reklama

Nové originální džemy pro mlsné jazýčky

Pro následující želírovací sezónu máme pro zanícené zavařovací experty sadu zbrusu nových receptů na originální domácí džemy. Vyzkoušejte letos něco nového. Znáte voňavý švestkový džem s perníkovým kořením, podzimní vitaminy nabitý mrkvový džem s jablíčkem a šípky, slaďoučký hruškový džem s karamelem, svěží nektarinkový džem nebo šťavnatý džem z jablek a manga? Nabízíme vám několik receptů.

i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Originální džemy pro mlsné jazýčky jen pro vás (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Mrkvový džem s jablkem, pomerančem a šípky

Potřebujete:

  • 500 g mrkve
  • 3–4 jablíčka
  • 4 lžíce šípků (mohou být čerstvé i sušené a lze je i zcela vynechat)
  • 2 pomeranče
  • 1 citron
  • 1 Ovocný pektin Labeta
  • 200–500 g cukru (dle chuti)

Postup:

Připravte si čisté, suché skleničky, ideálně předem vyvařené. Mrkev i jablíčka nastrouhejte, jablka můžete nechat i se slupkou, pokud vám nevadí. Šípky (pokud máte čerstvé) přepulte a vyberte z nich semínka, poté je několikrát propláchněte čistou vodou, a nakonec je nechte na několik hodin namočené ve vodě, byste se zbavili chloupků. Pak opět propláchněte.

Do kastrůlku vložte nastrouhanou mrkev s jablíčky, čerstvé nebo sušené šípky, zasypte cukrem, podlijte vodou (cca 100 ml) a nechte dusit, až mrkev změkne. Z pomeranče a citronu vyždímejte šťávu. Citrusový pektin rozmíchejte se dvěma lžícemi cukru. Šťávy z citrusů i pektin přidejte do už změklé mrkve, a ještě dvě minutky společně vařte. Ještě horký džem přendejte do skleniček a otočte na pár minut dnem vzhůru. Džem můžete i klasicky zavařit ve vodní lázni.

Mrkvový džem s jablkem, pomerančem a šípky
i (Zdroj: LABETA, a.s.)
Mrkvový džem s jablkem, pomerančem a šípky

Mangovo-jablkový džem

Potřebujete:

  • 1 velké zralé mango (nebo 2 malé)
  • 2 kyselejší jablka (např. odrůda Granny Smith)
  • 1/2 bal. Želírovacího ovocného cukru Labeta
  • šťávu z 1 citronu nebo 1 lžičku Kyseliny citronové Labeta

Postup:

Připravte si čisté a suché, ideálně předem vyvařené, skleničky. Oloupaná a nakrájená jablka nejprve na mírném stupni a podlité troškou vody krátce povařte, aby změkla. Očištěné a nakrájené mango přidejte k jablkům a rozmixujte. Důkladně v ovoci rozmíchejte želírovací ovocný cukr a šťávu z citronu nebo 1–2 lžičky kyseliny citronové a přiveďte k varu. Povařte 5 minut, a ještě horký džem plňte do skleniček. Skleničky ihned zavíčkujte a otočte na chvíli dnem vzhůru. Džem můžete pro delší trvanlivost také zavařit. Zavařujte v hrnci s vodou, na mírném stupni cca 20 minut. Nebo ve vodní lázni v troubě.

Mangový džem s jablky
i (Zdroj: LABETA, a.s.)
Mangový džem s jablky

Hruškový džem s karamelem

Potřebujete:

  • 1/2 kg hrušek
  • 100 g + 50 g cukru
  • 1/2 Ovocného pektinu Labeta
  • 150 ml hruškového či jablečného moštu nebo džusu (pokojové teploty)
  • šťávu z 1 citronu nebo 1 lžičku Kyseliny citronové Labeta

Postup:

Připravte si čisté a suché, ideálně předem vyvařené, skleničky. Začněte přípravou karamelu. 100 g cukru dejte do hrnce se silnějším dnem (ideálně vyšší hrnec) a velmi pozvolna jej nechte rozpustit. Dejte pozor, ať se karamel nezačne připalovat, tedy hodně a rychle tmavnout, byl by hořký. Než se cukr rozpustí, pokrájejte hrušky na malé kostičky. Až bude cukr rozpuštěný na karamel, vsypte do něj nakrájené hrušky a promíchejte. Zalijte moštem a nechte pár minut povařit, dokud se hrušky nerozvaří. Přidejte i šťávu z citronu nebo 1–2 lžičky kyseliny citronové.

Pokud karamel po vložení dalších ingrediencí ztvrdne, ničeho se nebojte, je to jen reakce na teplotní změnu a teplem se opět rozpustí. Karamel vždy vařte pozvolna a další ingredience vkládejte/lijte velmi opatrně. Pektin smíchejte se zbylým cukrem a nasypte k hruškám, promíchejte a nechte dalších 5 minut povařit.

Hruškový džem se zázvorem a medem
i (Zdroj: LABETA, a.s.)
Hruškový džem se zázvorem a medem

Ještě horký džem plňte do skleniček. Skleničky ihned zavíčkujte a otočte na chvíli dnem vzhůru. Džem můžete pro delší trvanlivost také zavařit. Zavařujte v hrnci s vodou, na mírném stupni cca 20 minut. Nebo ve vodní lázni v troubě.

Zdroj informací: LABETA, a.s.

Publikováno: 18. 6. 2023, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce