Poradíme vám recept, který ocení všichni milovníci výtečných pomazánek a kteří nemají dostatek financí na „pravé“ suroviny, jež jsou opravdu velmi drahé. Pomazánka ala falešný humr je jednoduchá na přípravu a stačí vám na ni jen pár ingrediencí. Můžete ji nabídnout nečekané návštěvě, připravit jako letní osvěžení nebo ji udělat pro rodinu oslavu.

Pomazánka ala falešný humr
Nemusíte se bát, že si na tuto chutnou a osvěžující pomazánku budete muset sáhnout velmi hluboko do kapsy a strávit nějaký čas sháněním humra, který je mimochodem chuťově výtečný, ale také velmi drahý. Recept na pomazánku patří mezi staré osvědčené recepty, které se dědí z generace na generaci. Nemusíte ji připravit jen pro slavnostní příležitosti, ale třeba i do práce nebo dětem do školy. Falešný humr obsahuje velké množství zeleniny, a je tak velmi zdravou pomazánkou.
Skvělý recept na chlebíčkovou pomazánku
Suroviny:
- celer
- mrkev
- majonéza
- citron
- pepř
- sůl
- veka

Nejprve je nutné celer a mrkev řádně očistit nejlépe teplou vodou a kartáčkem. Očištěnou zeleninu dostatečně oškrábejte nebo okrájejte, ať se zbavíte veškerých slupek, natě a ostatních částí, které se do pomazánky nehodí. Zbytky zeleniny nevyhazujte, mohou se hodit pro zeleninový vývar. Stačí je zamrazit a dle potřeby využít. Připravenou mrkev s celerem nastrouhejte najemno, můžete si práci usnadnit a zeleninu nastrouhat v robotu nebo mixéru.

Nastrouhanou zeleninu zakápněte šťávou z půlky citronu, která je zdraví prospěšná pro obsah vitaminu C a ostatních látek. Přidejte majonézu, která obsahuje omega-3 mastné kyseliny, a důkladně promíchejte. Nakonec dochuťte solí a pepřem. Veku nakrájejte na plátky a pomažte pomazánkou z falešného humra. Pro dozdobení využijte druhou půlku citronu, kterou nakrájejte třeba na malé měsíčky nebo tenké plátky. A na úplný závěr přidejte kousek omyté a osušené zelené natě z mrkve.

Falešný humr se hodí i pro ty, kteří mají problémy s váhou. Celer obsahuje velmi málo kalorií a rovněž vitamin C, má protizánětlivé účinky a podporuje činnost žlučníku. Stejně tak i mrkev obsahuje hodně vlákniny a je plná vody, obsahuje i zdraví prospěšné vitaminy a minerály. Navíc pokud vyměníte bílou veku za celozrnnou a majonézu za jogurt, žádný dietolog vám to nebude mít za zlé. Kdo má rád maso, může vyměnit větší množství celeru za filé, které je nutné deset minut povařit ve vodě s pár kapkami citronu. Přidáte navíc i 3 vejce natvrdo, dvě menší cibule a sterilovanou okurku a máte další chutnou pomazánku, která bude skvělou volbou pro všechny gurmány.
Publikováno: 16. 6. 2023, Autor: autor: Šárka Miškovská | zdroj: pořad Vychytávky Ládi Hrušky, recepty.eu