Smažák je česká klasika na talíři, která vládne v létě snad úplně v každém kempu. Kdo z nás by jej nemiloval? Může se jíst s bramborami, kroketami, ale úplně nejlepší přílohou jsou hranolky s tatarkou. Variací je nespočet. My však známe jednu, která by nikoho z nás ani nenapadla. Její jednoduchost a přitom hravost je až obdivuhodná. Sýrové minirolky nás budou bavit nejen na talíři, ale už jejich příprava bude pro nás velkou zábavou.
Klasický smažák je naprostou klasikou pro každého Čecha. My však dnes přijdeme na kloub jedné variaci, která nás překvapí nejen svou hravostí, ale hlavně jednoduchostí, s kterou si ji můžeme připravit. Během pár okamžiků dokážeme vykouzlit pokrm, za který se nemusíme vůbec stydět, a podávat jej můžeme nejen s bramborami, ale báječně se k němu hodí i krokety a hranolky.
Celerové hranolky
Suroviny na smažák:
- 100 g plátkového sýra
- 100 g plátkové šunky
- hladká mouka
- vejce
- strouhanka
- tatarka
Pro výrobu sýrových rolek budeme potřebovat 100 g plátkového sýra a stejnou gramáž vepřové šunky. Jedná se o množství na 5 porcí tohoto vychytaného jídla. Dále budeme potřebovat klasické suroviny na trojobal, což je mouka, vejce, strouhanka a samozřejmě nesmí chybět tatarská omáčka. Začneme šunkou. Ta musí být vepřová a hlavním požadavkem je její čtvercový tvar. Položíme si tedy na prkénko plátek vepřové šunky. Na tento plátek uzeniny položíme plátek sýra a společně obě ingredience zamotáme do úzké ruličky. Stejným způsobem si zatočíme všech 5 plátků šunky společně se sýrem. Zabalené rolky vložíme do plastové misky tak, aby se nám nerozmotaly, a vložíme je přes noc do lednice. V ideálním případě můžeme nechat předpřipravené rolky v lednici celý den.
Jakmile uplyne potřebná doba, vyjmeme rolky z lednice a pustíme se do dalšího kroku. Tím je klasický trojobal. Připravíme si tedy 3 talíře či misky, kde do prvního nasypeme hladkou mouku, do druhého vyklepneme vajíčko a do třetího přijde strouhanka. Sýrové rolky budeme muset obalit hned 2krát, aby nám nevytekl sýr. Jemně si vyšleháme vajíčko a pustíme se do obalování. První minirolku vložíme nejprve do hladké mouky, posléze do vajíčka a naposledy do strouhanky. Trojobal budeme opakovat ještě jednou, abychom měli minirolku pečlivě obalenou. Naprosto stejným způsobem obalíme všech 5 připravených ruliček.
Nyní už náš čeká pouze smažení. Do pánve nalijeme olej. Pro správné smažení musí být olej pořádně rozpálený. Do rozpáleného oleje vložíme minirolky a smažíme. Během tohoto procesu musíme rolky obracet, aby se nám nepřipekly. Usmažené ruličky vyjmeme z oleje a položíme na talíř vystlaný papírovou utěrkou. Zbavíme se tak přebytečného oleje. Sýrové rolky jsou již připravené ke konzumaci.
Podávat je můžeme, s čím jen chceme. Nejoblíbenější volbou jsou však hranolky, u kterých však v žádném případě nesmí chybět tatarská omáčka.
Publikováno: 27. 4. 2023, Autor: autor: Beáta Boháčová | zdroj: pořad Vychytávky Ládi Hrušky