Pro následující želírovací sezónu máme pro zanícené zavařovací experty sadu zbrusu nových receptů na originální domácí džemy. Vyzkoušejte letos něco nového. Znáte voňavý švestkový džem s perníkovým kořením, podzimní vitaminy nabitý mrkvový džem s jablíčkem a šípky, slaďoučký hruškový džem s karamelem, svěží nektarinkový džem nebo šťavnatý džem z jablek a manga? Nabízíme vám několik receptů.
Mrkvový džem s jablkem, pomerančem a šípky
Potřebujete:
- 500 g mrkve
- 3–4 jablíčka
- 4 lžíce šípků (mohou být čerstvé i sušené a lze je i zcela vynechat)
- 2 pomeranče
- 1 citron
- 1 Ovocný pektin Labeta
- 200–500 g cukru (dle chuti)
Postup:
Připravte si čisté, suché skleničky, ideálně předem vyvařené. Mrkev i jablíčka nastrouhejte, jablka můžete nechat i se slupkou, pokud vám nevadí. Šípky (pokud máte čerstvé) přepulte a vyberte z nich semínka, poté je několikrát propláchněte čistou vodou, a nakonec je nechte na několik hodin namočené ve vodě, byste se zbavili chloupků. Pak opět propláchněte.
Do kastrůlku vložte nastrouhanou mrkev s jablíčky, čerstvé nebo sušené šípky, zasypte cukrem, podlijte vodou (cca 100 ml) a nechte dusit, až mrkev změkne. Z pomeranče a citronu vyždímejte šťávu. Citrusový pektin rozmíchejte se dvěma lžícemi cukru. Šťávy z citrusů i pektin přidejte do už změklé mrkve, a ještě dvě minutky společně vařte. Ještě horký džem přendejte do skleniček a otočte na pár minut dnem vzhůru. Džem můžete i klasicky zavařit ve vodní lázni.
Mangovo-jablkový džem
Potřebujete:
- 1 velké zralé mango (nebo 2 malé)
- 2 kyselejší jablka (např. odrůda Granny Smith)
- 1/2 bal. Želírovacího ovocného cukru Labeta
- šťávu z 1 citronu nebo 1 lžičku Kyseliny citronové Labeta
Postup:
Připravte si čisté a suché, ideálně předem vyvařené, skleničky. Oloupaná a nakrájená jablka nejprve na mírném stupni a podlité troškou vody krátce povařte, aby změkla. Očištěné a nakrájené mango přidejte k jablkům a rozmixujte. Důkladně v ovoci rozmíchejte želírovací ovocný cukr a šťávu z citronu nebo 1–2 lžičky kyseliny citronové a přiveďte k varu. Povařte 5 minut, a ještě horký džem plňte do skleniček. Skleničky ihned zavíčkujte a otočte na chvíli dnem vzhůru. Džem můžete pro delší trvanlivost také zavařit. Zavařujte v hrnci s vodou, na mírném stupni cca 20 minut. Nebo ve vodní lázni v troubě.
Hruškový džem s karamelem
Potřebujete:
- 1/2 kg hrušek
- 100 g + 50 g cukru
- 1/2 Ovocného pektinu Labeta
- 150 ml hruškového či jablečného moštu nebo džusu (pokojové teploty)
- šťávu z 1 citronu nebo 1 lžičku Kyseliny citronové Labeta
Postup:
Připravte si čisté a suché, ideálně předem vyvařené, skleničky. Začněte přípravou karamelu. 100 g cukru dejte do hrnce se silnějším dnem (ideálně vyšší hrnec) a velmi pozvolna jej nechte rozpustit. Dejte pozor, ať se karamel nezačne připalovat, tedy hodně a rychle tmavnout, byl by hořký. Než se cukr rozpustí, pokrájejte hrušky na malé kostičky. Až bude cukr rozpuštěný na karamel, vsypte do něj nakrájené hrušky a promíchejte. Zalijte moštem a nechte pár minut povařit, dokud se hrušky nerozvaří. Přidejte i šťávu z citronu nebo 1–2 lžičky kyseliny citronové.
Pokud karamel po vložení dalších ingrediencí ztvrdne, ničeho se nebojte, je to jen reakce na teplotní změnu a teplem se opět rozpustí. Karamel vždy vařte pozvolna a další ingredience vkládejte/lijte velmi opatrně. Pektin smíchejte se zbylým cukrem a nasypte k hruškám, promíchejte a nechte dalších 5 minut povařit.
Ještě horký džem plňte do skleniček. Skleničky ihned zavíčkujte a otočte na chvíli dnem vzhůru. Džem můžete pro delší trvanlivost také zavařit. Zavařujte v hrnci s vodou, na mírném stupni cca 20 minut. Nebo ve vodní lázni v troubě.
Zdroj informací: LABETA, a.s.
Publikováno: 18. 6. 2023, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce