Zajímá vás, jak se vyrábí pomazánka ze šunky? Recept je jednoduchý. Tzv. šunková pěna se používá jako náplň do pečiva nebo také jako příloha. Možná ji znáte z dob minulých, a pokud ne, zkuste si ji připravit, a to dokonce v odlehčené light variantě.
Pomazánka ze šunky – recept jako stvořený pro hubnutí
Suroviny, které využívá tato pomazánka ze šunky, recept dělají skvělým společníkem při hubnutí. Jak tušíte z názvu, je vyrobena ze šunky, která je smíchaná s dalšími přísadami. Využijte vařenou nebo zauzenou šunku s vysokým obsahem masa – ta obsahuje více bílkovin, méně tuků, také méně náhražek a dalších nežádoucích surovin. Přitom stojí jen o pár korun víc. I další surovinu, majonézu, využijte v light verzi, máslo nahraďte tvarohem. Odlehčená verze šunkové pěny je pak na světě.
Z čeho se vyrábí pomazánka ze šunky? Recept vyžaduje následující suroviny:
- 200 g libovolné šunky (nejlépe s vysokým obsahem masa)
- 250 g tvarohu
- 1 cibuli
- 1 lžíci majonézy light
- špetku pepře
Na prkénku si nakrájejte vámi zvolenou šunku nejprve na proužky a poté na kostičky. Jakmile máte šunku nakrájenou, proveďte to samé s cibulí – oloupejte ji a nakrájejte na kostičky.
Připravte si mixér a dejte do něj šunku, cibuli, tvaroh, majonézu a pepř. Všechno rozmixujte do pěny. Jakmile máte rozmixováno, pěnu vylijte do misky a nechte chladit v lednici ideálně po dobu jedné až dvou hodin, aby krásně ztuhla.
Chutná vám pomazánka ze šunky? Recept si můžete upravit
Pokud je vaším favoritem pomazánka ze šunky, recept si můžete upravit podle potřeby například přidáním dalších surovin. Případně najdete i mnoho dalších receptů, některé podobně lehké jako tato verze, další už s obsahem másla či dalších tučnějších ingrediencí, které jim ale rozhodně na chuti neuberou. Volba je vždycky na vás.
Jednoduchá šunková pěna obsahuje:
- 150 g šunky
- 60 g másla
- 100 ml smetany ke šlehání (30 %)
- špetku soli
Nejprve nechte máslo změknout při pokojové teplotě. Šunku mezitím nakrájejte najemno. Jakmile je máslo měkké, připravte si mixér a do něj dejte máslo, šunku, smetanu ke šlehání a sůl podle chuti. Všechny suroviny rozmixujte do pěny. Tu dejte do misky a nechte vychladit v lednici.
Tip:
Šunková pěna bude jemnější a lehčí, čím více smetany ke šlehání přidáte. Pokud máslo není změklé na pokojovou teplotu, šunku se vám nepodaří vyšlehat.
Jáhlová šunková pěna obsahuje:
- 20 g jáhlových vloček
- 50 ml vody
- 15 g másla
- 60 g krůtí šunky
Na plotnu postavte hrnec, nasypte do něj vločky a zalijte je vodou, Vločky chvíli povařte. Mezitím nakrájejte šunku najemno a máslo nechte změknout. Jakmile z vloček vznikne lepivá hmota, přidejte šunku a máslo. Hrnec stáhněte z plotny a suroviny v hrnci pořádně rozmixujte. Nakonec dochuťte solí a pepřem podle chuti.
Zdroj: pořad Vychytávky Ládi Hrušky; klasicke-recepty.cz; recepty.eu
Publikováno: 23. 6. 2023, Autor: Lenka Tajbrová, Profil autora: Lenka Tajbrová