Poradíme recept, který ocení všichni milovníci sladkých pokrmů, co si chtějí upéct něco dobrého, co bude chutnat nejen všem doma, ale i třeba nečekané návštěvě. Chutná bábovka není složitá na přípravu a suroviny máte jistě doma nebo si je lehce pořídíte. Nebudete potřebovat ani váhu, bude vám stačit jen obyčejný hrneček.
Chutná bábovka je skvělý nápad
Kdo by si nepamatoval na babiččinu bábovku, která voněla celým bytem nebo chalupou. Kdo si chce zavzpomínat, může si jednu klidně připravit. A jistě tento recept uvítají všichni, koho "přepadne" nečekaná návštěva. Tato chutná bábovka není nijak složitá na přípravu ani na samotné pečení.
Na chutnou bábovku budete potřebovat:
- 4 vejce
- 1.5 hrnku cukru krystal
- 1 hrnek oleje
- 3 hrnky polohrubé mouky
- prášek do pečiva
- 250 ml smetany ke šlehání
- špetka soli
Troubu si předehřejte na 160 °C a můžete se pustit do přípravy těsta. Samotná příprava začíná smetanou ke šlehání, kterou si zahřejte třeba v mikrovlnné troubě. Ti z vás, kteří jsou právě na chalupě, mohou využít i kamna. V míse smíchejte, nejlépe ručním robotem, 4 celá vejce. Nemusíte oddělovat žloutky od bílků.
Přidejte olej, půl hrnku cukru a vše vyšlehejte do pěny. Zbylý cukr zahřejte na středním plamenu a nechte jej zkaramelizovat. K němu opatrně přilejte zahřátou smetanu ke šlehání. Dejte pozor, ať vás tato směs nepoprská. Do vyšlehané směsi opatrně zašlehejte i karamel se smetanou. Přidejte polohrubou mouku s kypřicím práškem a špetku soli a vypracujte hladké těsto.
Formu na bábovku si vymažte nejlépe máslem a dostatečně vymažte veškeré záhyby formy. Vysypte formu strouhankou (hrubou mukou nebo třeba kokosem) tak, že formu opatrně naklápějte, aby byla strouhanka vysypaná po celém vnitřním obvodu. Toto je cekem důležité, protože pokud je forma špatně vysypaná, nepůjde upečená bábovka dobře vyklopit z formy. Přebytečnou strouhánku vysypte mimo formu. Do takto připravené formy nalijte všechno těsto.
Pokud rádi používáte silikonovou formu. odpadá vám práce, protože ji nemusíte nijak předem připravovat, ale můžete těsto nalít rovnou do ní. Jen dejte pozor, okraje této formy nejsou pevné, aby se vám část těsta nevylila do trouby.
Formu na bábovku s těstem vložte do trouby a pečte při 160 °C přibližně 1 hodinu. Vyzkoušejte, zda je už bábovka hotová. Jednoduchý trik je použít dřevěnou špejli, kterou opatrně zapíchnete do těsta. Pokud na špejli neulpí ani kousek těsta, je chutná bábovka hotová. Můžete ji z trouby opatrně vyndat a nechat 10 minut vychladnout. Potom ji vyklopte třeba na připravenou mřížku z formy a nechte ji úplně vychladnout. Na závěr ji zaprašte moučkovým cukrem.
Chutná bábovka trochu jinak
Pro obměnu můžete přidat do půlky těsta práškové kakao. Nejprve do formy vylijte těsto světlé a poté nalijte opatrně po celém obvodu těsto s kakaem. Vytvoříte krásnu mramorovou bábovku. Místo oleje můžete použít 200 g rozpuštěného másla a místo smetany ke šlehání přilejte 120 ml mléka. Můžete přidat i pár lžic bílého jogurtu.
„Zdravá“ varianta
Chutná bábovka může být i ze „zdravých“ surovin. Místo bílé mouky přidejte do těsta 160 g špaldové mouky a 80 g mletého máku. Bílý cukr nahraďte třtinovým cukrem nebo medem. Místo másla nebo obyčejného oleje dejte 40 g kokosového oleje. Stejně jako kravské mléko nahraďte 100 ml kokosového nebo mandlového mléka. Tuto variantu ocení nejen dietáři, ale i alergici s intolerancí na lepek nebo laktózu.
Zdroj informací: pořad Vychytávky Ládi Hrušky; recepty.cz; jimezdrave.cz
Publikováno: 30. 6. 2023, Autor: Šárka Miškovská, Profil autora: Šárka Miškovská