Potraviny jsou čím dál tím dražší a velmi zasahují svou cenou do rodinných rozpočtů. Proč tedy nějakou tu korunu neušetřit, právě tím, že využijete zbytky potravin, které byste jindy zcela bez problému vyhodili? Při vaření to prostě jinak neumíte, a ne vše lze do pokrmu zužitkovat. Celá polovina potravin není využita, k tomu je dobré znát pár doporučení. Poradíme, co se zbytky zeleniny, sýra, pečiva slupek nebo skořápek a jak je využít v domácnosti nebo na zahradě.
Zbytky potravin
Znáte to, vaříte a nevíte, co se zbytkem zeleniny, která se vám nehodila do pokrmu? Rovněž tak skořápky od vajíček nebo staré pečivo se dá dále využít nejen do dalších pokrmů nebo jako pomoc při vaření či může jít o výhodné využití na zahradě. Zbytky potravin mají široké využití a budeme rádi, když vám naše rady pomohou k šetření výdajů rodiny.
Zbytky másla
Pokud máte rádi máslo, velmi často vám zbyde malý kousek, který jen tak vyhodíte do odpadků. Když máslo uložíte do uzavíratelného sáčku a dáte do mrazáku, můžete je využít pro vymazání plechu, zapékací misky nebo formy na bábovku. Stejně tak lze využít obal, kterým vymažete ještě další formu na pečení.
Kůrky ze sýrů
Máte rádi tvrdé sýry a kůrka na konci vám nejde ukrojit ani nožem? K přímé konzumaci je příliš tvrdá, tak proč ji nevyužít pro další vaření. Můžete ji přidat do vývaru, polévky nebo omáček. Kůrku také postačí jen přidat k vařenému pokrmu, kde se za chvíli rozpustí a dodá jídlu neobvyklou chuť. Pokud sýrovou kůrku nevyužijte hned, můžete ji zamrazit a využít do pokrmu později.
Zbytky pečiva
Chléb je vhodné rozdělit na části, pokud jej nezužitkujete, zamrazte jej. Rovněž můžete starší chléb použít na topinky nebo chleba ve vajíčku. Pokud vám zbydou kousky rohlíků, veky nebo housky, nevhazujte je. Do některých polévek si můžete udělat chutné krutóny nebo si je umlít na strouhánku. Ve vzduchotěsném obalu vám strouhánka vydrží i několik měsíců, a to za to stojí ne?
Vaječné žloutky nebo bílky
Mnoho receptů využívá jen část vajíčka, které vám tak zbyde a vy nevíte, jak je využít. Žloutky lze využít do různých bábovek nebo koláčů. Můžete je nechat i v lednici, zde vydrží až dva dny. Stejné je to s bílky, které lze využít na sladkou polevu dezertů. Rovněž je můžete uchovat v lednici a použít do míchaných vajíček nebo na vaječnou omeletu.
Skořápky od vajec
Zbytky potravin, jako jsou drcené skořápky, můžete využít jako přídavek krmení pro slepice nebo jako doplněk stravy pro psy, jen je nutné je rozdrtit na prášek. Ti šikovní, kteří při použití vajec rozpůlí skořápky na dva díly, je mohou využít pro klíčení semen. Postačí trocha substrátu a malý květináč je na světě. Nezapomeňte semínka přiměřeně zalévat. Až rostlinky povyrostou, vysaďte je do zeminy na zahradu nebo většího květináče Rozdrcenými skořápkami také můžete posypat kraje záhonu, a máte tak skvělou ochranou před žravými slimáky.
Citronová kůra
Vymačkané citrony nevyhazujte, využijte jejich kůru do receptů. Také si je můžete do zásoby zamrazit a využít později třeba jako ozdobu dezertů nebo nápojů.
Slupky od cibule
Zbylé slupky od cibule se výborně hodí do polévek, protože je příjemně zbarví do tmavšího odstínu a vylepší polévce chuť. Samozřejmě je v polévce nenechte při podávání na stůl, ale je nutné je scedit.
Vanilkové lusky
Vanilkové lusky jsou poměrně drahou surovinou pro pečení nebo vaření. Využije se jen vnitřní část lusku a zbytek se běžně vyhodí. Proč to ale od teď dělat jinak a zbytky potravin nevyužít. Zbylý vanilkový lusk vložte do cukřenky, cukr tak získá krásné vanilkové aroma. Stejně tak je tomu, pokud jej vložíte do kávy.
Kávová sedlina
Kávová sedlina je skvělým peelingovým přípravkem, pokud ji přidáte do oleje nebo mýdla. Na zahrádce je kávová sedlina skvělým přídavkem do kompostu, který podpoří růst rostlin, a taktéž přitahuje žížaly.
Zbytky kostí
Kuřecí skelety jsou skvělé pro vývar, stejně tak hovězí kosti, skořápky krevet nebo další živočišné zbytky. Pokud je hned nezužitkujte do vývaru, postačí je zamrazit a použít později podle potřeby.
Zbytky zeleniny
Nať mrkve, cibuli či česnek nebo bylinky můžete využít později na chutný zeleninový vývar. Proto je nevyhazujte a šetřete rodinný rozpočet.
Zdroj informací: pořad Vychytávky Ládi Hrušky; kupi.cz
Publikováno: 12. 6. 2023, Autor: Šárka Miškovská, Profil autora: Šárka Miškovská