reklama

Recepty: Pečený čaj

Až se zima zeptá, co jste dělali v létě, odpovíte, že jste nezaháleli a připravili si na chladné podzimní dny lahodný pečený čaj. Recept na něj vám dnes přinášíme.

Stále ještě se to může zdát někomu příliš brzy, ale už je opravdu čas pomýšlet na zimu a na dostatečné zásoby vitaminů. Pokud máte jakékoliv ovocné přebytky ze zahrady, využijte je na přípravu lahodného pečeného čaje, jehož vůně vás v zimě přenese zpět do léta. V oblíbeném pořadu Receptář prima nápadů na Primě se Petra Marková podělila o recept.

Co budete potřebovat na pečený čaj:

  • 500 g citrusových plodů (pomeranče, citrony)
  • 300 g jablek
  • 200 g jakéhokoliv dalšího ovoce
  • 500 g cukru
  • badyán, skořice, hřebíček

Postup:

Citrusové plody i jablka oloupeme a nakrájíme na menší kousky. Vše nasypeme na pekáč, přidáme jakékoliv další ovoce máme k dispozici tak, abychom měli celkem 1 kg čerstvého ovoce. Drobné ovoce nekrájíme. Třešně případně vypeckujeme. Rovnoměrně rozprostřeme ovoce po celé ploše pekáče. Zasypeme cukrem, přidáme koření a důkladně promícháme. Pekáč s ovocem vložíme do trouby a 40 minut pečeme na 200 stupňů. Vždy po deseti minutách zkontrolujeme, aby se ovoce nepřipálilo.
Upečené ovoce přendáme do čistých zavařovacích sklenic a zavíčkujeme. Aby pečený čaj vydržel opravdu dlouho a nekazil se, krátce ho zavaříme v zavařovacím hrnci.

text: Redakce ve spolupráci s FTV Prima, foto: FTV Prima

Publikováno: 23. 8. 2022, Autor: autor: redakce ve spolupráci s FTV Prima