Přichází vrchol sezóny oblíbené rebarbory, kterou můžeme sbírat od začátku května do konce června. Co takhle se nechat unést víkendovým pečením? Máme pro vás skvělý tip, jak kreativně využít tuto lahodnou plodinu v kuchyni. Společně s mistrem cukrářem a budoucím účastníkem oblíbené taneční soutěže Josefem Maršálkem jsme připravili výtečný recept na koláč, který potěší vaše chuťové buňky nejen o víkendu.
„Skočte si pro rebarboru do nejbližší zahrady či na místní rebarbořiště a upečte si šťavnatý a příjemně kyselkavý koláč na plech. A nešetřete na ingrediencích, neboť máslo a smetana jsou nositeli chuti a kvalitní mouka je základem úspěchu,“ říká Josef Maršálek, známý český pekař a cukrář.
Rebarbora a její benefity
Své kořeny má v Anglii, avšak původně pochází z Asie, konkrétně z Číny. Panuje o ní mýtus, že se jedná o ovoce, ale opak je pravdou. Rebarbora je vytrvalá zelenina, která má mírně nakyslou ovocnou chuť. V tomto smyslu může být matoucí její hojné využívání při přípravě sladkých receptů. Už víme, že rebarbora je ovoce a teď se mrkneme na zoubek výživovým a beauty benefitům. Příroda ji obdařila obsahem minerálů, jako jsou vápník, fosfor, železo, hořčík, draslík či jód, z makroživin je to hlavně vláknina a z vitaminů zástupci skupiny B.
Vitaminy skupiny B podporují nervy, kosti i svaly. Ženy ocení zejména obsah kyseliny pantotenové (B5), která prospívá pleti a vlasům. Navíc tato zelenina na sebe váže tuk a může napomáhat při redukci váhy. Rebarbora se hodí k masu, je z ní také výborná marmeláda, ale vůbec nejlepší je koláč. Je však potřeba brát v potaz, že rebarboru je vhodné sbírat pouze do konce června, poté může obsahovat vyšší množství kyseliny šťavelové, která našemu organismu neprospívá.
Jíst lokálně se vyplatí
Pokud chcete jíst lokálně a využít dary přírody na maximum, podpořte také české výrobce. Nakoupit ingredience si totiž můžete od českých farmářů nebo jiných výrobců. Například mouka, je základním kamenem úspěchu.
„Ačkoliv se může zdát, že je mouka jako mouka, není tomu tak. Každá je trochu jiná a na její kvalitě závisí výsledek vašeho pečení. Mouka je živý organismus. Obilí, z něhož je vyrobená, vyrůstá pokaždé za jiných podmínek, někdy prší, někdy je sucho, a tak i mouka je pokaždé trochu jiná. Je to normální. Někdy je zkrátka potřeba přidat do těsta vodu, jindy ubrat, někdy je potřeba přidat na hnětení, jindy na teplotě. Na její kvalitě stojí výsledek vašeho pekařského či cukrářského úsilí. A protože není čas ztrácet čas, používejte osvědčené kvalitní mouky, které vám zaručí stálý výsledek,“ říká Josef Maršálek.
Jak připravit rebarborový koláč s tvarohem a smetanou?
Budete potřebovat plech o velikosti 30×40cm a hodinu času na přípravu plus nějaký ten čas na kynutí těsta, ten ale můžete využít například čtením oblíbené knihy nebo aplikací pleťové masky.
Na těsto si připravte:
- 250 g hladké mouky
- 40 g cukru krupice
- 100 g plnotučného mléka
- 60 g másla
- 10 g droždí
- 1 vejce M
- 1 citron – kůra
- 4 g soli
Na tvarohový krém si připravte:
- 250 g plnotučného tvarohu
- 200 g zakysané smetany
- 50 g cukru moučka
- 10 g vanilkového cukru
Na drobenku si připravte:
- 80 g hladké mouky
- 40 g másla
- 40 g cukru krupice
- 2 g soli
Na dokončení:
- 500 g rebarbory
- 50 g cukru krupice
Jdeme na to:
Na těsto navážíme do mísy všechny ingredience (kromě másla) a hněteme asi 2 až 3 min. Poté přidáme máslo a pokračujeme, dokud nezískáme hladké a nelepivé těsto, které necháme na teplém místě asi 2 hodinu vykynout. Pak ho přeneseme na pečicí papír a pomoučenými prsty ho opatrně roztáhneme do velikosti plechu, na kterém budeme péct. Těsto i s papírem přeneseme na plech a potřeme tvarohovým krémem, který jsme připravili smícháním všech ingrediencí.
Na tvarohový krém naneseme na kousky nakrájenou rebarboru a případně jahody, kterou ještě pocukrujeme. Koláč hustě posypeme drobenkou připravenou ze všech ingrediencí. Můžeme do ní přidat 1 až 2 g mleté skořice či mletého zázvoru. Koláč necháme asi půl hodiny dokynout. Pečeme ho na horkovzduch při 200 °C asi 14-15 minut. Necháme vychladnout a před podáváním pocukrujeme.
Zdroj informací: GoodMills Česko s.r.o., Josef Maršálek
Publikováno: 2. 7. 2023, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce