Máte rádi recepty, které se dědí z generace na generaci, protože jsou jednoduché a velmi chutné? Oblíbenou surovinou na recepty jsou těstoviny, které se dají vařit na mnoho způsobů. Pojďte si udělat jeden z těstovin, který si můžete uvařit doma, ale klidně i na chalupě. Poradíme jednoduchý, rychlý, chutný těstovinový recept, který bude chutnat opravdu každému.

Těstovinový recept
Těstoviny pocházejí původem z Itálie, kde se jim říká „pasta“. Už dávnou to nejsou jen obyčejná kolínka nebo špagety, ale existuje mnoho barev, tvarů a struktur těstovin, které mají i své názvy. Základem by měla být kvalitní mouka s dostatkem lepku a vyvážený poměr vajec. Všechny tyto aspekty ovlivňují výslednou elasticitu. Různé druhy těstovin jsou oblíbené jak studené, tak i teplé. Hodí se jako příloha k masům nebo salátům, ale i do zapečených jídel. A právě jeden takový těstovinový recept vás rádi naučíme.
Pro těstovinový recept jsou důležité tyto suroviny:
- celé kuře
- 500 g těstovin
- 200 g zakysané smetany
- 100 g nastrouhaného sýra
- 3 cibule
- sterilované žampiony
- 3 vejce
- sádlo
- sůl
- pepř

Kuře omyjte a rozdělte na jednotlivé části. Ponořte je do hrnce s osolenou vodou a dejte vařit na 3/4 hodiny na mírném plamenu. Mezitím si oloupejte všechny cibule a nakrájejte je najemno. Na pánvi nechte rozehřát trochu sádla. Přidejte nakrájenou cibuli a nechte ji zesklovatět. Poté přidejte sterilované žampiony a nechte je na pánvi orestovat. Kuře vyndejte opatrně z vařící vody, nechte je okapat a mírně vychladnout.

Do vývaru od kuřete dejte vařit těstoviny. Vařte je podle druhu doměkka.

Kuřecí maso oberte a rozložte na pekáč, který si můžete vymazat dopředu trochu sádlem. Uvařené těstoviny slejte, zamíchejte s kysanou smetanou, na konec přimíchejte polovinu nastrouhaného sýra. Celou tuto směs přidejte na pekáč s kuřetem a rovnoměrně rozprostřete. Rozšlehejte si tři vejce v misce, přidejte špetku soli, zbytek nastrouhaného sýra a celou směs nalijte na připravený pekáč s masem a těstovinami.

Pokud máte pocit, že je hmota málo prolitá, můžete ještě jedno až dvě vejce přidat. Vždy záleží na jejich velikosti. Na závěr už jen stačí dát pekáč do trouby a nechat péct na 190 °C do té doby, než vám pokrm v troubě zezlátne. Jako vhodnou přílohu můžete dát čerstvou zeleninu, zeleninový salát nebo třeba sterilované kyselé okurky.

Vhodné alternativy nejen pro alergiky
Věříme, že vám tento těstovinový recept přijde vhod, ale přesto jej jako příjemnou změnu můžete občas klidně i trochu pozměnit. Pokud nemáte rádi žampiony, vyměňte je třeba za sterilovanou kapii nebo jinou chutnou zeleninu. Těstovinový recept je možné upravit, pokud máte vy nebo někdo z blízkých intoleranci na lepek.
Můžete místo běžných těstovin využít kukuřičné, rýžové nebo pohankové, které jsou rovněž velmi chutné, a můžete si tak pochutnat na společném pokrmu bez rizika alergické reakce. Lze zkusit třeba i jedny velmi nezvyklé, a to těstoviny vyrobené ze zelených kanárských banánů. Nemusíte se bát, jsou chutné a velmi vzhledově zajímavé. Jsou zcela vhodné rovněž pro celiaky, ale navíc i při intoleranci laktózy a vajec.
Příjemnou změnou může být přidání kysaného zelí nebo špenátu. Variabilitě se meze nekladou, ale pokud přesto zůstanete u původního těstovinového receptu, určitě neprohloupíte. Dá se konzumovat jak v teplém, tak ve studeném stavu.
Tip:
Ti, co mají rádi ostřejší pokrmy, mohou do těstovin přidat chilli papričky nebo šalotku.
Zdroj informací: pořad Vychytávky Ládi Hrušky; toprecepty.cz; ostrovchuti.cz
Publikováno: 27. 5. 2023, Autor: Šárka Miškovská, Profil autora: Šárka Miškovská