reklama

5 tipů, jak se vyhnout chybám při míchání koktejlů

Letní večery jsou neoddělitelně spojené s osvěžujícím koktejlem, který se stal ikonou dovolených a relaxace. Přestože se zdá, že jeho příprava je snadná, existuje mnoho pastí, kterým se můžeme při míchání tohoto kultovního nápoje lehce dopustit – od volby správné sklenice až po správný výběr toniku.

i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Oblíbený koktejl s tonikem a ginem není náročný na přípravu (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com)

1. Správná sklenice

Základním stavebním prvkem ginu je jalovec, který se ale kombinuje se směsí nejrůznější botanicals neboli rostlinných látek, které dodají ginům jejich charakteristické aroma. Věděli jste, že správným výběrem sklenice můžete jejich vůni ještě umocnit? Ideální jsou proto sklenice typu highball nebo balónovitého tvaru. Při rozhodování, jakou sklenici zvolit, je dobré myslet na to, aby byla dostatečně prostorná. Namísto klasické sklenice na whiskey vybírejte raději typ balónovitého tvaru, který dokáže koncentrovat vůni nápoje a zároveň pojme větší množství ledu, a tím udrží drink déle chladný.

2. Dostatek ledu

Aby byl drink svěží, musí být vychlazený. S ledem proto nešetřete a sklenici naplňte celou. Spousta lidí nevěnuje ledu pozornost a do sklenice vkládá nedostatečné množství. Mnozí to dělají i z toho důvodu, že se bojí přílišného naředění drinku. Neuvědomují si totiž, že led pomáhá udržovat všechny složky drinku svěží a dodává mu osvěžující charakter i příjemnější chuť.

Koktejl Gin & Tonic má mnoho variant
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Koktejl Gin & Tonic má mnoho variant

3. Tonik jako základ kvalitního drinku

Jedna z nejčastějších chyb je použití nekvalitního toniku, přestože tvoří ¾ drinku. Jeho kvalita je stěžejní pro výslednou chuť koktejlu a výběr toho nesprávného může skutečně zničit zážitek ze skvělého ginu. Standardní recept je jednoduchý, proto je třeba věnovat pozornost oběma hlavním složkám. Abyste si mohli zcela vychutnat veškeré chuťové nuance ginů, potřebujete kvalitní, prémiový tonik. Při výběru se vždy vyplatí držet se hesla: Když tři čtvrtiny vašeho drinku tvoří limonáda, používejte tu nejlepší.

4. Správný poměr – existuje?

Další chybou, které se lidé často dopouštějí, je přílišné naředění tonikem. Ačkoliv je G&T jedním z nejzákladnějších drinků, poměr až tak jasný není. Obecně se doporučuje dodržovat poměr 1:3, tedy jeden díl ginu na tři díly toniku. Ten je ideální pro to, aby se z ginu dostalo to nejlepší z botanicals, aniž by se příliš ředil. Ale není to přesný chemický experiment. Jednoduše bude záležet na chuťových preferencích. Chybu neuděláte ani tehdy, rozhodnete-li se pro silnější variantu. Pokud chcete zachovat intenzitu ginu, aby vynikla jeho charakteristická chuť, můžete vyzkoušet i variantu jeden díl ginu na dva díly toniku.

Drink si nejlépe vychutnáte v milé společnosti
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Drink si nejlépe vychutnáte v milé společnosti

5. Nesprávné míchání

Zapomeňte na hektické promíchání, všechny prvky by se měly propojit za jemného míchání. Správné míchání je důležité pro rovnoměrné rozložení chuti v koktejlu. Doporučuje se například použití lžičky a ingredience opravdu jemně promíchat. Tímto způsobem se dokonale spojí a drink získá jednotnou chuť.

To nejlepší na závěr

Podělíme se s vámi o recept na to pravé letní osvěžení. Připravte si oblíbený Citadelle Rouge Gin Tonic. Šťavnaté ovoce v dokonalé rovnováze sladkokyselých chutí, které skvěle doplňuje suchý gin Citadelle Rouge. Podpořte svěžest a aroma lesních plodů díky správnému výběru toniku, který sladkokyselou a osvěžující chuť ginu příjemně doplní.

Citadelle Rouge Gin Tonic
i (Zdroj: Warehouse #1)
Citadelle Rouge Gin Tonic

Suroviny:

  • 50 ml Citadelle Rouge
  • 150 ml Fever-Tree Indian Tonic
  • rebarbora
  • led

Sklenici balónovitého tvaru naplňte po okraj ledem. Přidejte gin a následně tonik. Na závěr vložte rebarboru a jedním tahem lehce promíchejte.

Zdroj informací: Fever-Tree, Warehouse #1

Publikováno: 6. 7. 2023, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce