reklama

Grilované kůzlečí maso si dopřejte nejen o Velikonocích

Kůzlečí i jehněčí maso je oblíbenou pochoutkou na Velikonoce. A co teprve grilované kůzlečí maso! Jeho jemná chuť dokáže rozněžnit žaludek nejednoho strávníka. Pokud si představíte mladé kůzlečí masíčko opékané na domácím grilu, zatímco se vedle už připravují přílohy nebo saláty, nedivíme se, že se vám sbíhají sliny.

i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Grilované kůzlečí maso si dopřejte nejen o Velikonocích

Už jste ochutnali grilované kůzlečí maso? Vůně takto připraveného pokrmu dokáže spolehlivě rozdráždit chuťové buňky každého, kdo kdy ochutnal grilované maso. I přesto, že si venku o jaru zatím můžeme nechat tak maximálně zdát, není třeba, abychom se vzdávali grilování. Vždyť, co nejde venku, jde docela dobře uvnitř.  A dokonce nemusíme mít ani zastřešenou terasu nebo balkon. Grilovat můžeme pěkně doma tak, aby ani molekula voňavé pochoutky neunikla ven a nepřilákala masožravé sousedy nebo známé.

Mluvíme o použití interiérových grilů. Nejen elektrické kontaktní a raclette grily, ale také plynové, lávové, kontaktní a RBS grily, dále grily na dřevěné uhlí, a v menší míře dokonce i pevné zděné grily. U pevných grilů nebo grilů na tuhá paliva (dřevěné uhlí, brikety) samozřejmě budeme předpokládat, že je nemáme v obývacím pokoji, ale disponujeme nějakou venkovní kuchyní nebo právě zastřešenou pergolou nebo terasou.

Grilované kůzlečí maso si dopřejte nejen o Velikonocích
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Grilované kůzlečí maso si dopřejte nejen o Velikonocích

Než si gril pořídíme…

Při pořizování elektrického interiérového grilu bychom se měli soustředit na několik základních prvků:

  • V první řadě by měl mít interiérový gril litinový grilovací rošt a výkonnou topnou spirálu.
  • Dále by zde neměla chybět spodní vana s miskou, kde se zachytává šťáva.
  • Součástí interiérového grilu by mělo být i horní víko, které zaručuje efektivní využití tepla.

Elektrické interiérové grily nalezneme na trhu s několika typy grilovacích desek, případně jejich kombinací:

  • rovné
  • žebrované
  • kamenné
Grilované kůzlečí maso si dopřejte nejen o Velikonocích
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Grilované kůzlečí maso si dopřejte nejen o Velikonocích

Rovné grilovací desky s hladkým povrchem jsou vhodné pro grilování druhů zeleniny, ryb, vajec, šunky, hub nebo pro grilování menších porcí pokrmu. Také se dají využít pro udržení teploty pokrmů. Žebrové plochy grilu jsou ideální na větší kusy masa, pevnou zeleninu, kukuřičné klasy a podobně. Keramický gril s unikátními tepelnými vlastnostmi a ideálním rozvodem tepla je dokonalý pro grilování, pečení, uzení a pomalé dušení. Dosažení a uchování teplot v rozmezí od 100 – 700°C umožňuje připravovat široké spektrum specialit, třeba pečení pizzy při vysokých teplotách, pečení šťavnatých steaků, křehkého masa, propečených žebírek a podobně.

Plynové grily

Pokud milujete grilování silných a šťavnatých steaků, bude pro vás plynový gril díky svému vysokému výkonu ideálním řešením. Nemusíte se zdržovat rozpalováním briket, nemusíte shánět dřevěné uhlí, postačí pouhé otočení plynového ventilu.

Plynový gril vyjde vstříc každému. Smaltovaný nebo teflonový povrch grilovacího roštu a snímatelné víko, které lze použít jako WOK pánev dělá z tohoto grilu opravdu všestranného pomocníka.

Rychlé rozpalování a stálá teplota lávových grilů je vhodná pro všechny, kteří si rádi užijí chuť grilovaného masa a chtějí maximální pohodlí při grilování. Samočistící vlastnosti lávových kamenů napomáhají k jednoduchém provozu.

Na kameni lze výborně připravit masná, uzeninová, sýrová i zeleninová jídla. Díky kompaktnosti lávového kamene můžeme na tomto grilu připravit i třeba volské oko.

Grilované kůzlečí maso

Grilované kůzlečí maso si dopřejte nejen o Velikonocích
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Grilované kůzlečí maso si dopřejte nejen o Velikonocích

A na závěr podráždíme chuťové buňky. Jemné grilované kůzlečí maso ovoněné bylinkami bude bohatýrskou tečkou nebo hlavním hřebem vašeho grilovacího večera. Vyzkoušet můžete i maso jehněčí.

Co budeme potřebovat:

  • 1 jehněčí nebo kůzlečí kýta s kostí
  • hrubá mořská sůl
  • 2 hlavičky česneku
  • čerstvě mletý pepř

Na marinádu:

  • 1,5 dl olivového oleje
  • stroužky z 2 hlav česneku
  • 2 větvičky rozmarýnu
  • 2 větvičky máty
  • citrónová kůra z jednoho bio citrónu

Ze surovin na marinádu umixujeme třeba ponorným mixérem hrubou směs, kterou potřeme omytou a osušenou kůzlečí kýtu. Necháme v chladu odpočinout ideálně do druhého dne. Druhý den maso zabalíme do alu fólie nebo použijeme hliníkovou grilovací misku, aby marináda nestékala dolů. Kýtu vylepšíme – posolíme jí hrubou mořskou solí, přidáme pepř a na kýtu položíme 2 podélně rozpůlené hlavičky česneku. Upečený česnek použijeme jako chuťovku rozetřený na rozpečené bagetě s máslem.

Menší kýta může na grilu trvat 20-30 minut. Délka pečení se liší typem grilu, ale bez obav, vhodný je jakýkoli, který vyzařuje žár. Pokud nechceme čekat na dokonalé propečení velkého kusu masa, můžeme kýtu vykostit a maso grilovat jako plát.

Grilované kůzlečí maso vyniká skvělou chutí, vůní a jedinečnými nutričními hodnotami. Chcete si chuť tohoto jedinečného masa vychutnat opravdu se vším všudy, nebojte se proto sáhnout do šuplíku s kořením a použít celou plejádu. Kůzlečí a všeobecně skopové maso se velmi dobře snoubí s česnekem, zlí jazykové tvrdí, že překryje typickou vůni (kozinu) skopového masa. Příprava skopového masa chvíli trvá, takže si, pokud možno k tomuto účelu vybíráme gril, který má dva rošty na maso. Zatímco na jednom se bude připravovat kůzlečí maso, na druhém můžeme hladovým strávníkům nabídnout jinou pochutinu.

Publikováno: 9. 4. 2023, Autor: autor: Martina Pilzová | zdroj: jenikcz.cz, nagrilu.cz, sportuj.com