvání potravin a snížení odpadu. Je to také o používání organických a přírodních čisticích prostředků. Možná si to ani neuvědomujete, ale většina našich běžně dostupných čisticích prostředků pro domácnost je příliš zatěžující pro naši planetu. Výběr ekologičtějších a méně škodlivých alternativ proto pomůže zastavit kontaminaci našich vodních toků a půdy, protože ne všechny lze odstranit úpravou vody.
Jde třeba o mnohem širší používání sody, octu a citronu, které jsou stejně efektivní, ekologické a jsou mnohem levnější. Svůj smysl rovněž má i nákup koncentrátů a náhradního balení v recyklovaném obalu. Víte, že když přelijete čisticí prostředek na nádobí do lahvičky s pumpičkou, budete mít menší spotřebu? Zkuste to a uvidíte.
Zdroj informací: ustainblekitchens.co.uk; thehealthymaven.com; hogandesignandconstruction.com; naturefresh.ca, treehugger.com
Publikováno: 11. 7. 2023, Autor: Adriana Dosedělová, Profil autora: Adriana Dosedělová