reklama

Netradiční kubánská kuchyně na vašem talíři

Máte rádi exotiku? Pak musíte vyzkoušet tradiční kubánské congri, které vás přenese na tento ostrov. Netradiční spojení chutí vytvoří pokrm, který zůstane ve vašem rodinném menu. Vyzkoušejte ho i další tradiční kubánský pokrm, trhané hovězí.

i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Kubánské congri je netradiční pochoutka (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)

Co je kubánské congri?

Kubánské congri je lahodné tradiční jídlo, které v sobě spojuje bohaté chutě a kulturu Kuby. Jeho základem jsou rýže a fazole, které spolu vytvářejí harmonickou kombinaci. Congri se připravuje vařením těchto dvou hlavních ingrediencí spolu s dalšími přísadami, jako jsou jemně nakrájená cibule, paprika, aromatický česnek a koření, které dodávají pokrmu výraznou chuť.

Tato kubánská specialita se často podává jako vynikající příloha k různým masovým pokrmům. Můžete ji najít na talíři vedle šťavnatého grilovaného vepřového, kuřecího masa, nebo dokonce jako přílohu k plněným zeleninovým pokrmům. Jeho výrazná chuť a bohatá textura ho činí oblíbenou pochoutkou mezi kubánskými gurmány.

Congri má také významnou roli v kubánské kuchyni a je pevnou součástí tamní kulinářské tradice. Jeho jednoduchost a výtečná chuť z něj činí vítanou součást na mnoha rodinných i společenských oslavách a slavnostech po celé zemi. Když ochutnáte kubánské congri, ocitnete na slunné Kubě, kde se tradiční recepty a kulinářské dovednosti promítají do každého sousta, poskytujícího vám jedinečný zážitek plný lahůdek.

Suroviny na congri
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Suroviny na congri

Na kubánské congri budete potřebovat:

  • 1 hrnek černých fazolí
  • 2 a 1/2 hrnku rýže
  • 50 g slaniny
  • 3 lžíce oleje
  • 1 cibuli
  • stejné množství česneku a červené papriky
  • 1 lžíci rajského protlaku
  • vepřovou pečeni vcelku
  • citron a pomeranč
  • hlávkový salát
Zeleninu orestujte
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Zeleninu orestujte

Na congri si den předem připravte fazole – nasypejte je do hrnce a zalijte vodou tak, aby byly ponořené. Nechte je takto přes noc. Druhý den je dejte v hrnci vařit do změknutí, to znamená zhruba hodinu a půl. Mezitím si nakrájejte slaninu na kostičky, stejně tak cibuli a papriku. Vhoďte je do hrnce na rozpálený olej a orestujte, poté přidejte rajčatový protlak a prolisovaný česnek (trochu si nechte stranou). Jakmile máte vše orestované dozlatova, můžete přidat namočené fazole i s vodou a rýži. Vše osolte a duste, dokud není rýže měkká.

Maso nakrájejte a okořeňte
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Maso nakrájejte a okořeňte

Vepřovou plec vcelku očistěte a nakrájejte na plátky tak, aby spodní část zůstala nedokrojená a maso tak zůstalo v podstatě vcelku. Mezi jednotlivé plátky vetřete zbytek česneku, osolte a opepřete. Vložte do pekáčku a zalijte šťávou vymačkanou z citronu a pomeranče. Pak dejte péct do trouby. Jakmile je maso hotové, položte plátek na list hlávkového salátu a přidejte congri.

Kubánská kuchyně, to není jen congri

Kromě congri jsou součástí kubánské kuchyně i další různorodé a chutné pokrmy. Na Kubě se setkáte i s dalšími oblíbenými jídly, jedním z nich je například ropa vieja.

Recept na ropa vieja

Ropa vieja, tradiční kubánské jídlo, spojuje jemně nasekané hovězí maso s cibulí, paprikou, česnekem, rajčaty a kořením. Jeho název znamená v překladu "staré hadry" a odkazuje na rozpadávající se strukturu masa, která připomíná roztrhané látky. Spolu s bílou rýží a fazolemi vytváří lahodnou a sytou kombinaci.

Ropa vieja s rýží
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Ropa vieja s rýží

Tento pokrm si získal popularitu nejen na Kubě, ale také v dalších zemích Latinské Ameriky a Karibiku. Jeho bohatý chuťový profil spojuje sladké, pikantní a kořeněné prvky. Ropa vieja je považováno za klasické kubánské jídlo, které se často podává při rodinných oslavách a speciálních příležitostech. Jeho lahodnost a výživnost přinášejí do kubánské kuchyně charakteristickou chuť a bohatou kulinářskou tradici.

Na ropa vieja budete potřebovat:

  • 1 lžíci rostlinného oleje
  • 1 kg hovězího flank steaku
  • 1 hrnek hovězího vývaru
  • 1 balení rajčatového protlaku
  • 1 balení rajčatové omáčky
  • 1 zelenou papriku
  • 1 menší cibuli
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžičku mletého kmínu
  • 1 lžičku koriandru
  • 1 lžíci olivového oleje
  • 1 lžíci bílého octa

Nejprve si připravte všechny suroviny – papriku a cibuli nakrájejte na proužky, najemno nasekejte také koriandr. Do větší pánve dejte olej a rozehřejte ho. Vložte do ní steak a orestujte ho dohněda ze všech stran. Pak ho vložte do hrnce, zalijte vývarem a rajčatovou omáčkou. Přidejte také rajčatový protlak, papriku, česnek a koření včetně oleje a octa. Důkladně promíchejte, přiklopte pokličkou a nechte vařit na mírném ohni po dobu několika hodin. Jakmile je maso hotové, natrhejte ho vidličkou na proužky. Podávejte s rýží a černými fazolemi jako přílohou – congri najde své využití i zde.

Zdroj informací: pořad Vychytávky Ládi Hrušky; allrecipes.com

Publikováno: 7. 7. 2023, Autor: Lenka Tajbrová, Profil autora: Lenka Tajbrová